Αντίδοτο στο δηλητήριο του φιδιού δρα σε μόλις 20 λεπτά
Μια ομάδα ερευνητών, υπό την καθοδήγηση του δρ. Matthew Lewin από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια και του δρ. Stephen Samuel από το Κολλέγιο Trinity στο Δουβλίνο, έχει καταφέρει να κάνει θεαματικά βήματα στην παρασκευή ενός αντίδοτου στο δηλητήριο του φιδιού.
Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Tropical Medicine», το πολλά υποσχόμενο αντιοφικό σπρέι, που χορηγείται από τη μύτη, έχει την ιδιότητα να αναστρέφει την παραλυτική δράση του δηλητηρίου του φιδιού.
Η αποτελεσματικότητα του αντιπαραλυτικού σπρέι με νεοστιγμίνη δοκιμάστηκε σε ποντίκια που είχαν δεχθεί υψηλότατες δόσεις δηλητηρίου κόμπρας, τα περισσότερα εκ των οποίων επέζησαν.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας, τον Απρίλιο του 2013 ένας υγιής εθελοντής δέχθηκε να δηλητηριαστεί με μια ουσία που μιμείται την παραλυτική δράση του δηλητηρίου του φιδιού.
Στη συνέχεια, του χορηγήθηκε το ρινικό αντιοφικό σπρέι και μέσα σε 20 λεπτά είχε αναρρώσει πλήρως.
Εφαρμόζοντας την ίδια μέθοδο, οι ερευνητές πέτυχαν την ανάρρωση μίας ασθενούς την οποία είχε δαγκώσει φίδι στην Ινδία και βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη, τον Ιούνιο του 2013.
Είναι εντυπωσιακό ότι σε μόλις 30 λεπτά η ασθενής είχε ανακάμψει από την παράλυση του προσώπου, ενώ δυο εβδομάδες αργότερα επέστρεψε κανονικά στις καθημερινές της δραστηριότητες.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 75% των θυμάτων δηλητηριωδών φιδιών πεθαίνουν πριν προλάβουν να φτάσουν στο νοσοκομείο, κυρίως επειδή δεν υπάρχει άμεση διαθέσιμη φαρμακευτική αντιμετώπιση.