ΟΜΟΡΦΙΑ

Με ποια σειρά πρέπει να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης δέρματος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια σταθερή και καλά οργανωμένη ρουτίνα περιποίησης είναι απαραίτητη για υγιές, λαμπερό δέρμα.

Με ποια σειρά πρέπει να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης δέρματος
Bigstock

Αλλά με τόσα πολλά διαθέσιμα προϊόντα, η κατανόηση της σωστής σειράς εφαρμογής τους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Η σειρά με την οποία εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τους βασικούς κανόνες για την ακολουθία εφαρμογής των προϊόντων περιποίησης στην επιδερμίδα σας και γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Βασικοί κανόνες για την εφαρμογή προϊόντων περιποίησης δέρματος

Ο χρυσός κανόνας είναι να εφαρμόζετε τα προϊόντα με ακολουθία από την πιο λεπτή προς την πιο παχιά υφή. Αυτό διασφαλίζει ότι τα ελαφριά προϊόντα διεισδύουν στο δέρμα σας χωρίς να μπλοκάρονται από βαρύτερα. Γενικά, λοιπόν:

  1. Ξεκινήστε με καθαρό πρόσωπο: Αυτό θα επιτρέψει στα προϊόντα σας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό, κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας.
  2. Εφαρμόστε πρώτα τα προϊόντα με βάση το νερό: Αυτά απορροφώνται γρηγορότερα και προσφέρουν αποτελεσματική ενυδάτωση.
  3. Ολοκληρώστε με τα πιο παχύρρευστα προϊόντα: Οι πιο βαριές κρέμες και τα έλαια πρέπει να εφαρμόζονται τελευταία, για να “σφραγίζουν” την υγρασία και να κλειδώνουν τα οφέλη των προηγούμενων.
Cleansing-Skin-Cotton-Pad-Sponge-Skin-Care-Beauty-Routine

Η σωστή σειρά εφαρμογής κάθε προϊόντος περιποίησης δέρματος

Εδώ είναι ένας βήμα-προς-βήμα οδηγός:

1. Καθαριστικό (Cleanser)

  • Βασικά συστατικά: Απαλά επιφανειοδραστικά, ενυδατικά μέσα (όπως η γλυκερίνη).
  • Τρόπος εφαρμογής: Καθαρίστε το πρόσωπό σας με ένα απαλό καθαριστικό, για να αφαιρέσετε βρωμιά, λιπαρότητα και μακιγιάζ. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και κάντε μασάζ με το καθαριστικό με κυκλικές κινήσεις πριν το ξεπλύνετε.

2. Τόνερ (Toner)

  • Βασικά συστατικά: AHA/BHA για απολέπιση, ενυδατικοί παράγοντες (π.χ. υαλουρονικό οξύ).
  • Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε μια μικρή ποσότητα τόνερ σε ένα βαμβάκι και περάστε το στο πρόσωπό σας. Τα toner βοηθούν στην εξισορρόπηση του pH του δέρματός σας και το προετοιμάζουν για περαιτέρω περιποίηση.

3. Ορός (Serum)

  • Βασικά συστατικά: Βιταμίνη C, ρετινόλη, πεπτίδια, αντιοξειδωτικά.
  • Τρόπος εφαρμογής: Βάλτε μερικές σταγόνες ορού στα δάχτυλά σας και απλώστε απαλά στο δέρμα σας. Οι οροί στοχεύουν σε συγκεκριμένα προβλήματα, όπως η γήρανση, η θαμπάδα και η ακμή.

4. Κρέμα ματιών (Eye cream)

  • Βασικά συστατικά: Καφεΐνη, πεπτίδια, υαλουρονικό οξύ.
  • Τρόπος εφαρμογής: Χρησιμοποιώντας ένα δάχτυλο, ταμπονάρετε την κρέμα ματιών κάτω από τα μάτια σας και γύρω από το οστό της κόγχης στην άκρη του ματιού. Κάντε το πολύ απαλά, καθώς το δέρμα εδώ είναι λεπτό.

