ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χουρμάδες: Πότε να τούς τρώτε - Ποιοι πρέπει να τούς αποφεύγουν

Σινάνη Αικατερίνη

Οι χουρμάδες είναι νόστιμα και θρεπτικά φρούτα που καταναλώνονται ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Χουρμάδες: Πότε να τούς τρώτε - Ποιοι πρέπει να τούς αποφεύγουν

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σάκχαρα, γι' αυτό πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει ιδανική ώρα για να τρώει κανείς χουρμάδες.

Διατροφική αξία

Οι χουρμάδες είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί. Παρότι οι φρέσκοι χουρμάδες είναι βρώσιμοι, καταναλώνονται πιο συχνά αποξηραμένοι και αναγνωρίζονται εύκολα από την ξηρή, ανώμαλη φλούδα τους.

Μια μερίδα χουρμάδων 100 γραμμαρίων παρέχει:

  • Θερμίδες: 282
  • Πρωτεΐνη: 2,5 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 75 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 8 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 64 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Σίδηρος: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Κάλιο: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Μαγνήσιο: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Χαλκός: 23% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Σελήνιο: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Β6: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Φυλλικό οξύ: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Οι χουρμάδες είναι συνήθως αποξηραμένοι και μικροί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε αρκετούς παίρνοντας μεγάλες ποσότητες θερμίδων, φυτικών ινών και σακχάρων. Πρέπει συνεπώς να καταναλώνονται με μέτρο.

Πότε είναι καλύτερα να τρώτε χουρμάδες

Αν και πολλοί «γκουρού» της διατροφής υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να τρώτε χουρμάδες συγκεκριμένες ώρες για να μπορεί το σώμα να τους χωνέψει καλύτερα, ελάχιστες είναι οι επιστημονικές αποδείξεις γι' αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το ανθρώπινο σώμα είναι έτοιμο να χωνέψει την τροφή πριν καν αυτή αγγίξει το στόμα. Απελευθερώνει συγκεκριμένα πεπτικά ένζυμα στη στοματική κοιλότητα και συνεχίζει να τα απελευθερώνει καθ' όλη τη διάρκεια της πέψης.

Στην πραγματικότητα, το σώμα είναι σε θέση να προσδιορίσει τον τύπο των ενζύμων που απαιτούνται με βάση την αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών της τροφής -τη σύνθεση υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών- και μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Υπάρχουν ωστόσο στιγμές που είναι καταλληλότερες από άλλες για να φάτε χουρμάδες.

Αυτές είναι:

Στο πρωινό

Οι χουρμάδες μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσθέσετε φυσική γλυκύτητα και φυτικές ίνες στη διατροφή σας νωρίς το πρωί. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους και ικανοποιημένους καθ' όλη τη διάρκεια του πρωινού.

Ως απογευματινό σνακ

Ο συνδυασμός φυτικών ινών και σακχάρων που περιέχουν, επιτρέπει μια πιο αργή απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα για να σας βοηθήσει να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια.

Όταν πεινάτε

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες είναι πολύ χορταστικοί. Αν αισθάνεστε πεινασμένοι αλλά δεν θέλετε να φάτε πλήρες γεύμα, συνδυάστε τους χουρμάδες με λίγο φυστικοβούτυρο για μια καλή πηγή φυτικών ινών, υδατανθράκων και πρωτεΐνης.

Πριν από την προπόνηση

Αν και οι χουρμάδες έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δεν ανεβάζουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα. Αντίθετα, παρέχουν έναν τύπο υδατάνθρακα αργής απελευθέρωσης που επιτρέπει μια σταθερή ροή ενέργειας για να ανταπεξέλθετε στην προπόνησή σας. Δοκιμάστε να φάτε 2-4 χουρμάδες 30-60 λεπτά πριν από την προπόνηση.

Ως βραδινό σνακ

Είναι ένα εξαιρετικό σνακ πριν από τον ύπνο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι και να κρατήσετε μακριά τις βραδινές λιγούρες.

Πότε δεν πρέπει να τρώτε χουρμάδες

Αν και το σώμα μπορεί να χωνέψει τις τροφές όποτε το χρειάζεται, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, που η κατανάλωση χουρμάδων δεν είναι η καλύτερη ιδέα:

Αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα άτομα με το σύνδρομο είναι ευαίσθητα σε τρόφιμα που περιέχουν FODMAPs, τα οποία είναι υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να χωνέψουν. Ως σημαντική πηγή φρουκτόζης, μπορούν να οδηγήσουν σε φούσκωμα και στομαχικές διαταραχές.

Μετά από ένα μεγάλο γεύμα: Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση μεγάλου αριθμού χουρμάδων μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε υπερβολικά χορτάτοι και να νιώσετε δυσφορία.

Εάν έχετε αλλεργία: Αν και σπάνια, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι ή ακόμη και να έχουν αλλεργία στους χουρμάδες.

Εάν έχετε διάρροια: Οι χουρμάδες περιέχουν σορβιτόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει τις κενώσεις σε ορισμένους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να περιορίσετε ή να αποφύγετε τους χουρμάδες μέχρι να ομαλοποιηθούν οι κινήσεις του εντέρου σας.

Πηγή: Healthline