Όλο και περισσότερες οι αναζητήσεις για θέματα υγείας
Ιατρικά θέματα φαίνεται να κυριαρχούν στις παγκόσμιεςιντερνετικές αναζητήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με όσααναφέρθηκαν στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Υγεία, που έλαβε χώρα στοΒερολίνο, από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου.
Μάλιστα, ολοένα και περισσότερες σελίδες κάνουν τα τελευταίαχρόνια την εμφάνισή τους στον παγκόσμιο ιστό, που ειδικεύονται σε θέματαιατρικού ενδιαφέροντος, ενώ κάποιες από αυτές έχουν διακριθεί για τη συμβολήτους στην άμεση αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που το ίντερνετ λειτούργησε θετικάαποτελεί η σελίδα sinsai.info, που παρείχε άμεση πληροφόρηση για τα ποσοστάραδιενέργειας, μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, καθώς καιοδηγίες ασφαλείας και δημόσιας υγιεινής προς τους κατοίκους των πληγεισώνπεριοχών.
Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η σελίδα ushahidi.com, που μετά το φονικό σεισμό στηνAϊτή, το 2010, δεχόταν κλήσεις από ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί. Τααιτήματα για παροχή βοήθειας που δέχτηκε, ανήλθαν σε πάνω από 40.000.
Ακόμη ένα παράδειγμα είναι η ιστοσελίδα stopstockouts.org ηοποία ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2009, μετά από πρωτοβουλίααφρικανικών ΜΚΟ, με αρχικό στόχο να καταγραφούν οι ελλείψεις σε νοσοκομεία καιφαρμακεία χωρών όπως η Κένυα, η Ουγκάντα, η Ζάμπια και το Μαλάουι.
Οι διαχειριστές της σελίδας συνεργάζονται μέχρι σήμερα μεδημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, αποβλέποντας σε μια αποτελεσματική ηλεκτρονική«χαρτογράφηση» των ελλείψεων σε φάρμακα.
Η καινοτομία της έγκειται στο ότι οι φορείς μπορούν ναεπικοινωνήσουν με την ιστοσελίδα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή ακόμη ενόςαπλού sms.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι διατηρούνεπιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία της διαδικτυακής αυτής πληροφόρησης σεθέματα υγείας, τα οποία απασχολούν μεγάλη μερίδα των χρηστών του διαδικτύου,όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ερευνών σε ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησηςκαι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και το twitter.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση διασποράς ψευδεπίγραφωνιατρικών «θεωριών», όπως για παράδειγμα, σχετικά με την ανάγκη ή μη εμβολιασμούγια σπάνιες μολυσματικές ασθένειες.
«Το 2003 οι αρχές της Νιγηρίας μποϊκόταραν και μέσω ίντερνετένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, ως προϊόν επιβαλλόμενο από τη Δύση πουεπιφέρει στους άνδρες
στειρότητα.
Την ίδια περίοδο όμως ο ιός βρισκόταν σεέξαρση», αναφέρει σχετικά ο καθηγητής Επιδημιολογίας από τη Σχολή Ιατρική ΣχολήΥγιεινής και Πρόληψης Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου, Χάιντι Λάρσον.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, οι προκαταλήψεις κατά του εμβολίουεμμένουν, το ίδιο, όμως, και ο ιός. Το εμβόλιο στοχοποιείται ακόμη παγκοσμίως, λόγωτης εσφαλμένης εικόνας που έχει δημιουργηθεί.
«Μέχρι και σήμερα μπορεί κανείς να πει πως μια εσφαλμένηιδέα, που ξεκίνησε από την προκατάληψη μιας τοπικής κοινωνίας, έχει πάρειπαγκόσμιες διαστάσεις», λέει χαρακτηριστικά ο Λάρσον.