ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ: Ανυπολόγιστο το κόστος της αιθαλομίχλης στην υγεία

Τρομερές οι συνέπειες στην υγεία από  το τοξικό «νέφος» της ατμοσφαιρικής ρύπανσηςκαι τα αιωρούμενα σωματίδια της αιθαλομίχλης. Το κόστος για την υγεία θα είναι  μεγαλύτερο από το κόστος για την οικονομία,επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
ΙΣΑ: Ανυπολόγιστο το κόστος της αιθαλομίχλης στην υγεία

Τρομερές οι συνέπειες στην υγεία από το τοξικό «νέφος» της ατμοσφαιρικής ρύπανσηςκαι τα αιωρούμενα σωματίδια της αιθαλομίχλης. Το κόστος για την υγεία θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος για την οικονομία,επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσηςτης Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τα τελευταία 24ωρα, στο Μαρούσι και τοκέντρο της Αθήνας η αιθαλομίχλη ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, ενώ το πλησίασε σεΠειραιά και Λυκόβρυση. Αυξημένες ήταν οι τιμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείαςγια την προφύλαξη των πολιτών από την ρύπανση με τα αιωρούμενα σωματίδια τηςαιθαλομίχλης και το μονοξείδιο του άνθρακα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνώνπροειδοποιεί:

1) Οι συσκευές καυσίμων πρέπει να διατηρούνται σε καλές συνθήκεςκαι όλα τα τζάκια, οι καμινάδες, και οι σόμπες πρέπει να ελέγχονται και ναπιστοποιούνται ως πηγές θέρμανσης μέσα από συγκεκριμένες διαδικασία καιπρότυπα.

2) Στους χώρους καύσης βιοανθράκων, πρέπει να υπάρχουνανιχνευτές CO για την πρόληψη της τοξικής δράσης των αυξημένων επιπέδων σε CO

3) Ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα είναι τα βρέφη και τα μικράπαιδιά, που καλό είναι αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους και να περιορίζουνκάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, γιατί, λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας ανάκιλό βάρους σώματος, έχουν μεγαλύτερες ανάγκες κατανάλωσης οξυγόνου και ηέκθεσή τους σε οποιοδήποτε ρύπο είναι μεγαλύτερη.

4) Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν εκ των προτέρων, πώς νααναγνωρίζουν τα έγκαιρα και πρώιμα σημάδια και συμπτώματα στην επιδείνωση τηςκατάστασης υγείας τους, από την έκθεσή τους στην αιθαλομίχλη και να τααντιμετωπίζουν άμεσα.

5) Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά καιαναπνευστικά νοσήματα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή στενή παρακολούθηση, κατάτην έξαρση της περιόδου της αιθαλομίχλης με τους θεράποντες γιατρούς τους.

Η καύση ξύλων με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλείκαθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων –προϊόντων της καύσης, (των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα.

Ένας άλλος σιωπηλός δολοφόνος από την καύση βιοανθράκων σετζάκια και ξυλόσομπες είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), μια κοινή αιτίαοξείας και θανατηφόρας δηλητηρίασης πουήδη και φέτος έχει αφήσει τα πρώτα θύματά της. Πρόκειται για ένα άχρωμο, άοσμοαέριο που σχηματίζεται από την ατελή καύση των προϊόντων του άνθρακα.

Το CO συνδέεται στο αίμα 240-270 φορές ευκολότερα από ό, τι το οξυγόνο, προκαλώντας μεγάλη υποξίαστους ιστούς, με αποτέλεσμα την οξεία δυσλειτουργία και ανεπάρκεια πολλώνοργάνων ταυτόχρονα.

Από πέρυσι, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποίησε για τιςολέθριες επιπτώσεις που έχει η αιθαλομίχλη στην καρδιά, στα αγγεία και στουςπνεύμονες, καλώντας τους ιθύνοντες να βρουν λύση, πριν καούν ζωντανοί σταμαγκάλια δεκάδες άνθρωποι, πριν νοσήσουν εκατοντάδες πολίτες, πρινυποτροπιάσουν χιλιάδες ασθενείς.

Είναι χαρακτηριστικά από αιθαλομίχλη είναι τα κρούσματα και καρδιαγγειακώννοσημάτων, η γενοτοξικότητα και η καρκινογένεση, καθώς επίσης και υποκλινικώνμορφών αθηρωμάτωσης.

Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της μεγάλης χρήσης καυσόξυλωνως την πιο φθηνή λύση θέρμανσης, η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως χώραυψηλού κινδύνου στους θανάτους της ΧΑΠ (χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας).

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έκθεση που κατατέθηκε στοΥπουργείο Περιβάλλοντος, το οικονομικό κόστος για τη Δημόσια Υγεία από τηνέκταση του φαινομένου και τις συνέπειες του σε νοσούντα πληθυσμό, είναι μεγαλύτεροαπό το οικονομικό κόστος που θα είχαμε, αν απλά μειωνόταν ο ειδικός φόροςκατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Προς τη διαφύλαξη της Δημόσιας υγείας, ο Ιατρικός ΣύλλογοςΑθηνών τονίζει για ακόμη μία φορά ότι προτεραιότητες πρέπει να είναι 1) ηπιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης και 2) η προώθηση μιαςεπιδοματικής πολιτικής που θα ανακουφίζει τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ώστενα μην καταφεύγουν σε απελπισμένες λύσεις, ολέθριες για τη Δημόσια Υγεία.

Διαβαστε επισης

«Στάχτη στα μάτια» το δωρεάν ρεύμα 8 ημερών

ΙΣΠ: Πάρτε επιτέλους μέτρα για την αιθαλομίχλη

Ίχνη ραδιενεργού Καισίου στη Θεσσαλονίκη από τα τζάκια