ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το τζίντζερ - Με ποια φάρμακα αλληλεπιδρά

Σινάνη Αικατερίνη

Η πικάντικη γεύση του ενισχύει τη νοστιμιά πολλών φαγητών, ενώ τα οφέλη του περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πέψης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση των φλεγμονών.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το τζίντζερ - Με ποια φάρμακα αλληλεπιδρά

Πριν αρχίσετε να καταναλώνετε όμως τζίντζερ, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε αν ανήκετε σε αυτούς που πρέπει να το αποφεύγουν.

Το τζίντζερ κυκλοφορεί σε πολλές μορφές, αλλά η ρίζα του φυτού είναι αυτή που χρησιμοποιείται συνήθως τόσο ως μπαχαρικό ή συστατικό στη μαγειρική όσο και για ιατρικούς σκοπούς σε μορφή συμπληρώματος.

«Το τζίντζερ συμβάλλει στη μακροζωία, επειδή περιέχει ενώσεις, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και μειώνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα», λέει η διατροφολόγος Trista Best.

Το τζίντζερ καταναλώνεται με πολλούς τρόπους: μπορείτε να το κόψετε σε φέτες ή να τρίψετε φρέσκο τζίντζερ και να το προσθέσετε σε σούπες ή σάλτσες, να το χρησιμοποιήσετε σε μορφή σκόνης ως καρύκευμα, να το καταναλώσετε ως αφέψημα ή να το πάρετε ως συμπλήρωμα διατροφής.

Είναι γνωστό ότι η ρίζα τζίντζερ «υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος βελτιώνοντας τη γαστρική κινητικότητα και βοηθώντας στην ανακούφιση από το φούσκωμα και τη γαστρεντερική δυσφορία μειώνοντας την παραγωγή αερίων», λέει η Bonnie Taub-Dix, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Read It Before You Eat It.

«Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας», λέει η Taub-Dix, προσθέτοντας ότι η ρίζα μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της ναυτίας και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πότε μπορεί να σάς βλάψει η κατανάλωση τζίντζερ;

Παρότι το τζίντζερ θεωρείται γενικά ασφαλές και παρά τα οφέλη του, υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να περιορίζεται ή να αποφεύγεται εντελώς, λέει ο Kyle Staller, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Ένωσης.

Η πιο σοβαρή ανησυχία αφορά όσους πάσχουν από αιμορραγικές διαταραχές, όπως η αιμορροφιλία, όπου το αίμα δεν πήζει σωστά, λέει ο Δρ. Staller. «Το τζίντζερ έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας», λέει.

Με ποια φάρμακα αλληλεπιδρά το τζίντζερ;

Λόγω της αντιπηκτικής του δράσης, όποιος παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη ή η ασπιρίνη, ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για την υγεία της καρδιάς, όπως η κλοπιδογρέλη, θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικός. «Ο συνδυασμός του τζίντζερ με αυτά τα φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει τις επιδράσεις και να οδηγήσει σε αιμορραγία», εξηγεί ο Δρ. Staller.

Επιπλέον, «το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους εάν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ή λαμβάνουν συμπληρώματα τζίντζερ», λέει ο Δρ. Staller.

Ενώ συνιστάται να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αγωγή συμπληρωμάτων -είτε έχετε πιθανές αντενδείξεις είτε όχι- όσοι λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη, όπως ινσουλίνη ή από του στόματος αντιδιαβητικά, και λαμβάνουν επίσης τζίντζερ, θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους αν θα πρέπει να προσαρμοστεί η δοσολογία του φαρμάκου τους για το διαβήτη.

Μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές κατά στην εγκυμοσύνη. Μελέτες δείχνουν ότι ενώ το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό στην καταστολή της ναυτίας στις έγκυες, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι αντιπηκτικές επιδράσεις του μπορεί να θέσουν τη μητέρα σε μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με τις επιλογές σας, συμπεριλαμβανομένου του τζίντζερ, αν αντιμετωπίζετε πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη.

Όποιος έχει προβλήματα με το γαστρεντερικό, θα πρέπει επίσης να καταναλώνει τζίντζερ με προσοχή. Όσοι έχουν ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση τζίντζερ, καθώς μπορεί να προκαλέσει καούρα και να επιδεινώσει την παλινδρόμηση γαστρικών υγρών, λέει ο αθλίατρος Reuben Chen.

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει επίσης να προσέχουν, αλλά όχι για τον λόγο που νομίζετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, κάτι που από μόνο του δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Αν όμως παίρνετε φάρμακα για τον έλεγχο της υπέρτασης, ο συνδυασμός τους με το τζίντζερ, θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, προκαλώντας ενδεχομένως πρόβλημα, λέει ο Δρ. Staller.

Πόσο τζίντζερ μπορώ να καταναλώνω με ασφάλεια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε με ασφάλεια τζίντζερ καθημερινά χωρίς να το παρακάνουν. Όσοι κινδυνεύουν από αιμορραγία θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψή του σε όχι περισσότερα από τέσσερα γραμμάρια την ημέρα.

Όσοι ανησυχούν για τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης θα πρέπει να κατανέμουν αυτή την ποσότητα, προκειμένου να μειώσουν τις γαστρικές παρενέργειες του τζίντζερ.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη, αιμορραγικές διαταραχές ή λαμβάνουν αντιπηκτικά, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν προσθέσουν τζίντζερ στη διατροφή τους.

Οι έγκυες τέλος, δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από ένα γραμμάριο την ημέρα, λέει ο Δρ. Staller.

Πηγή: Well+Good