ΦΑΡΜΑΚO

Διαβήτης, Ογκολογία, κατάθλιψη μεταξύ των 20 ασθενειών που απορροφούν πόρους

H  ογκολογία, ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο πόνος, το ανοσοποιητικό, η επιληψία, η κατάθλιψη, βρίσκονται μεταξύ των ασθενειών που θα απορροφούν τους μεγαλύτερους πόρους για την υγεία και την περίθαλψη μέχρι το 2017, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του IMS που αφορά στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες
Διαβήτης, Ογκολογία, κατάθλιψη μεταξύ των 20 ασθενειών που απορροφούν πόρους

H ογκολογία, ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο πόνος, το ανοσοποιητικό, η επιληψία, η κατάθλιψη, βρίσκονται μεταξύ των ασθενειών που θα απορροφούν τους μεγαλύτερους πόρους για την υγεία και την περίθαλψη μέχρι το 2017, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του IMS που αφορά στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, ως το 2017 στις ανεπτυγμένες χώρες, το ενδιαφέρον θα απορροφούν κατά σειρά προτεραιότητας η ογκολογία, ο διαβήτης, τα φάρμακα κατά του παράγοντα TNF που χορηγούνται για τα αυτοάνοσα νοσήματα, φάρμακα κατά του πόνου, για το άσθμα και τη ΧΑΠ, φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος, της υπέρτασης, ανοσοενισχυτικά, κατά του AIDS, δερματολογικά, αντιβιοτικά, της χοληστερίνης, αντιεπιληπτικά, ανοσοκατασταλτικά, αντιψυχωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντι – ιικά και ιντερφερόνες.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες ωστόσο, πρώτο μέλημα είναι η διαχείριση του πόνου και φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιβιοτικά, και τα αντικαρκινικά παίρνουν την τέταρτη θέση. Ακολουθούν η υπέρταση, ο διαβήτης, η δερματολογία, αντιελκωτικά, η χοληστερίνη, το άσθμα, τα αντιεπιληπτικά, τα αντι-ιικά, ανοσοκατασταλτικά, οι αλλεργίες, τα αντιψυχωτικά, οι ηπαρίνες, η στυτική δυσλειτουργία και τα ανοσοενισχυτικά.

Εκτός από τις κοινωνικές διαφορές που οδηγούν σε διαφορετικό προφίλ ασθενειών, η μελέτη του IMS παρατηρεί μια ακόμη παράμετρο. Οι παραπάνω κατηγορίες στις ανεπτυγμένες χώρες, απορροφούν το 71% των πόρων και μάλιστα κυρίως μέσω εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας- συνήθως νοσοκομειακών- ενώ στις αναπτυσσόμενες μόλις το 45% των πόρων, ενώ το υπόλοιπο 55% αφορά τομείς της παραδοσιακής θεραπείας.