ΟΟΣΑ: Μία από τις 3 χώρες όπου οι θάνατοι από καρκίνο δεν μειώνονται η Ελλάδα
Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Εσθονία είναι οι τρειςεξαιρέσεις, όπου οι θάνατοι από καρκίνο εμφανίζουν στασιμότητα, κατά τις δύοτελευταίες δεκαετίες, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ανεπτυγμένεςχώρες, οι οποίες διαχρονικά παρουσιάζουν μείωση των θανάτων, σύμφωνα με όσααναφέρονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Cancer Care».
Συγκεκριμένα, στην έκθεση τονίζεται ότι, παρά την πρόοδο πουέχει σημειωθεί στη διάγνωση και τη θεραπεία, κάθε χρόνο πεθαίνουν από καρκίνοστις χώρες-μέλη περίπου 2,4 εκατ. άνθρωποι, που αντιστοιχεί στο 28% όλων τωνθανάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι 7,6 εκατ. άνθρωποιπεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο, αριθμός που αναμένεται σχεδόν ναδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τους 13,1 εκατ. θανάτους έως το 2030.
Οι δαπάνες κατά του καρκίνου, ως ποσοστό των συνολικώνδαπανών υγείας, κυμαίνονται μεταξύ του 3% και του 7%.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο αριθμός θανάτων από καρκίνο ανά100.000 κατοίκους είναι κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ωστόσο διαχρονικάπαρατηρείται στασιμότητα στο ποσοστό θνησιμότητας. Στις περισσότερες χώρες τουΟΟΣΑ, αλλά όχι στην Ελλάδα, μετά το 1995, οι θάνατοι από τις διάφορες μορφέςκαρκίνου μειώνονται σταδιακά.
Παράλληλα, από την έκθεση προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερηδιαθεσιμότητα διαγνωστικού εξοπλισμού για μαστογραφίες, συγκριτικά με τις άλλεςανεπτυγμένες χώρες, εμφανίζοντας υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όροτου ΟΟΣΑ, αλλά μικρότερη διαθεσιμότητα σε τομογράφους ΡΕΤ.
Επίσης, η Ελλάδα μαζί με τις ΗΠΑ, έχει τη μεγαλύτερηαναλογία διαγνωστικών εξετάσεων για καρκίνο αναλογικά με τον πληθυσμό της, ωστόσο,οι ογκολογικές μονάδες βρίσκονται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, με συνέπεια ναυπάρχει μεγάλη γεωγραφική ανισότητα πρόσβασης στις εξετάσεις.
Τέλος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «κλειδί» για το μεγαλύτεροπροσδόκιμο ζωής διεθνώς, αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτικήαντιμετώπιση της νόσου, με την ελάχιστη δυνατή λίστα αναμονής των ασθενών στανοσοκομεία.