ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νερό με υδρογόνο: Πιθανά οφέλη – Τι δείχνουν έρευνες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το εμπλουτισμένο με περισσότερο υδρογόνο νερό έχει κερδίσει δημοτικότητα, διότι φέρεται να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Νερό με υδρογόνο: Πιθανά οφέλη – Τι δείχνουν έρευνες
Bigstock

Αλλά υποστηρίζονται αυτοί οι ισχυρισμοί από τις επιστημονικές έρευνες;

Αυτό το άρθρο περιγράφει πώς παράγεται το νερό με υδρογόνο, τα προτεινόμενα οφέλη του και το εάν αξίζει να το προσθέσετε στη διατροφή σας.

Πώς παράγεται το υδρογονούχο νερό

Το νερό με υδρογόνο είναι κανονικό νερό που έχει εμπλουτιστεί με επιπλέον υδρογόνο (Η2). Δείτε πώς φτιάχνεται:

  1. Έγχυση αερίου υδρογόνου: Στη διαδικασία παραγωγής, το αέριο υδρογόνο διαλύεται στο νερό υπό πίεση. Αυτό αυξάνει την ποσότητα του υδρογόνου πέρα από αυτό που βρίσκεται φυσικά στο νερό.
  2. Δισκία ή σταγόνες υδρογόνου: Μια άλλη μέθοδος περιλαμβάνει την προσθήκη στο νερό δισκίων ή σταγόνων, που παράγουν υδρογόνο, απελευθερώνοντας μοριακό υδρογόνο όταν διαλύονται.

Σε αντίθεση με το κανονικό νερό, το οποίο περιέχει ίχνη υδρογόνου, το υδρογονούχο νερό περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτού του αερίου. Ωστόσο, οι διατροφικές πληροφορίες για το υδρογονούχο νερό είναι παρόμοιες με το κανονικό νερό. Δεν περιέχει θερμίδες, λίπος, πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες.

Μια δυσκολία στο νερό με υδρογόνο είναι ότι το αέριο υδρογόνο είναι πολύ ελαφρύ και τείνει να διαφεύγει γρήγορα από το δοχείο του. Έτσι, για να είναι αποτελεσματικό το νερό με υδρογόνο, πρέπει να αποθηκευτεί σωστά, για να διασφαλιστεί ότι το υδρογόνο παραμένει διαλυμένο μέχρι την κατανάλωση.

water-molecule-H2O-nero

Προτεινόμενα οφέλη του νερού με υδρογόνο

Το υδρογονούχο νερό έχει προωθηθεί ως ρόφημα που τονώνει την υγεία με πολυάριθμα προτεινόμενα οφέλη. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς τους ισχυρισμούς και το το δείχνουν οι έρευνες:

1. Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες

  • Προτεινόμενο όφελος: Το υδρογονούχο νερό λέγεται ότι δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα.
  • Τι λέει η επιστήμη: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το υδρογονούχο νερό μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, ιδιαίτερα σε άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως το μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας είναι προκαταρκτική και έχει γίνει σε μικρά μεγέθη δειγμάτων ή ζωικά μοντέλα.

2. Ενισχυμένη αποκατάσταση μετά από άσκησης

  • Προτεινόμενο όφελος: Η κατανάλωση υδρογονούχου νερού θεωρείται ότι βελτιώνει την αποκατάσταση των μυών και μειώνει την κόπωση μετά από σωματική άσκηση.
  • Τι λέει η επιστήμη: Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το νερό με υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος και στη βελτίωση της ανάρρωσης μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι περιορισμένα και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους, για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις.

3. Βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας

  • Προτεινόμενο όφελος: Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το νερό με υδρογόνο μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική ζωτικότητα του ατόμου.
  • Τι λέει η επιστήμη: Υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία, που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Ενώ το νερό με υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να βελτιώσει την ενέργεια, καμία ισχυρή μελέτη δεν έχει επιβεβαιώσει αυτό το συγκεκριμένο όφελος σε υγιή άτομα.

4. Πιθανά οφέλη για χρόνιες ασθένειες

  • Προτεινόμενο όφελος: Το υδρογονούχο νερό φέρεται ότι βοηθά σε καταστάσεις όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Τι λέει η επιστήμη: Πρώιμες μελέτες σε ζώα και μικρή κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους υποδεικνύουν ότι το νερό με υδρογόνο μπορεί να έχει κάποια οφέλη στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων. Ωστόσο, πιο μεγάλης κλίμακας, μακροχρόνιες μελέτες σε ανθρώπους είναι απαραίτητες, για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του για αυτές τις καταστάσεις.

