Αλτσχάιμερ: Το πειραματικό φάρμακο lecanemab των Eisai -Biogen φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη
Παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ αναμένεται να φθάσει τα 139 εκατομμύρια έως το 2050.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες Eisai (Ιαπωνία) και Biogen (ΗΠΑ) ανακοίνωσαν ότι το νέο φάρμακο lecanemab που αναπτύσσουν από κοινού κατά του Αλτσχάιμερ, μείωσε κατά 27% - σε σχέση με ένα εικονικό φάρμακο (πλασέμπο) - τη γνωστική και λειτουργική εξασθένηση σε μια κλινική δοκιμή τελικού σταδίου σε 1.800 ασθενείς που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της νόσου.
Το ενθαρρυντικό αυτό αποτέλεσμα του πειραματικού φαρμάκου - ενός αντισώματος που χορηγείται ενδοφλέβια - μπορεί να οδηγήσει στην έγκριση κυκλοφορίας του, δίνοντας έτσι νέες ελπίδες στους ασθενείς με τη συγκεκριμένη ανίατη μέχρι στιγμής νευροεκφυλιστική πάθηση και στις οικογένειες τους, που έχουν δει κατ' επανάληψη διάφορα φάρμακα να εμφανίζουν αρχικά πολλές υποσχέσεις κατά τις αρχικές δοκιμές τους, οι οποίες όμως μετά διαψεύδονται στην πράξη. Η σχετική απόφαση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναμένεται τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες αιτήσεις στις αντίστοιχες αρχές της Ιαπωνίας και της Ευρώπης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Η κλινική δοκιμή φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι η απομάκρυνση των 'πλακών' της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο των ασθενών σε αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ (κάτι που επιτυγχάνει το νέο φάρμακο στοχεύοντας την εν λόγω πρωτεΐνη προτού αυτή δημιουργήσει τοξικές συσσωματώσεις), μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. Από την άλλη, το φάρμακο εμφανίζει αυξημένη πιθανότητα παρενεργειών, όπως πρήξιμο του εγκεφάλου και μικρο-αιμορραγίες, που όμως θεωρούνται ανεκτές.
Παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ αναμένεται να φθάσει τα 139 εκατομμύρια έως το 2050. Και άλλες εταιρείες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και δοκιμής αντισωμάτων κατά των πλακών της νόσου, όπως τα gantenerumab της Roche και donanemab της Eli Lilly.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