ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον «ξηρό» οργασμό

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο αντρικός οργασμός συνοδεύεται από την απελευθέρωση σπέρματος, τη γνωστή εκσπερμάτιση. Ωστόσο, στη λεγόμενη παλίνδρομη εκσπερμάτιση, το σπέρμα ταξιδεύει προς την ουροδόχο κύστη και «παγιδεύεται» εκεί.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον «ξηρό» οργασμό

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι επίσης γνωστή ως «ξηρός» οργασμός, λόγω της απουσίας ή της πολύ μικρής ποσότητας σωματικών υγρών που απελευθερώνονται κατά την κορύφωση.

Γιατί συμβαίνει;

Η απελευθέρωση του σπέρματος εξασφαλίζεται κανονικά χάρη σε ένα ζεύγος μυών, τους ουρηθρικούς σφιγκτήρες, οι οποίοι κλείνουν το άνοιγμα της ουρήθρας και αποτρέπουν την είσοδο του σπέρματος στην κύστη.

Όταν οι σφιγκτήρες δεν δουλεύουν σωστά, η είσοδος της κύστης δεν κλείνει εντελώς κι έτσι το σπέρμα μπορεί να εισέλθει στην κύστη αντί να βγει από την ουρήθρα.

Ένα σύνηθες σύμπτωμα που εκδηλώνουν οι άντρες με παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι τα θολά ούρα μετά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάμειξης των ούρων με τα σπερματικά υγρά.

Είναι επικίνδυνη;

Σε ορισμένους άντρες η παλίνδρομη εκσπερμάτιση προκαλεί υπογονιμότητα, καθώς δεν απελευθερώνονται σπερματοζωάρια ώστε να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Υπολογίζεται ότι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση ευθύνεται για ένα μικρό μόνο ποσοστό (περίπου 0,3-2%) των περιστατικών αντρικής υπογονιμότητας.

Να σημειωθεί ότι ο «ξηρός» οργασμός δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία ούτε προκαλεί πόνο στον άντρα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να επηρεάζει την ικανοποίηση του άντρα από τη σεξουαλική του ζωή, γι’ αυτό και μπορεί να επιλέξει να την αντιμετωπίσει ακόμη κι αν δεν του προκαλεί άλλα σοβαρά προβλήματα.

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι είτε φαρμακευτικές είτε χειρουργικές (TESA, PESA, TESE). Αρχικά δοκιμάζονται οι φαρμακευτικές θεραπείες και σε περίπτωση που αυτές αποτύχουν ο γιατρός θα συστήσει τη χειρουργική επέμβαση.

Τι την προκαλεί;

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να προκληθεί από:

- Αρρύθμιστο διαβήτη: Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα δεν ρυθμίζονται και παραμένουν υψηλά μπορεί να προκληθούν βλάβες στο ουροποιητικό, με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία των σφιγκτήρων της κύστης.

- Βλάβη στο νευρικό σύστημα: Η πολλαπλή σκλήρυνση ή ένας τραυματισμός του νωτιαίου μυελού ενδέχεται να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία των μυών και των νεύρων της κύστης.

- Χειρουργείο: Μια επέμβαση στον προστάτη, στους όρχεις, στο παχύ έντερο, στην ουροδόχο κύστη ή στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να είναι η αιτία πίσω από την παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

- Φάρμακα: Φάρμακα που χορηγούνται για την υπερπλασία του προστάτη, καθώς και ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να εμποδίσουν την ομαλή εκσπερμάτιση.

Πότε είναι αναγκαία η επίσκεψη στον γιατρό;

Ο άντρας θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του εάν ο οργασμός δεν συνοδεύεται από την απελευθέρωση σπέρματος ή εάν η ποσότητα σπέρματος που απελευθερώνεται είναι πολύ μικρή.

Αν και δεν προκαλεί πόνο και δεν χρειάζεται πάντα θεραπεία, η παλίνδρομη εκσπερμάτιση πρέπει να αξιολογείται από ειδικό, καθώς μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί –π.χ. όπως ο αρρύθμιστος διαβήτης που αναφέρθηκε παραπάνω.

Πηγή: Medical News Today

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος προστάτη: Ο αριθμός εκσπερματίσεων που μειώνει τον κίνδυνο

Η επιστήμη του αντρικού οργασμού μέσα από ένα animation!

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση: Ένα πρόβλημα για το οποίο δεν μιλά κανείς…