ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 9 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του κεφίρ - Πώς θα το φτιάξετε μόνοι σας

Σινάνη Αικατερίνη

Το κεφίρ είναι βασικό τρόφιμο σε πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο, αλλά έχει γίνει απίστευτα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ειδικά στους φανατικούς της υγιεινής διατροφής.

Τα 9 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του κεφίρ - Πώς θα το φτιάξετε μόνοι σας

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, γι' αυτό είναι πολύ ευεργετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου.

Πολλοί θεωρούν ότι είναι πιο θρεπτικό από το γιαούρτι.

Ακολουθούν 9 οφέλη του κεφίρ για την υγεία που υποστηρίζονται από έρευνες.

Πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Το κεφίρ προέρχεται από περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη «keif», η οποία αναφέρεται στο αίσθημα ευεξίας μετά το φαγητό.

Πρόκειται για ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και παραδοσιακά παρασκευάζεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ σε αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα.

Οι κόκκοι αυτοί είναι βακτήρια γαλακτικού οξέος που μοιάζουν με κουνουπίδι.

Σε διάστημα περίπου 24 ωρών, οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα του γάλακτος, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι αφαιρούνται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Με άλλα λόγια, το κεφίρ είναι το ρόφημα, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η καλλιέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ροφήματος.

Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος των κόκκων μετατρέπουν τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ. Αυτό είναι που κάνει το κεφίρ να έχει ξινή γεύση όπως το γιαούρτι, αλλά με πιο αραιή σύσταση.

Ένα φλιτζάνι κεφίρ με χαμηλά λιπαρά περιέχει:

  • Πρωτεΐνη: 9 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 36% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Φώσφορος: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Β12: 29% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Μαγνήσιο: Μαγνήσιο: 7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη D: 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Ανάλογα με τον τύπο γάλακτος από το οποίο παρασκευάζεται, το κεφίρ έχει περίπου 104 θερμίδες, 11,6 γραμμάρια υδατανθράκων και 2-3 γραμμάρια λίπους.

Περιέχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων οργανικών οξέων και πεπτιδίων που συμβάλλουν στα οφέλη του για την υγεία.

Πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι

Γνωστοί ως προβιοτικά, οι μικροοργανισμοί που περιέχονται στο κεφίρ μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με πολλούς τρόπους, βοηθώντας την πέψη, τη διαχείριση του βάρους και την ψυχική υγεία.

Το γιαούρτι είναι το πιο γνωστό προβιοτικό τρόφιμο στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ισχυρή πηγή.

Οι κόκκοι κεφίρ περιέχουν έως και 61 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων, γεγονός που τους καθιστά μια πολύ πλούσια και ποικίλη πηγή προβιοτικών.

Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση αποτελούνται από πολύ λιγότερα στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.

Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από λοιμώξεις.

Αυτό περιλαμβάνει το προβιοτικό Lactobacillus kefiri, το οποίο είναι μοναδικό στο κεφίρ.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.

Το κεφιράν, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Βελτιώνει την υγεία των οστών - Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από φθορά του οστικού ιστού και αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Είναι ιδιαίτερα συχνή στις ηλικιωμένες γυναίκες και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο καταγμάτων.

Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοπόρωσης.

Το κεφίρ με πλήρη λιπαρά δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου αλλά και βιταμίνης Κ2 - η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου.

Μελέτες σε ζώα συσχετίζουν το κεφίρ με αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου στα οστικά κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη οστική πυκνότητα, η οποία θα πρέπει να συμβάλει στην πρόληψη των καταγμάτων.

Προστατεύει από τον καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Εμφανίζεται όταν μη φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα σας αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, όπως σε έναν όγκο.

Τα προβιοτικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση πιστεύεται ότι μειώνουν την ανάπτυξη του όγκου διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο προστατευτικός ρόλος του κεφίρ έναντι του καρκίνου έχει αποδειχθεί σε μελέτες.

Μία από αυτές διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τον αριθμό των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 56%, σε σύγκριση με μόνο 14% για το εκχύλισμα γιαουρτιού.

Τα προβιοτικά του ωφελούν το έντερο

Τα προβιοτικά όπως το κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών προς το έντερό σας βακτηρίων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη διάρροια.

Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων του πεπτικού.

Αυτά περιλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα έλκη που προκαλούνται από μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και πολλά άλλα.

Για το λόγο αυτό, το κεφίρ μπορεί να είναι χρήσιμο εάν έχετε προβλήματα με την πέψη.

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη

Τα κανονικά γαλακτοκομικά τρόφιμα περιέχουν ένα φυσικό σάκχαρο που ονομάζεται λακτόζη.

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι ενήλικες, δεν μπορούν να διασπάσουν και να χωνέψουν σωστά τη λακτόζη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος στα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση -όπως το κεφίρ και το γιαούρτι- μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, οπότε τα τρόφιμα αυτά έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το γάλα.

Περιέχουν επίσης ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω διάσπαση της λακτόζης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κεφίρ είναι γενικά καλά ανεκτό από τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με το κανονικό γάλα.

Βελτιώνει τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος

Τα άτομα με υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το κεφίρ καταστέλλει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που σχετίζονται με τις αλλεργίες και το άσθμα.

Μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα στο σπίτι

Αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα του κεφίρ που αγοράζετε, μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε στο σπίτι.

Σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα, το κεφίρ αποτελεί ένα υγιεινό και λαχταριστό επιδόρπιο.

Οι κόκκοι κεφίρ είναι διαθέσιμοι σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σούπερ μάρκετ, καθώς και στο διαδίκτυο. Λάβετε υπόψη ότι οι κόκκοι κεφίρ για γαλακτοκομικά είναι διαφορετικοί από τους κόκκους κεφίρ για μη γαλακτοκομικά.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή:

  • Βάλτε 1-2 κουταλιές της σούπας (14-28 γραμμάρια) κόκκους κεφίρ σε ένα μικρό βάζο. Όσο περισσότερους κόκκους χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο γρήγορα θα καλλιεργηθεί.
  • Προσθέστε περίπου 2 φλιτζάνια (500 ml) γάλα, κατά προτίμηση βιολογικό. Το γάλα από αγελάδες που τρέφονται με γρασίδι περιέχει υψηλότερα επίπεδα β-καροτίνης και βιταμίνης Α. Αφήστε 2,5 εκατοστά κενό στο πάνω μέρος του βάζου.
  • Κλείστε το καπάκι και αφήστε το για 12-36 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μόλις αρχίσει να φαίνεται σβολιασμένο, είναι έτοιμο.
  • Αφού στραγγίξετε απαλά το υγρό, οι αρχικοί κόκκοι του κεφίρ μένουν πίσω.
  • Μπορείτε τώρα να βάλετε τους κόκκους σε ένα νέο βάζο με λίγο γάλα και η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή.

Είναι νόστιμο, θρεπτικό και εξαιρετικά βιώσιμο.

Πηγή: Healthline