ΦΑΡΜΑΚO

Κικίλιας: Ανοιχτή η εξαίρεση των εμβολίων από το clawback - Νέα θετική λίστα τη Δευτέρα (25/5)

Νέα σκευάσματα, γενόσημα και βιοομοειδή τα οποία παρέμεναν στην αναμονή επί δύο χρόνια, εντάσσονται στη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ομιλία του στην ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Αναδιάρθρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας: Βιωσιμότητα και Μεταρρυθμίσεις» το απόγευμα της Τετάρτης (20/05/2020).

Κικίλιας: Ανοιχτή η εξαίρεση των εμβολίων από το clawback - Νέα θετική λίστα τη Δευτέρα (25/5)

«Τη Δευτέρα βγαίνουν στη θετική λίστα 145 φάρμακα βιομοειδή και γενόσημα τα οποία λίμναζαν για 2 χρόνια» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Ως προς το πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με τη χρηματοδότηση των εμβολίων από ξεχωριστό κονδύλι εκτός φαρμακευτικής δαπάνης, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «κεντρική βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει clawback για το εμβόλια στο 2020».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Υγείας, ότι το rebate εισόδου 25% στα καινούρια φάρμακα πρόκειται να αποσυρθεί με σχετική διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Mάκη Παπαταξιάρχη. «Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη και θα απαιτηθούν αλλαγές και αναγκαίες παρεμβάσεις στη Δημόσια Υγεία. Γενναίες πολιτικές επιλογές για την επόμενη ημέρα όπως αυτές που ελήφθησαν μέσα στην υγειονομική αυτή κρίση. Η πανδημία από μόνη της έδειξε τι πρέπει να γίνει» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Στην αξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η οποία αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο μέσα στην κρίση του κορονοϊού στάθηκε ο υπουργός Υγείας.

«Μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα έρθει, που έχει να κάνει με δίκτυο στην ΠΦΥ που περιλαμβάνει και ενοποιεί τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, τις πρωτοβάθμιες δομές των Δήμων, τους γιατρούς του δημοσίου και τους ιδιώτες, με τη δυνατότητα του κόσμου να μπορεί πλέον να πιστέψει σε αυτή την πρωτοβουλία, μιας που θα υπάρξει και η προσωπική σχέση του γιατρού με τη μέση ελληνική οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό θα βοηθήσει τον ασθενή να πάει στην πρωτοβάθμια και όχι στο νοσοκομείο και μετρήθηκε μέσα στην κρίση, πρόσθεσε. «Υπήρξε ένα κομμάτι του κόσμου που δεν πήγε από φόβο στα νοσοκομεία αλλά υπήρξε και ένα άλλο που δεν είχε λόγο να πάει, καθώς δεν θα έπρεπε ποτέ να πάει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά στα κέντρα υγείας στις ΤΟΜΥ στην ΠΦΥ». Ήδη, όπως είπε, το υπουργείο Υγείας εργάζεται για την επόμενη ημέρα, για το σύστημα που δοκιμάσθηκε και άντεξε. Ωστόσο είναι απαραίτητο να αναδιοργανωθεί, ώστε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που έρχονται.