ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Ο ρόλος της διατροφής στην ανάσχεση της εξέλιξής του

Σινάνη Αικατερίνη

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ο καρκίνος του προστάτη υπό έλεγχο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Καρκίνος προστάτη: Ο ρόλος της διατροφής στην ανάσχεση της εξέλιξής του

Όσο πιο υγιεινά τρώει ένας άνδρας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι ο χαμηλού βαθμού καρκίνος του προστάτη του να εξελιχθεί, τονίζουν οι ερευνητές.

Για κάθε αύξηση 12,5 μονάδων σε μια κλίμακα υγιεινής διατροφής από το μηδέν έως το 100, οι άνδρες είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθεί ο καρκίνος του προστάτη 1ου βαθμού σε τουλάχιστον 2ου βαθμού και 30% λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε 3ου ή μεγαλύτερου βαθμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

«Αν και έχουν γίνει αρκετές έρευνες για τη σχέση της διατροφής με τον καρκίνο του προστάτη, πιστεύουμε ότι η δική μας είναι η πρώτη που παρέχει στατιστικά σημαντικές αποδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη σε ομάδα υψηλότερου βαθμού, όπως φαίνεται από τη μείωση του ποσοστού των ανδρών σε ενεργό παρακολούθηση που εμφανίζουν αλλαγές βαθμού με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Christian Pavlovich, καθηγητής ουρολογικής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 886 ανδρών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη 1ου βαθμού μεταξύ Ιανουαρίου 2005 και Φεβρουαρίου 2017. Οι καρκίνοι του προστάτη βαθμού 1 είναι ήπιοι και ο ιστός δεν διαφέρει πολύ από τον φυσιολογικό, ενώ δεν έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Όλοι οι άνδρες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο διατροφής και οι ερευνητές υπολόγισαν μια βαθμολογία με βάση τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής για κάθε ασθενή με βάση τις απαντήσεις του.

«Ο Δείκτης Υγιεινής Διατροφής είναι ένα επικυρωμένο μέτρο της συνολικής ποιότητας της διατροφής, που ποσοτικοποιεί πόσο συμμορφώνεται με τις συστάσεις των Διατροφικών Οδηγιών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ η διατροφή ενός ατόμου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Zhuo Tony Su, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Εξετάσαμε τη βαθμολογία Υγιεινής Διατροφής κάθε ασθενούς -όπως αυτή υπολογίστηκε από τις διατροφικές πληροφορίες που καταγράφηκαν κατά την εγγραφή του στο πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης- και αξιολογήσαμε κατά πόσον οι άνδρες με υψηλότερης ποιότητας διατροφή είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλαγή βαθμού τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Su.

Μετά από κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια παρακολούθησης, περίπου 21% των ανδρών εμφάνισε εξέλιξη του καρκίνου σε βαθμό 2 ή υψηλότερο και 6% σε βαθμό 3 ή υψηλότερο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Όσοι έτρωγαν καλύτερα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αυξηθεί ο καρκίνος τους σε πιο επικίνδυνο βαθμό.

«Βρήκαμε μια στατιστικά σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της προσκόλλησης σε μια υψηλής ποιότητας διατροφή και του κινδύνου αλλαγής του βαθμού κατά τη διάρκεια της ενεργού παρακολούθησης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Bruce Trock, καθηγητής ουρολογίας, επιδημιολογίας και ογκολογίας στο Johns Hopkins.

«Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία (της ποιότητας της διατροφής), τόσο περισσότερο μειωνόταν ο κίνδυνος ένας χαμηλού βαθμού καρκίνος του προστάτη να είχε εξελιχθεί σε υψηλότερου βαθμού νόσο που επέβαλε θεραπευτική αγωγή», πρόσθεσε ο Trock.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μειωμένη φλεγμονή που προκύπτει από μια πιο υγιεινή διατροφή, θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο ορισμένοι καρκίνοι του προστάτη δεν εξελίχθηκαν, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας μέχρι σήμερα είναι χρήσιμα για τη συμβουλευτική των ανδρών που επιλέγουν να ακολουθήσουν ενεργητική επιτήρηση και έχουν κίνητρο να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας της διατροφής», δήλωσε ο Pavlovich.

«Ωστόσο, για να επικυρωθεί πραγματικά η συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης ποιότητας διατροφής και του μειωμένου κινδύνου εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες με πιο ποικιλόμορφους πληθυσμούς», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Oncology.