Διατροφικές συμβουλές για όμορφα μαλλιά
Η υγεία τωνμαλλιών δεν εξαρτάται μόνο από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, αλλά και από τιςδιατροφικές μας συνήθειες.
Η υγεία τωνμαλλιών δεν εξαρτάται μόνο από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, αλλά και από τιςδιατροφικές μας συνήθειες.
Τα κύτταρα και οιλειτουργίες που κάνουν τα μαλλιά να είναι δυνατά και λαμπερά βασίζονται στηνισορροπημένη διατροφή.
Τα θρεπτικάσυστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές δυναμώνουν το θύλακα και την επιδερμίδαπου τον περιβάλλει. Οι υγιείς θύλακες σημαίνουν και υγιή μαλλιά.
Πέραν της διατροφής,σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών παίζουν το κάπνισμα, οι ορμονικές αλλαγέςκαι η έλλειψη ύπνου. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό συστατικό που να μπορεί να αντισταθμίσειτις επιπτώσεις αυτών των παραγόντων.
Μάθετε ποιεςτροφές παρέχουν στα μαλλιά μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε ναπαραμένουν υγιή και λαμπερά.
1. Σολομός
Ο σολομός είναιεξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βιταμίνης D, βασικά συστατικάγια δυνατά μαλλιά. Παράλληλα, τα Ω-3 λιπαρά οξέα που μας παρέχει είναι απαραίτηταγια τη δημιουργία νέων θυλάκων. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται επίσης στα έλαιαπου καταπολεμούν την ξηρότητα των μαλλιών.
2. Καρύδια
Τα καρύδια είναιο μοναδικός ξηρός καρπός με μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Περιέχουνεπίσης βιοτίνη και βιταμίνη Ε, ουσίες οι οποίες βοηθούν στην προστασία τωνκυττάρων από τις βλάβες του DNA. Η έλλειψηβιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Τα καρύδια περιέχουν επίσης χαλκό,ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στην ενίσχυση του φυσικού χρώματος τωνμαλλιών.
3. Στρείδια
Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, η έλλειψη του οποίου έχει σαν αποτέλεσματην τριχόπτωση (ακόμη και στις βλεφαρίδες) και την ξηρότητα της επιδερμίδας τουκρανίου. Μπορείτε να λάβετε τις απαραίτητες ποσότητες ψευδάργυρου και από ταδημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης, ωστόσο τα στρείδια παρέχουν παράλληλα καιπρωτεΐνες.
4. Γλυκοπατάτα
Η γλυκοπατάτα μάς παρέχει την αντιοξειδωτική ουσία βήτα-καροτένιο, το οποίοτο σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Στην ουσία, κανένα κύτταρο του οργανισμού δενμπορεί να λειτουργήσει χωρίς αρκετή βιταμίνη Α. Παράλληλά, βοηθά στην προστασίακαι την παραγωγή των ελαίων που θρέφουν το κρανίο, ενώ η έλλειψή της μπορεί ναπυροδοτήσει την εμφάνιση πιτυρίδας.
5. Αυγά
Τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και ταυτόχρονα περιέχουν ψευδάργυρο,σελήνιο, θείο και σίδηρο. Ο σίδηρος είναι μέγιστης σημασίας, καθώς βοηθά στημεταφορά του οξυγόνου στους θύλακες της τρίχας. Ειδικότερα για τις γυναίκες, ηέλλειψη σιδήρου (αναιμία) είναι βασική αιτία της τριχόπτωσης.
6. Σπανάκι
Ο σίδηρος, το βήτα καροτένιο, το φολικό οξύ και η βιταμίνη C στο σπανάκι ενισχύουν την καλή υγεία τωνθυλάκων της τρίχας και διατηρούν την επιδερμίδα του κεφαλιού ενυδατωμένη.
7. Φακές
Μικρές στο μάτιαλλά μεγάλες σε διατροφική αξία, οι φακές συγκεντρώνουν πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυροκαι βιοτίνη. Ανακαλύψτε έξυπνες και εναλλακτικές συνταγές προκειμένου ναεντάξετε τις φακές στη διατροφή σας.
8. Γιαούρτι
Το δροσερό αυτόέδεσμα παρέχει πρωτεΐνες, βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ, ένα συστατικό που θαβρείτε συχνά στα προϊόντα μαλλιών) και βιταμίνη D. Έρευνες έχουν συσχετίσει τη βιταμίνη D με την υγεία των θυλάκων της τρίχας,ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής σχέση μεταξύ των δύο.
9. Μύρτιλλα
Το γευστικό αυτόφρούτο περιέχει βιταμίνη C, ηοποία υποστηρίζει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που θρέφουν τους θύλακες.Η έλλειψη βιταμίνης C έχει ωςαποτέλεσμα το σπάσιμο της τρίχας.
10. Πουλερικά
Τα πουλερικάπαρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες, ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνη Β, βοηθώνταςτα μαλλιά να παραμένουν μακριά και πλούσια. Η τρίχα αποτελείται σε μεγάλο βαθμόαπό πρωτεΐνη και επομένως οι τροφές που περιέχουν αυτό το συστατικό παρέχουν ταδομικά συστατικά για την ανάπτυξη των θυλάκων.