ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο είναι το πιο υγιεινό αλάτι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το αλάτι είναι απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες, από τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών μέχρι την υποστήριξη της δραστηριότητας των νεύρων και των μυών. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα αλάτια ίδια.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό αλάτι
Bigstock

Αυτό το άρθρο εστιάζει στο τι είναι το αλάτι, τα διάφορα είδη του και ποιο είναι το πιο υγιεινό. Επισημαίνει, επίσης, τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού και θα παρέχει συμβουλές για μια πιο ισορροπημένη κατανάλωση.

Τι είναι το αλάτι

Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλωριούχο (NaCl) και παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία.

Το νάτριο ρυθμίζει τις συσπάσεις των μυών, διατηρεί την λειτουργία των νεύρων και εξισορροπεί τα υγρά στο σώμα. Εντούτοις, αν και είναι απαραίτητο για το σώμα, σε υπερβολικές δόσεις το νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη αλατιού και ποιο είναι το πιο υγιεινό

Όσον αφορά την επιλογή του πιο υγιεινού αλατιού, δεν υπάρχει μια οριστική απάντηση που να ισχύει για όλους, καθώς εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες του καθενός. Ωστόσο, ας συγκρίνουμε τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες:

1. Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι ακατέργαστο και περιέχει έως και 84 ιχνοστοιχεία. Αυτά περιλαμβάνουν ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν τη συνολική υγεία. Ο σίδηρος δίνει στο αλάτι το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα του. Αν και περιέχει ένα ευρύτερο φάσμα μετάλλων από το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι, αυτά είναι σε ίχνη, που σημαίνει ότι η επίδρασή τους στην υγεία είναι σχετικά μικρή. Ωστόσο, η ελάχιστη επεξεργασία και η απουσία πρόσθετων το καθιστούν δημοφιλή επιλογή για όσους αναζητούν μια πιο φυσική επιλογή.

2. Θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι είναι μια δημοφιλής επιλογή, επειδή είναι ελάχιστα επεξεργασμένο και διατηρεί ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να συμβάλουν στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Ωστόσο, η περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την πηγή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θαλασσινό αλάτι είναι πιο χοντρό από το επιτραπέζιο και είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει πρόσθετα, όπως το ιώδιο, κάτι που μπορεί να είναι ανησυχητικό για όσους χρειάζονται περισσότερο ιώδιο στη διατροφή τους.

3. Επιτραπέζιο αλάτι

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι το πιο εξευγενισμένο και επεξεργασμένο από τα άλατα. Συνήθως είναι ενισχυμένο με ιώδιο, για να βοηθήσει στην πρόληψη της σχετικής ανεπάρκειας, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του θυρεοειδούς. Το επιτραπέζιο αλάτι στερείται των ιχνοστοιχείων που βρίσκονται στα άλατα των Ιμαλαΐων και στο θαλασσινό, αλλά η σταθερή του σύνθεση και η περιεκτικότητά του σε ιώδιο το καθιστούν πρακτική επιλογή για πολλούς ανθρώπους.

4. Αλάτι Kosher

Το αλάτι Kosher χρησιμοποιείται συχνά στην μαγειρική λόγω των μεγάλων -σαν λέπια- κρυστάλλων του, που διαλύονται εύκολα και έχουν μια καθαρή, ήπια γεύση. Γενικά είναι απαλλαγμένο από πρόσθετα, αν και δεν αποτελεί σημαντική πηγή μετάλλων. Το πρωταρχικό του πλεονέκτημα έγκειται στην υφή του και στην ευκολία χρήσης του σε μαγειρικές εφαρμογές, παρά στα θρεπτικά του οφέλη.

5. Κελτικό θαλασσινό αλάτι

Το κελτικό θαλασσινό αλάτι συλλέγεται από τα παράκτια ύδατα της Γαλλίας και είναι βραβευμένο για την υψηλή περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε μαγνήσιο. Όπως και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, είναι ακατέργαστο και περιέχει ιχνοστοιχεία. Είναι επίσης γνωστό για την περιεκτικότητά του σε υγρασία και το ελαφρώς γκρίζο χρώμα του, το οποίο προέρχεται από τον πηλό που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία της συγκομιδής του. Αυτό το αλάτι προτιμάται για τις φυσικές μεθόδους παραγωγής και την περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα, αν και πάλι, αυτά τα μέταλλα υπάρχουν σε μικρές ποσότητες.

6. Μαύρο αλάτι (Kala Namak)

Αυτό το αλάτι, που χρησιμοποιείται συνήθως στην ινδική κουζίνα, έχει μια ξεχωριστή θειούχα γεύση και είναι πλούσιο σε μέταλλα. Πιστεύεται ότι βοηθά στην πέψη και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα. Αν και χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά στην καθημερινή μαγειρική, τα πιθανά του οφέλη για την υγεία και η μοναδική του γεύση το καθιστούν μια αξιοσημείωτη επιλογή για όσους θέλουν να διαφοροποιήσουν την πρόσληψη αλατιού.

Η πιο υγιεινή επιλογή:

Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και το κελτικό θαλασσινό αλάτι θεωρούνται συχνά τα πιο υγιεινά λόγω της φυσικής τους κατάστασης και της περιεκτικότητάς τους σε μέταλλα.

Είναι λιγότερο εξευγενισμένα και προσφέρουν μικρές ποσότητες βασικών μετάλλων, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πραγματική περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα είναι ελάχιστη και ότι το κύριο θέμα υγείας θα πρέπει να είναι ο μετριασμός της συνολικής πρόσληψης αλατιού και όχι ο τύπος του αλατιού που καταναλώνεται.

Pink-Himalayan-salt

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνετε

Οι υγειονομικές αρχές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνιστούν να καταναλώνετε όχι περισσότερα από 5 γραμμάρια αλατιού (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα, για να μειώσετε τον κίνδυνο υπέρτασης και άλλων συναφών καταστάσεων. Εκτός από το να προσέχετε το πρόσθετο αλάτι που βάζετε εσείς, είναι απαραίτητο να έχετε κατά νου και το κρυμμένο νάτριο σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως σούπες, σνακ και επεξεργασμένα κρέατα.

Συμβουλές για την κατανάλωση αλατιού

  • Χρησιμοποιήστε φυσικό αλάτι: Επιλέξτε μη επεξεργασμένα αλάτια, όπως κέλτικο ή αλάτι Ιμαλαΐων, για να επωφεληθείτε από τα ιχνοστοιχεία τους.
  • Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά κρυμμένο νάτριο, επομένως είναι καλύτερο να ελέγχετε τις ετικέτες και να μειώνετε την πρόσληψη όπου είναι δυνατόν.
  • Αρωματίστε με βότανα και μπαχαρικά: Για να μειώσετε τη χρήση αλατιού, βελτιώστε τη γεύση των γευμάτων σας με βότανα, μπαχαρικά και φυσικά καρυκεύματα, αντί για αλάτι.
  • Προσοχή στην πρόσληψη ιωδίου: Εάν αποφεύγετε το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ιώδιο από άλλες πηγές όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, θαλασσινά ή συμπληρώματα.

Σύνοψη

Το αλάτι είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά το είδος του αλατιού και η ποσότητα που καταναλώνεται είναι εξίσου σημαντικά. Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και το κελτικό θαλασσινό αλάτι προσφέρουν ιχνοστοιχεία και είναι λιγότερο εξευγενισμένα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο.

Πηγές: verywellfit.com, health.com, mayoclinic.org, healthline.com, today.com