ΟΜΟΡΦΙΑ

Δερματολόγοι κατακεραυνώνουν 5 καταστροφικές “μόδες”

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (ΑΑΔ) έχει δημοσιεύσει μια λίστα με 5 δυνητικά επικίνδυνες τάσεις περιποίησης δέρματος, που είναι δημοφιλείς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), όπως το TikTok, το Facebook και το Instagram.

Δερματολόγοι κατακεραυνώνουν 5 καταστροφικές “μόδες”
Bigstock

Το hashtag "skincare" έχει δισεκατομμύρια προβολές σε δημοφιλείς πλατφόρμες ΜΚΔ.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες περιποίησης δέρματος προειδοποιούν ότι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλές μη ασφαλείς συμβουλές. Ακολουθούν πέντε ανησυχητικές τάσεις περιποίησης της επιδερμίδας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

1. Εκτέλεση αισθητικών επεμβάσεων στο σπίτι

Αυτή είναι η πιο ανησυχητική τάση, σύμφωνα με πιστοποιημένους δερματολόγους. Προειδοποιούν ότι θεραπείες που προτρέπουν τους χρήστες των ΜΚΔ να τις “κάνουν μόνοι τους” στο σπίτι, όπως το microneedling και η ενέσεις με πληρωτικά, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων.

2. Ρινικό σπρέι μαυρίσματος

Αν και η χρήση self-tanner είναι ένας ασφαλής τρόπος για να επιτύχετε μια πιο “μπρονζέ” εμφάνιση, το ρινικό σπρέι μαυρίσματος δεν είναι. Τα βίντεο που προωθούν αυτήν την πρακτική δείχνουν ανθρώπους να εισπνέουν το σπρέι και στη συνέχεια να κάνουν ηλιοθεραπεία χωρίς αντηλιακό. Όχι μόνο το δραστικό συστατικό του ρινικού μαυρίσματος σπρέι δεν είναι ασφαλές, σύμφωνα με την ΑΑΔ, αλλά η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, κηλίδων ηλικίας και ρυτίδων.

3. Καυτερές πιπεριές για πιο γεμάτα χείλη

Η προσωρινή διόγκωση χειλιών που προκαλούν κάποιες καυτερές πιπεριές, όπως του είδους Scotch Bonnet ή Habanero, μπορεί να προκαλέσει έκζεμα ή άλλα δερματικά εξανθήματα, αφήνοντας σκούρα σημάδια γύρω από το στόμα ή στα χείλη, που είναι δύσκολο να εξαλειφθούν.

4. Αλόγιστη λήψη συμπληρωμάτων

Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Ένας δερματολόγος προειδοποιεί ότι τα συστατικά των συμπληρωμάτων, που διαφημίζονται για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και παρενέργειες, όπως η ακμή και η τριχόπτωση.

5. Παράλειψη αντηλιακού

Αυτό είναι ένα θέμα που κυκλοφορεί έντονα στα ΜΚΔ, με μερικούς ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι το αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο (!) ένας ισχυρισμός που σαφώς και δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη. Η ΑΑΔ δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα αντηλιακά συστατικά είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: healthday.com