5. Ενυδατική κρέμα (Moisturizer)

  • Βασικά συστατικά: Κεραμίδια, μαλακτικά και υγραντικά.
  • Τρόπος εφαρμογής: Χρησιμοποιήστε κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για να εφαρμόσετε την ενυδατική σας κρέμα. Αυτό βοηθά στην ενυδάτωση και τον αποκλεισμό της υγρασίας.

6. Αντηλιακό (μόνο για την πρωινή σας ρουτίνα)

  • Βασικά συστατικά: Οξείδιο ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου (για φυσικά αντηλιακά) χημικά φίλτρα (π.χ. αβοβενζόνη).
  • Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε αντηλιακό ως το τελευταίο βήμα στην πρωινή σας ρουτίνα. Χρησιμοποιήστε μια γενναιόδωρη ποσότητα, για να προστατέψετε καλά το δέρμα σας από τη φθορά της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας.

7. Λάδι προσώπου (προαιρετικό)

  • Βασικά συστατικά: Διάφορα έλαια όπως argan, αγριοτριανταφυλλιά κ.α.
  • Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το λάδι προσώπου στο δέρμα σας μετά την ενυδατική κρέμα για πρόσθετο στρώμα ενυδάτωσης και υγιή λάμψη.

8. Κρέμα νυχτός ή αντιγήρανσης (μόνο για την βραδινή σας ρουτίνα)

  • Βασικά συστατικά: Ρετινόλη, πεπτίδια ή άλλα αντιγηραντικά συστατικά.
  • Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε την ως το τελευταίο βήμα πριν τον ύπνο, καθώς οι κρέμες νύχτας έχουν σχεδιαστεί, για να επανορθώνουν και να θρέφουν το δέρμα σας όλη τη νύχτα.
skin-care-serum

Γιατί έχει σημασία η σειρά εφαρμογής των προϊόντων περιποίησης δέρματος

Η σειρά με την οποία εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης δέρματος μπορεί να επηρεάσει δραματικά το πόσο καλά λειτουργούν.

Η εφαρμογή προϊόντων με λάθος σειρά μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους, αναποτελεσματική απορρόφηση ή ερεθισμό. Για παράδειγμα, η χρήση μιας παχύρρευστης κρέμας πριν από έναν ορό θα αποτρέψει τη σωστή διείσδυση του ορού στο δέρμα, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.

Επιπλέον, τα ενεργά συστατικά -όπως η ρετινόλη και η βιταμίνη C- είναι πιο αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται απευθείας σε καθαρό, στεγνό δέρμα, ενώ τα παχύτερα προϊόντα -όπως οι ενυδατικές κρέμες- συμβάλλουν στη διατήρηση αυτών των πλεονεκτημάτων. Το αντηλιακό πρέπει να είναι πάντα το τελευταίο βήμα της πρωινής σας ρουτίνας, καθώς η εφαρμογή του πάνω από άλλα προϊόντα εξασφαλίζει πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορώ να αναμίξω προϊόντα περιποίησης αντί να τα βάζω σε στρώσεις;”

Γενικά δεν συνιστάται η ανάμειξη προϊόντων, επειδή μπορεί να έχουν ασύμβατα συστατικά. Η επίστρωση διασφαλίζει ότι κάθε προϊόν μπορεί να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του χωρίς να παρεμβαίνει σε άλλα.

“Ποια είναι η καλύτερη ρουτίνα περιποίησης για ευαίσθητο δέρμα;”

Για ευαίσθητο δέρμα, επιμείνετε σε απαλά προϊόντα χωρίς άρωμα και αποφύγετε τα σκληρά απολεπιστικά. Μια απλή ρουτίνα που αποτελείται από ένα καθαριστικό, έναν ενυδατικό ορό, ενυδατική κρέμα και αντηλιακό λειτουργεί καλά για το ευαίσθητο δέρμα.

Σύνοψη

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τη σωστή σειρά κατά την εφαρμογή των προϊόντων. Ξεκινήστε με πιο ελαφριές θεραπείες με βάση το νερό και σταδιακά προχωρήστε σε πιο βαριές κρέμες και λάδια. Αυτή η τεχνική επιστρωμάτωσης διασφαλίζει ότι το δέρμα σας απορροφά κάθε προϊόν αποτελεσματικά.

Πηγές: healthline.com, health.com, dermamade.com, dermstore.com