Ένα διεθνές βραβείο στην κυρία Μ. Βαρδινογιάννη για τον αγώνα της
Η ύψιστη διεθνής τιμητικήδιάκριση για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο απονεμήθηκε φέτος στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών μεκαρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Πρόκειται για το «Μεγάλο Βραβείοτης Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου» (Grand Prix de la Charte de Paris contre le cancer 2014), το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε μίαπροσωπικότητα που με τη συνεχή της δράση και το κοινωνικό της έργο έχεισυμβάλλει σημαντικά στη μάχη ενάντια στον καρκίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότιείναι η πρώτη φορά που απονέμεται σε μια Ελληνίδα.
Η απονομή του βραβείου έγινεκατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα των Βερσαλλιών με την ευκαιρία της 14ηςεπετείου από την υπογραφή της «Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου» και τηςΠαγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).
Ο καθηγητής ογκολογίας, κύριος David Khayat, πρωτεργάτηςτης Χάρτας των Παρισίων καθώς και της παγκόσμιας μάχης ενάντια στην επάρατηνόσο, ιδρυτής και πρόεδρος του Α.V.E.C., απομένοντας το «Grand Prix de la Charte de Paris contre le cancer 2014» στην κυρία Βαρδινογιάννη, επεσήμανε:
«Τα βραβεία της Χάρτας των Παρισίωναπομένονται με την ευκαιρία του εορτασμού της υπογραφής της, που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2000, στοΕλιζέ, από τον πρόεδρο Ζάκ Σιράκ. Ήταν οεμπνευστής του πρώτου σχεδίου για τον καρκίνο, ενός πρωτοπόρου έργου για την εποχή, τολμηρού και ιδιαίτεραγενναιόδωρου για τους συμπολίτες μας. Το μεγάλο βραβείο της Χάρτας των Παρισίωναπονέμεται στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Στην 14η επέτειο της Χάρτας τωνΠαρισίων κατά του καρκίνου τιμάμε την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μιαξεχωριστή γυναίκα της οποίας χαιρετίζουμε την αφοσίωση, την επιμονή και την αμέριστη γενναιοδωρία».
Και συνέχισε: «Η δουλειά της κυρίαςΒαρδινογιάννη τα τελευταία 24 χρόνια είναι, και το πιστεύουμε ειλικρινά, πραγματικάαξιοθαύμαστη! Η κυρία ΜαριάνναΒαρδινογιάννη έδωσε στην ΕΛΛΑΔΑ μια αξιοθαύμαστη ώθηση που μπορεί και πρέπει ναλειτουργήσει ως πρότυπο πέρα από τα σύνορα, γιατί η δράση της κατόρθωσε να δώσει σταάρρωστα παιδιά την αξιοπρέπεια τους αλλάζοντας τον τρόπο που η κοινωνία ταέβλεπε μέχρι τότε .
Η επιτροπή της Χάρτας των Παρισίωνεναντίον του καρκίνου υπογραμμίζει επίσης την εξαιρετική ευφυΐα με την οποία ηοργάνωση ΕΛΠΙΔΑ διεξήγαγε τις δράσεις της . Γνωρίζοντας ότι ενότητα σημαίνειδύναμη, κατάφερε να δημιουργήσει στην ΕΛΛΑΔΑ
Η ύψιστη διεθνής τιμητικήδιάκριση για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο απονεμήθηκε φέτος στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών μεκαρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Αυτό που δεν ήταν στην έναρξη του παράμια ιδιωτική πρωτοβουλία, έγινε πολύγρήγορα ένα συλλογικό σχέδιο που συνέδεσε την ομάδα της ΕΛΠΙΔΑΣ με ένα δίκτυοεπιστημόνων και με την Ελληνικήκυβέρνηση που έκτοτε εργάζονται συλλογικά, χέρι με χέρι, για να βοηθήσουν τα παιδιά με καρκίνο καιλευχαιμία. Επιπλέον η κυρία Βαρδινογιάννηκατάφερε, όχι μόνο να χαρίσει το χαμόγελο στα άρρωστα ελληνόπουλα αλλά και σταάρρωστα παιδιά των γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, κ.ά. που δενδιαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για την περίθαλψή τους. Ακόμα και το όνομα τουΣυλλόγου που ίδρυσε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η «ΕΛΠΙΔΑ», αποτελεί έναμεγάλο κεφάλαιο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, και δεν είναι καθόλου τυχαίο πουκι εγώ, έδωσα το ίδιο όνομα στο ίδρυμα που προεδρεύω, το AVEC που είναι τα αρχικά του «Association pour la Vie-Espoir contre le Cancer». Γιατί η μάχη κατά του καρκίνου χρειάζεται την ΕΛΠΙΔΑ.ΕΛΠΙΔΑ για τα άρρωστα παιδιά, ΕΛΠΙΔΑ γιατις οικογένειες τους, ΕΛΠΙΔΑ για τηνπατρίδα τους, ΕΛΠΙΔΑ για την ανθρωπότητα. Το μεγάλο βραβείο της Χάρτας τωνΠαρισίων κατά του καρκίνου απονέμεται στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σεένδειξη ευγνωμοσύνης που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στα άρρωστα παιδιά για νατους δώσει την ΕΛΠΙΔΑ που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο…»
Η κυρία Βαρδινογιάννη, βαθιάσυγκινημένη, παραλαμβάνοντας το βραβείο,είπε:
«Αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για μένα ναδεχτώ αυτή την υψηλή διάκριση, το Grand Prix de la Charte de Paris contre le cancer. Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίεςκαι τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στονΠρόεδρο του Ιδρύματος AVEC, Καθηγητή David Khayat, στα μέλη της Χάρτας καθώςκαι σε όλους που με τιμάτε απόψε. Αυτό το βραβείο μου δίνει τη δύναμη και τοκουράγιο να συνεχίσω να δίνω τη μάχη στο πλευρό των παιδιών που πάσχουν».
Κατάτη διάρκεια της ομιλίας του επίσης ο καθηγητής David Khayat δεν παρέλειψε να αναφερθείστις δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει η εξάπλωση του καρκίνου σε όλο τονκόσμο:
Με 8,5 εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο το2012, με έναν στους δύο άνδρες να έχει πληγεί από αυτή την τρομερή αρρώστια, ήμε μια στις τρείς γυναίκες, ο καρκίνος είναι μια παγκόσμια μάστιγα, μια μάστιγαπου δεν γνωρίζει σύνορα και που από την αρχή της ιατρικής προκαλεί τηνανθρώπινη νοημοσύνη, θρέφεται με τον πόνο των ασθενών και την αγωνία τωνοικογενειών χωρίς διάκριση φυλής, χώρας, πλούτου ή ηλικίας.