Συνοψίζοντας, ενώ υπάρχει κάποια πολλά υποσχόμενη σχετική έρευνα, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες, για να αποδειχθούν οριστικά τα οφέλη του υδρογόνου νερού.

Hydrogen-Molecule-Water

Αξίζει να πίνετε νερό με υδρογόνο;

Το νερό με υδρογόνο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ως πιθανό ποτό ευεξίας, αλλά πρέπει να αρχίσετε να το πίνετε; Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Ασφάλεια: Το νερό με υδρογόνο θεωρείται γενικά ασφαλές για κατανάλωση, καθώς είναι ουσιαστικά κανονικό νερό με προσθήκη αερίου υδρογόνου. Δεν υπάρχουν γνωστές επιβλαβείς παρενέργειες, που να σχετίζονται με την κατανάλωση υδρογονούχου νερού.
  • Αποτελεσματικότητα: Ενώ το νερό με υδρογόνο είναι ασφαλές, η επιστημονική κοινότητα δεν εγγυάται ότι πράγματι παρέχει τα σημαντικά οφέλη για την υγεία που ισχυρίζονται ορισμένοι. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια και επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά ισχυρά στοιχεία, που να υποστηρίζουν πολλούς από τους ισχυρισμούς υγείας για το υδρογονούχο νερό.
  • Κόστος: Το νερό με υδρογόνο είναι πιο ακριβό από το κανονικό νερό ή άλλους τύπους εμπλουτισμένου νερού. Πριν ξοδέψετε επιπλέον χρήματα, σκεφτείτε εάν τα πιθανά οφέλη αξίζουν το κόστος, δεδομένης της περιορισμένης έρευνας.
  • Ποιος μπορεί να ωφεληθεί: Άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως εκείνα με μεταβολικό σύνδρομο, ή αθλητές που αναζητούν πιθανά οφέλη για την ανάκαμψη από προπόνηση, μπορεί να ωφεληθούν από τη δοκιμή υδρογονούχου νερού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό σχετικά.

Για τον γενικό πληθυσμό, η κατανάλωση κανονικού νερού και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι επαρκής για την ενυδάτωση και τη γενική ευεξία.

Συχνές Ερωτήσεις

“Είναι το νερό με υδρογόνο καλύτερο από το κανονικό;”

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το νερό με υδρογόνο είναι σημαντικά καλύτερο από το κανονικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Ορισμένες έρευνες προτείνουν πιθανά οφέλη, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα πλεονεκτήματά του.

“Μπορεί το νερό με υδρογόνο να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;”

Δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις που να συνδέουν το υδρογόνο με την απώλεια βάρους. Η καλή και διαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους, αλλά το υδρογονούχο νερό δεν έχει αποδειχθεί ότι προάγει περισσότερο την απώλεια βάρους.

“Πόσο καιρό μένει το υδρογόνο στο νερό;”

Το αέριο υδρογόνο τείνει να διαχέεται γρήγορα από το νερό. Αυτό σημαίνει ότι το νερό με υδρογόνο πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά την εμφιάλωση, διαφορετικά μπορεί να χάσει την περιεκτικότητά του σε υδρογόνο.

“Πόσο νερό με υδρογόνο πρέπει να πίνω την ημέρα;”

Δεν υπάρχει καθιερωμένη σύσταση για το πόσο νερό με υδρογόνο πρέπει να πίνετε καθημερινά. Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε νερό με υδρογόνο, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις γενικές οδηγίες ενυδάτωσης και να πίνετε αρκετό νερό, για να παραμείνετε ενυδατωμένοι: συνήθως περίπου 8 ποτήρια την ημέρα.

Σύνοψη

Το νερό με υδρογόνο έχει τραβήξει την προσοχή για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία, αλλά η τρέχουσα έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Ορισμένες μελέτες δείχνουν πολλά υποσχόμενες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις και την αποκατάσταση της άσκησης, αλλά τα στοιχεία δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρά, για να το προτείνουν ως αληθινά ωφέλιμο για την υγεία.

Το νερό με υδρογόνο είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά λόγω του κόστους του και της ανάγκης για πιο ισχυρή έρευνα, δεν είναι απαραίτητο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πηγές: webmd.com, health.com, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, everydayhealth.com, medicinenet.com