Ποιος δεν θέλει το Αρχείο Νεοπλασιών στην Ελλάδα; Σπαταλήθηκαν χρήματα χωρίς αποτέλεσμα
Μία μεγάλη συζήτηση για το ποιος δεν θέλει, ή δεν αφήνει να δημιουργηθεί στην χώρα μας Αρχείο Νεοπλασιών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Intercontinental, στα πλαίσια του συνεδρίου «Εξατομικευμένη Θεραπεία και Καινοτομία» που οργάνωσε η εταιρεία Boussias Communications.
Όπως τόνισε συγκεκριμένα ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στην Ιατρική σχολή Αθηνών διευθυντής της πανεπιστημιακής Γενικής Κλινικής του Σωτηρία κ. Κων. Συρίγος, παρά το γεγονός ότι από την Ευρωπαική Ένωση έχουν δοθεί 10 φορές τα χρήματα, εν τούτοις η χώρα μας δεν διαθέτει ακόμη Αρχείο Νεοπλασιών, με αποτέλεσμα ό,τι στοιχεία υπάρχουν αυτή την στιγμή, να συλλέγονται με φροντίδα από τους παθολογοανατόμους και την δουλειά που γίνεται στα νοσοκομεία. Που πήγαν αυτά τα χρήματα, επανέλαβε ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας, ότι Ευρωπαίος Επίτροπος δεν ήταν διατεθειμένος να βάλει υπογραφή για ένα Αρχείο, η δημιουργία του οποίου αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.
Ο κ. Συρίγος μάλιστα στην ομιλία του, στοχοποίησε τον ιδιωτικό τομέα και μέρος της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι όπως τόνισε, ενοχοποιούνται για το γεγονός ότι η Ελλάδα, δεν διαθέτει ακόμη το περίφημο Αρχείο Νεοπλασιών. Επιπλέον όπως είπε, λείπουν σήμερα από την χώρα, τα registries (κατευθυντήριες γραμμές) και τα Αρχεία των ασθενών.
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο ταξίδι της εξατομικευμένης θεραπείας, από τη χημειοθεραπεία στις βιολογικές θεραπείες στην συνέχεια στην tailor made θεραπεία. Η επιβίωση στο μελάνωμα για παράδειγμα, όπως σημείωσε, είναι 16 μήνες που για την Αμερική, μία χώρα που όλα μπαίνουν στην λογική του κόστους – οφέλους. Η επιβίωση των 16 μηνών είναι σημαντική, υπογράμμισε, όχι μόνο για το σύστημα, αλλά κυρίως για τον ασθενή. Σημείωσε ακόμη, ότι θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο θέμα των εγκρίσεων.
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Κ. Αθανασάκης, τόνισε ότι είναι ευτύχημα που υπάρχει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση των βιοδεικτών, ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι τι αποζημιώνει ο Οργανισμός και εάν υπάρχει ποιοτικός έλεγχος της διαδικασίας. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να έχουμε αξιόπιστες και ακριβείς διαδικασίες στα tests, ενώ επεσήμανε πως θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά ενός τεστ.
Για παράδειγμα, στην Αγγλία υπήρχαν 10 τεστ για εξατομικευμένη θεραπεία, ενώ τo NICE τελικά αποφάνθηκε ότι 5 από αυτά είναι κατάλληλα.
Ο κ. Αθανασάκης, επανέλαβε ότι πρέπει να αποζημιώνονται αυτά τα πράγματα με βάση την αποτελεσματικότητά τους και αυτό που χρειάζεται είναι μια σωστή μεθοδολογία.
