Τέταρτη αιτία θανάτων η... σωματική αδράνεια
Βαρύ "φόρο τιμής" στον ...καναπέ πληρώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, με τη σωματική αδράνεια να ευθύνεται για 3,3 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση.
Μπορεί τα νούμερα να ακούγονται υπερβολικά, ωστόσο, τα στοιχεία, που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναγορεύουν τη σωματική αδράνεια ως την τέταρτη συνηθέστερη αιτία θανάτων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με άρθρο, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "British Journal of Sports Medicine" η σωματική αδράνεια είναι ασθένεια και το χειρότερο θανατηφόρα. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο εν λόγω άρθρο, η σωματική αδράνεια, πέραν από το προφανές κόστος σε ανθρώπινες ζωές, έχει βαρύτατες οικονομικές συνέπειες και μεγάλη επιβάρυνση στα ανά χώρα συστήματα υγείας. Το εν λόγω κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η σωματική αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιακά επεισόδια, τα οικιακά ατυχήματα και η κατάθλιψη.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, κάθε άλλο παρά εξαίρεση αποτελεί στον θλιβερό αυτό κανόνα, με τα σχετικά στοιχεία να είναι μάλλον απογοητευτικά. Στη χώρα μας το 90% των ενηλίκων αναφέρει ότι γυμνάζεται λιγότερο από δυο ώρες την εβδομάδα, ενώ το 37% των Ελλήνων περπατά λιγότερο από δυο ώρες την εβδομάδα.
Και το πρόβλημα φαίνεται ότι ξεκινάει πολύ νωρίς και μάλιστα από τον ευαίσθητο σχολικό πυρήνα, καθώς στην Ελλάδα το 60% των σχολείων αφιερώνει λιγότερο από 1 με 2 ώρες την εβδομάδα στο μάθημα της γυμναστικής.
Σοβαρή είναι όμως και η οικονομική διάσταση του προβλήματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2,6%, του συνολικού κόστους υγειονομικής περίθαλψης διεθνώς αποδίδεται στη σωματική αδράνεια. Το δε ποσοστό των άμεσων ιατρικών δαπανών για καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω αδράνειας κινείται σε παρόμοια επίπεδα (1,5% έως 3%).