Καρκίνος Προστάτη: Θεραπεία βελτιώνει σημαντικά το χρόνο έως την υποτροπή του PSA
Νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Ογκολογίας ESMO 2016 δείχνουν περαιτέρω ότι η enzalutamide βελτιώνει σημαντικά το χρόνο έως την υποτροπή του PSA στον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο.
Ειδικότερα, η Astellas Pharma Europe Ltd., μία θυγατρική της Astellas Pharma Inc. με έδρα το Τόκιο (TSE:4503), ανακοίνωσε την παρουσίαση νέων δεδομένων που επιβεβαιώνουν το ρόλο της enzalutamide στην παράταση του χρόνου έως την εξέλιξη του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) σε άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.
Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας στις 7-11 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της enzalutamide έναντι του εικονικού φαρμάκου σε Ασιάτες άνδρες.
Δεδομένα από μία μελέτη που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της enzalutamide έναντι του εικονικού φαρμάκου σε 409 Ασιάτες ασθενείς από την Κίνα, τη νότια Κορέα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ με ασυμπτωματικό ή ήπια συμπτωματικό προχωρημένο καρκίνο του προστάτη υπό εξέλιξη μετά από θεραπεία στέρησης ανδρογόνων (ADT), έδειξαν ότι η enzalutamide βελτίωσε σημαντικά το χρόνο έως την εξέλιξη του PSA, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο (7,46 μήνες έναντι 2,86 μηνών, αντίστοιχα (HR* 0,36, 95% CI 0,27**, 0,5, P<0,0001)).
Οι αιματολογικές εξετάσεις του PSA χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη.
Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιελάμβαναν τη συνολική επιβίωση, η οποία ορίζεται ως ο χρόνος από την τυχαιοποίηση έως το θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, και την επιβίωση χωρίς ακτινολογική εξέλιξη (rPFS), η οποία ορίζεται ως ο χρόνος από την τυχαιοποίηση έως την ακτινολογική εξέλιξη ή το θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Παρότι η διάμεση συνολική επιβίωση δεν είχε ακόμα επιτευχθεί κατά την ημερομηνία περικοπής των δεδομένων σε κανένα από τα σκέλη θεραπείας, η enzalutamide μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου (HR 0,35, 95% CI 0,17, 0,70, p=0,0021).
Κατά την ημερομηνία περικοπής των δεδομένων, η enzalutamide μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο των συμβάντων rPFS, με 19,6% (41/209) των ασθενών που έλαβαν enzalutamide και 36% (72/200) των ασθενών στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου να εμφανίζουν ένα συμβάν rPFS – δηλ, εξάπλωση του καρκίνου. Παρότι ελαφρώς περισσότεροι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με την enzalutamide ανέφεραν τουλάχιστον ένα εμφανιζόμενο κατά τη θεραπεία ανεπιθύμητο συμβάν, η enzalutamide ήταν γενικά καλά ανεκτή στη μελέτη. Τα αποτελέσματα αυτά είναι σε συμφωνία με δεδομένα από τη βασική μελέτη PREVAIL, η οποία εξέτασε έναν πληθυσμό ασθενών με παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά. Στη μελέτη PREVAIL, η enzalutamide αύξησε τη διάμεση συνολική επιβίωση σε ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι δεν είχαν λάβει χημειοθεραπεία, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο.
Ο Δρ. Simon Chowdhury, Επιμελητής Ογκολόγος στο Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust, είπε: «Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σήμερα δείχνουν ότι η enzalutamide μπορεί να αυξήσει το χρόνο έως την υποτροπή του PSA – ενός σημαντικού δείκτη που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου στον καρκίνο του προστάτη – συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, σε Ασιάτες άνδρες. Στο παρελθόν υπήρχε έλλειψη μελετών σχετικά με αυτή την ομάδα ανδρών και έτσι τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ανοχή της enzalutamide στον ευρύ πληθυσμό που τείνουμε να βλέπουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Στο ίδιο Συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης πέντε επιπλέον περιλήψεις (abstracts) με επίκεντρο την enzalutamide, εμπλουτίζοντας περαιτέρω το σύνολο των δεδομένων που υποστηρίζουν το προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της enzalutamide ως θεραπευτικής επιλογής για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.
Διαβάστε ακόμη:
Καρκίνος προστάτη: Αυξημένες οι πιθανότητες άνοιας μετά την ορμονοθεραπεία
Καρκίνος προστάτη: Δείτε αν κινδυνεύετε χρησιμοποιώντας μια μεζούρα
Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που οι περισσότεροι άνδρες αγνοούν