Η διατροφή της γιαγιάς μας καθορίζει το βάρος γέννησής μας!
Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, αλλά αυτό είναι τοσυμπέρασμα της νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Northwesternτου Σικάγου: η διατροφή μιας γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τοσωματικό βάρος γέννησης των παιδιών της κόρης της, μία γενιά αργότερα!
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό3.000 εθελοντριών, διαπιστώνοντας ότι η διατροφή της γιαγιάς, επειδή επιφέρειαλλαγές στη φυσιολογία της μητέρας τους, που διαρκούν για όλη τη ζωή της, μπορείνα επηρεάσει το βάρος των παιδιών της κατά τη γέννησή τους.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητήςΑνθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου, δρ Κρίστοφερ Κουτσάβα,τελικά μεγαλύτερο ρόλο στο βάρος γέννησης ενός μωρού παίζει η διατροφή τηςμητέρας του, όταν η ίδια ήταν έμβρυο και κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της,παρά όταν ήταν ενήλικη ή όταν το κυοφορούσε.
Παλαιότερες επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στοσυμπέρασμα ότι το βάρος κατά τη γέννηση θεωρείται «δείκτης» της μελλοντικήςυγείας και των πιθανοτήτων εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία και οδιαβήτης.
«Η διατροφή κατά τη νηπιακή ηλικία της μητέρας και ηδιατροφή της γιαγιάς κατά την κύηση φάνηκε να προβλέπουν ισχυρά το βάροςγέννησης των παιδιών της μητέρας», εξηγεί ο δρ Κουτσάβα, παρουσιάζοντας τημελέτη στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο τηςΕπιστήμης (AAAS).