Ο κ. Χρήστος Αντωνόπουλος Medical Director, Medical Affairs της Roche Hellas, τόνισε ότι η εξατομικευμένη θεραπεία έχει μπει για τα καλά στο διάλογο. Έχουμε αλλάξει τον τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον ασθενή. Η πρόοδος έχει ήδη γίνει στην ογκολογία. Στον FDA είναι περίπου 30 τα σκευάσματα που έχουν πάρει έγκριση μαζί με κάποιο τεστ. Βεβαίως υπάρχει ακόμα κάποιος σκεπτικισμός σε πολλούς φορείς και κυρίως από την πλευρά των μετόχων των εταιρειών. Οι βιοδείκτες, συνέχισε, είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στην εξατομικευμένη θεραπεία, ενώ η καλύτερη ανάγνωση των βιολογικών μονοπατιών θα βοηθήσει τον ασθενή πέρα κι από την έρευνα.
Άλλο ένα ενδιαφέρον κομμάτι που πρέπει να δούμε, τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος, είναι αυτό της τιμολόγησης. Ένα φάρμακο δεν μπορεί να παίρνει τιμή για όλους τους ασθενείς. Πρέπει να πάμε σε αποζημιώσεις σε εξατομικευμένη βάση. Δυστυχώς είμαστε ακόμα πίσω στο πώς θα φτάσει αυτή η καινοτομία στους ασθενείς, κατέληξε.
Ο επικεφαλής του τμήματος Ογκολογίας της Pfizer Hellas κ. Νίκος Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που υπάρχουν σε όλη διαδικασία της εξατομικευμένης θεραπείας, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν εκτίθενται οι ασθενείς σε μη κατάλληλα φάρμακα, αποφεύγονται οι σπατάλες κλπ. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν, συνέχισε, προσθέτοντας, ότι «Η εξατομικευμένη θεραπεία αφορά στην ετοιμότητα των θεσμών, καθώς και τη σχέση της έρευνας με τη βιομηχανία και τους ηθικούς κώδικες που πρέπει να ακολουθούνται».
Δημιουργείται Ομοσπονδία Ογκολογικών Ασθενών,
Τέλος από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ κυρία κυρία Μανιώ Κορλέτη, ανακοίνωσε ότι ήδη ο δρόμος είναι έτοιμος για την δημιουργία Ομοσπονδίας Ογκολογικών Ασθενών, στα μέσα τους 2015, η οποία θα συμπεριλάβει όλες τις Ενώσεις και τους Συλλόγους, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει η δημιουργία Ομοσπονδίας Χρονίων Νόσων.
Στην ομιλία της επεσήμανε ακόμη, ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια, οι θεραπευτικές αγωγές για όλους τους ασθενείς για καρκίνο ήταν οι ίδιες. Σήμερα ακούμε για εξατομικευμένες προσεγγίσεις. Η εξατομικευμένη θεραπεία αφορά όλους τους εμπλεκόμενους και τα οφέλη είναι πολλαπλά. Αντιμετωπίζει τον ασθενή στη μοναδικότητά του. Δεν υποβάλλονται σε περιττές θεραπείες, με τη γνωστή επιβάρυνση, με καταπόνηση και υποβολή σε άχρηστη τοξικότητα. Προστατεύονται τα ταμεία και μειώνονται οι άσκοπες δαπάνες. Ό,τι επενδύεται σε φαρμακευτική καινοτομία η κοινωνία το παίρνει πίσω στο πολλαπλάσιο. Από την εξατομικευμένη θεραπεία βγαίνουν κερδισμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Υπάρχουν 12 κέντρα πιστοποιημένα σήμερα, ενώ η συμμετοχή ανέρχεται στο 15%. Οι στόχοι των επόμενων ετών, σύμφωνα με την κυρία Κορλέτη, αφορούν στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα τεστ και στην αύξηση πιστοποιημένων κέντρων.
Πάντως αξίζει να επισημανθεί, ότι από την πλευρά του υπουργείου Υγείας δεν έδωσε κανείς το παρόν στο συνέδριο.
Διαβάστε ακόμη:
Roche Ηellas: Η εξατομικευμένη θεραπεία, σύμμαχος στο μέτωπο της εξοικονόμησης πόρων
Βιοδείκτες: Χρήσιμο εργαλείο για ογκολογικούς ασθενείς & όχημα εξοικονόμησης πόρων