Και φτωχοί και παχύσαρκοι οι Βρετανοί
Στροφή στα ανθυγεινά τρόφιμα εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης πουπλήττει όλη την Ευρώπη παρατηρείται και στους Βρετανούς, σύμφωνα με μελέτη τουΙνστιτούτου ΔημοσιονομικώνΣπουδών (Ιδρυμα οικονομικών ερευνών).
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα τελικά που πιέζεται από την κρίση και τηνλιτότητα αλλά όλη σχεδόν η Ευρώπη, όπου οι πληθυσμοί, αποφασίζουν να περικόψουναπό το φαγητό τους, επιλέγοντας για την διατροφή τους φθηνά και μη ποιοτικάτρόφιμα.
Βεβαίως αυτό μακροπρόθεσμαθα έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών, καθώς η μη κατανάλωσηφρούτων και λαχανικών, η επιλογή επεξεργασμένων τροφών γενικότερα και η αποχήαπό αθλητικές δραστηριότητες θα σηματοδοτήσει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο, στη Βρετανία οι τιμές των τροφίμωναυξήθηκαν πολύ περισσότερο σε σχέση με τις περισσότερες άλλες αναπτυγμένεςοικονομίες κατά το διάστημα 2005-2012, ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς ήτανμικρές και το ποσοστό της ανεργίας αυξημένο.
Το αποτέλεσμα είναι οι Βρετανοί να δαπανούν 8,5% λιγότερα χρήματα σε τρόφιμαπου αγοράζουν για το σπίτι, σε σύγκριση με την προ ύφεσης εποχή, με την τάσηαυτή να εμφανίζεται πιο έντονα σε συνταξιούχους και οικογένειες με μικράπαιδιά.
Οι πολίτες κάνουν οικονομία αγοράζοντας λιγότερα τρόφιμα, αλλά και χειρότερηςποιότητας επιλέγοντας λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σεζάχαρη και κορεσμένα λίπη.
Ενώ η οικονομία έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης ύστερα από τομεγαλύτερο πλήγμα που υπέστη η οικονομική ανάπτυξη (κατά την ύφεση του2008-2009) από τότε που ξεκίνησαν να φυλάσσονται αρχεία, το εισόδημα τωννοικοκυριών δεν είναι υψηλότερο σε σχέση με 10 χρόνια πριν.
Ωστόσο, το Ινστιτούτο αναφέρει ότι η διατροφή χειρότερης ποιότητας δεν είναιαναπόφευκτη, εξαιτίας του μειωμένου εισοδήματος και ότι ορισμένες οικογένειεςέχουν κατορθώσει να διατρέφονται εξίσου υγιεινά με πριν από την κρίσηξοδεύοντας λιγότερα χρήματα.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα που αφορούν τις αγοραστικές συνήθειες περισσότερωναπό 15.000 νοικοκυριών--στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία έρευνας αγοράς KantarWorldpanel στο διάστημα 2005-2012.
Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τα γεύματα που καταναλώθηκαν εκτόςσπιτιού--για παράδειγμα σε εστιατόρια ή σε σχολεία, τα οποία στη Βρετανίαπαρέχονται δωρεάν στους φτωχότερους μαθητές.
Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με μία άλλη που πραγματοποίησε τοΙνστιτούτο για μεγαλύτερη χρονική περίοδο και έδειξε ότι οι Βρετανοίκαταναλώνουν κατά 15% με 30% λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το 1980 παρά ταυψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας προφανώς εξαιτίας της λιγότερης σωματικήςδραστηριότητας.
Να σημειωθεί, ότι το στοιχείο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση πουπαρατηρείται στις ΗΠΑ, όπου η κατανάλωση θερμίδων έχει αυξηθεί ταυτόχρονα μετην παχυσαρκία.