Έρευνα σοκ για τα μωρά στην Ελλάδα
Ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα να γεννήσουν μωρά με χαμηλόβάρος, δηλαδή κάτω από 2,5 κιλά, έχουν όσες έγκυες εκτίθενται ακόμη και σεχαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευναπου δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό Lancet και πραγματοποίησαν ερευνητές του Κέντρου Έρευνας ΠεριβαλλοντικήςΕπιδημιολογίας της Βαρκελώνης, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα, τουΤμήματος Χημείας και του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής τουπανεπιστημίου Κρήτης.
Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο καθηγητήςΜανόλης Κογεβίνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα, ο καθηγητήςΕυριπίδης Στεφάνου του Τμήματος Χημείας και πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτηςκαι η Ευριδίκη Πατελάρου του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικήςτου πανεπιστημίου Κρήτης.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το μικρό βάρος του παιδιού σχετίζεται με αναπνευστικάπροβλήματα στην παιδική ηλικία, καθώς και με άλλες ασθένειες κατά τα επόμεναχρόνια.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχείααπό 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, τα οποία αφορούσαν πάνω από74.000 γεννήσεις μεταξύ των ετών 1994- 2011.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, για κάθε αύξηση 5μικρογραμμαρίων, ανά κυβικό μέτρο αέρα, των μικροσκοπικών σωματιδίων, ο κίνδυνοςγέννησης λιποβαρούς μωρού αυξάνεται κατά 18%.
Αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση στην έρευνα ότι ο αυξημένοςκίνδυνος ισχύει και για επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή στην ΕΕ.
«Όπως δείχνει η έρευνά μας, ένα σημαντικό ποσοστό γεννήσεωνμωρών με λειψό βάρος θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη, αν μειωνόταν ηρύπανση του αέρα στις πόλεις, ιδίως από τα μικροσκοπικά σωματίδια»,επισημαίνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μαρί Πέντερσεν του ΚέντρουΈρευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας της Βαρκελώνης.
Παράλληλα, από τη μελέτη προέκυψε ότι, εκτός από το χαμηλόβάρος, η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί στη γέννηση μωρών με μικρότερη περιφέρειακεφαλιού, κάτι που ίσως προκαλέσει επιπλοκές στη μετέπειτα ανάπτυξη τουεγκεφάλου.