ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τα 7 οφέλη υγείας του οργασμού

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο οργασμός είναι ένα φυσικό και ουσιαστικό μέρος της σεξουαλικής υγείας, προσφέροντας όχι μόνο τεράστια ευχαρίστηση αλλά και μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Τα 7 οφέλη υγείας του οργασμού
Bigstock

Από την ανακούφιση από το στρες έως τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, ο οργασμός παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε τις περίπλοκες λεπτομέρειες του τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός οργασμού και τα πολυάριθμα πιθανά οφέλη για την υγεία, που συνδέονται με αυτή την κορύφωση της σεξουαλικής επαφής.

Τι συμβαίνει στο ανδρικό σώμα κατά τη διάρκεια ενός οργασμού

Κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, το ανδρικό σώμα υφίσταται μια σειρά από φυσιολογικές αλλαγές.

  1. Αρχικά, υπάρχει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
  2. Οι μύες, ιδιαίτερα εκείνοι στην περιοχή της πυέλου, βιώνουν ρυθμικές συσπάσεις.
  3. Το αποκορύφωμα αυτών των συσπάσεων έχει ως αποτέλεσμα την εκσπερμάτωση, όπου το σπέρμα αποβάλλεται μέσω της ουρήθρας. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τον συντονισμό διαφόρων αδένων και αγωγών, συμπεριλαμβανομένου του αδένα του προστάτη και των σπερματοδόχων κυστιδίων, τα οποία συμβάλλουν στα υγρά που σχηματίζουν το σπέρμα.

Η αίσθηση του ανδρικού οργασμού συχνά περιγράφεται ως ένα κύμα έντονης ευχαρίστησης και απελευθέρωσης.

Τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια ενός οργασμού

Στο γυναικείο σώμα, ο οργασμός περιλαμβάνει μια σειρά από ακούσιες μυϊκές συσπάσεις, κυρίως στην περιοχή της πυέλου.

  1. Η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα αυξάνεται, προκαλώντας διόγκωση της κλειτορίδας και των γύρω περιοχών.
  2. Οι κολπικοί μύες συστέλλονται ρυθμικά και υπάρχει μια απελευθέρωση συσσωρευμένης σεξουαλικής έντασης.
  3. Όπως οι άνδρες, έτσι και οι γυναίκες βιώνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια ενός οργασμού.

Η αίσθηση είναι εξίσου έντονη, συχνά περιγράφεται ως κορύφωση ευχάριστης αίσθησης που μπορεί να ποικίλλει σε διάρκεια και ένταση.

Couple-Bed

Οργασμός: Πιθανά οφέλη για την υγεία

1. Ανακούφιση από το στρες

Ο οργασμός πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών και ωκυτοκίνης, ορμόνες που προάγουν τη χαλάρωση και μειώνουν τα επίπεδα στρες. Αυτές οι χημικές ουσίες βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους και βελτιώνουν τη συνολική διάθεση.

2. Βελτιωμένος ύπνος

Μετά τον οργασμό, το σώμα απελευθερώνει προλακτίνη, μια ορμόνη που σχετίζεται με αισθήματα χαλάρωσης και υπνηλίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ποιότητα και διάρκεια ύπνου.

3. Ανακούφιση από τον πόνο

Η απελευθέρωση ενδορφινών κατά τη διάρκεια ενός οργασμού λειτουργεί ως φυσικό παυσίπονο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση διαφόρων τύπων πόνου, όπως οι κράμπες περιόδου, ο πονοκέφαλος και οι πόνοι της αρθρίτιδας.

4. Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ο οργασμός αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), ενός αντισώματος που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση.

5. Υγεία της καρδιάς

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία. Ο οργασμός μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

6. Βελτιωμένη οικειότητα και σύνδεση

Ο οργασμός απελευθερώνει ωκυτοκίνη, γνωστή και “ορμόνη της αγάπης”. Αυτή ενθαρρύνει τα συναισθήματα του δεσμού και της προσκόλλησης κι έτσι ενισχύει τις συναισθηματική σύνδεση και τη σχέση μεταξύ των συντρόφων.

7. Ενίσχυση διάθεσης

Το κοκτέιλ ορμονών που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, των ενδορφινών και της ωκυτοκίνης, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάθεση και γενική αίσθηση ευεξίας.

Πηγές: health.com, medicalnewstoday.com, clevelandclinic.org, everydayhealth.com