Η διατροφή πλούσια σε φρούτα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
Η διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά,αλλά και νερό, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης για τις εγκύους,σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο βρετανικό ιατρικόπεριοδικό «British Medical Journal».
Οι ερευνητές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία,με επικεφαλής τη Λίντα Έγκλουντ-Έγκε της σουηδικής Ιατρικής ΑκαδημίαςΣαλγκρένσκα του Γκέτεμποργκ ανέλυσαν στοιχεία πρόωρων τοκετών από 66.000 γυναίκες,εκ των οποίων οι 3.500 ή το 5,3% είχαν γεννήσει πρόωρα.
Όπως διαπιστώθηκε, όσες γυναίκες ακολουθούσαν τη συγκεκριμένηδιατροφή, είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Επίσης,μειωμένο κίνδυνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είχαν και όσες έκαναν πιοπαραδοσιακή διατροφή με πολλές βραστές πατάτες, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά.
Ο πρόωρος τοκετός, πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, έχει συσχετιστείμε διάφορα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας των παιδιών, ενώευθύνεται για σχεδόν τα τρία τέταρτα των θανάτων των νεογέννητων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή της εγκύουμπορεί να επηρεάσει άμεσα το έμβρυο και η νέα μελέτη το επιβεβαιώνει.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τη νέα μελέτη, η λεγόμενη «δυτική»διατροφή, που είναι πλούσια σε αλμυρά και γλυκά σνακ, λευκό ψωμί, τηγανητέςπατάτες, σάλτσες, ζυμαρικά, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και γλυκίσματα, δενφαίνεται να αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.
Οι ερευνητές πάντως εκτίμησαν ότι η διατροφή με φρούτα,λαχανικά και πλήρη δημητριακά είναι πιο σημαντική για την έγκυο από το νααποκλείει απλώς τη «δυτική» διατροφή από το μενού της.