Τα δίδυμα δίνουν απαντήσεις για την παχυσαρκία
Είναιπανομοιότυπα, όμως το ένα είναι αδύνατο και το άλλο όχι. Μια νέα μελέτη αυτήςτης σπάνιας πληθυσμιακής ομάδας ρίχνει φως σε ένα ιατρικό μυστήριο: στο πώςορισμένα άτομα είναι υπέρβαρα αλλά απολύτως υγιή.
Είναιπανομοιότυπα, όμως το ένα είναι αδύνατο και το άλλο όχι. Μια νέα μελέτη αυτήςτης σπάνιας πληθυσμιακής ομάδας ρίχνει φως σε ένα ιατρικό μυστήριο: στο πώςορισμένα άτομα είναι υπέρβαρα αλλά απολύτως υγιή.
Η παχυσαρκίασχεδόν πάντα συνδυάζεται με μεταβολικές διαταραχές –υψηλή αρτηριακή πίεση,υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη τύπου 2– όπως μια μικρή μερίδα ατόμων καταφέρνεινα ξεφύγει από αυτές τις σοβαρές συνέπειες.
Προκειμένου ναμελετήσει καλύτερα αυτό το σπάνιο φαινόμενο, ο Jussi Naukkarinen και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο τουΕλσίνκι στη Φιλανδία επέλεξαν 16 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων, των οποίων τοβάρος διέφερε κατά 17 περίπου κιλά. Τα δίδυμα ήταν ιδανικά για τη μελέτη, καθώςέχουν τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά και μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον.
Οι ερευνητές μελέτησαν την κατανομή του λίπους στο σώμα και διαπίστωσαν ότιτο ένα από τα δύο αδέλφια είχε την τάση να συγκεντρώνει λίπος στο συκώτι.
Έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους δείκτες υγείας, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη,η χοληστερόλη, η εκδήλωση γενικευμένης φλεγμονής και η αρτηριακή πίεση. Οιδιαφορές ήταν και πάλι εμφανείς, καθώς «όλα τα συμπτώματα του μεταβολικούσυνδρόμου παρατηρήθηκαν στα παιδιά που συγκέντρωναν λίπος στο συκώτι», δήλωσε οNaukkarinen.
Ακόμη και τα λιποκύτταρα παρουσίαζαν διαφορές στις δύο ομάδες. Τα παιδιάπου παρουσίαζαν τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου είχαν λιγότερα αλλάμεγαλύτερα σε μέγεθος κύτταρα σε σχέση με τον αδύνατο δίδυμο.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν ότι υπάρχουν δύο είδηπαχυσαρκίας: αυτή που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο συκώτι είναι η«κακή παχυσαρκία».
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν τιςστρατηγικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με τηνπαχυσαρκία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia.
Διαβάστε επίσης: Οι «υγιείς υπέρβαροι» και τα κύτταρά τους