ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε δίαιτα: Τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας

Σινάνη Αικατερίνη

Εκτιμάται ότι το 42% των ενηλίκων παγκοσμίως, έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους να χάσουν βάρος.

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε δίαιτα: Τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας

Τα μηνύματα σχετικά με τη δίαιτα και την απώλεια βάρους ενισχύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν ατελείωτο κύκλο από μόδες απώλειας βάρους και διατροφικές τάσεις.

Αν ψάχνετε για συμβουλές δίαιτας στο διαδίκτυο, είναι εύκολο να μπερδευτείτε εν μέσω συχνά αντικρουόμενων μηνυμάτων και παραπληροφόρησης.

Πριν ξεκινήσετε λοιπόν την τελευταία ακραία δίαιτα που διαβάσατε ότι έχει «εκπληκτικά αποτελέσματα», απαντήστε στις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια συνετή απόφαση.

Είναι ρεαλιστική;

Έχετε εξετάσει το οικονομικό κόστος της δίαιτας ή του τρόπου ζωής που θα πρέπει να ακολουθήσετε, καθώς και τον χρόνο και τους πόρους που θα απαιτηθούν; Για παράδειγμα, χρειάζεται να αγοράσετε συγκεκριμένα προϊόντα, συμπληρώματα ή να ακολουθήσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα γευμάτων;

Εάν η δίαιτα προέρχεται από κάποιον που προσπαθεί να σας πουλήσει κάτι -όπως ένα συγκεκριμένο προϊόν απώλειας βάρους που χρειάζεστε για να ακολουθήσετε τη δίαιτα-, αυτό θα μπορούσε να είναι μια προειδοποίηση για να την αποφύγετε.

Πολλές ακραίες συστάσεις για δίαιτες προέρχονται από εταιρείες και ανθρώπους που παραβλέπουν την πρόσβαση σε τρόφιμα, την οικονομική δυνατότητα, τις μαγειρικές δεξιότητες, τον τόπο διαμονής σας ή ακόμη και την κουλτούρα σας.

Αν η δίαιτα έχει τέτοιες προδιαγραφές, μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, άγχος και αίσθημα αποτυχίας για το άτομο που προσπαθεί να την τηρήσει. Το πρόβλημα ωστόσο είναι η ίδια η δίαιτα και όχι εσείς.

Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη δίαιτα;

Οι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» στο διαδίκτυο συχνά διατυπώνουν ισχυρισμούς που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ομάδες, γνωστές ως πληθυσμούς-στόχους. Αυτός μπορεί να είναι, για παράδειγμα, άνδρες ηλικίας 30-50 ετών με διαβήτη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς που προβάλλονται μπορεί να προέρχονται από μελέτες σε ζώα, οι οποίες μπορεί να μην ισχύουν για τους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό επομένως να γνωρίζετε εάν τα ευρήματα μιας μελέτης αφορούν μια ομάδα που δεν ταιριάζει με το προφίλ σας, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι σχετικά με εσάς.

Χρειάζεται χρόνος και πολλές μελέτες υψηλής ποιότητας για να βεβαιωθούμε ότι μια «δίαιτα» είναι ασφαλής και αποτελεσματική, όχι μόνο μια μελέτη. Αναρωτηθείτε για παράδειγμα αν υποστηρίζεται από πολλαπλές μελέτες σε ανθρώπους; Να έχετε κριτική στάση και να αμφισβητείτε τους ισχυρισμούς πριν τους αποδεχτείτε.

Για ακριβείς πληροφορίες αναζητήστε ιστοσελίδες κυβερνητικών φορών και οργανισμών ή ρωτήστε τον παθολόγο ή τον διαιτολόγο σας.

diet-apoleia-varous-diaita-nisteia

Πώς θα επηρεάσει αυτή η δίαιτα τη ζωή μου;

Η τροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Παίζει πολλούς ρόλους στη ζωή μας, και ομοίως, οι δίαιτες μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας με τρόπους που συχνά παραβλέπουμε.

Κοινωνικά και πολιτισμικά, το φαγητό μπορεί να αποτελέσει σημείο σύνδεσης και χαράς. Μπορεί να είναι πηγή απόλαυσης, πηγή παρηγοριάς ή ακόμη και ένας τρόπος να εξερευνήσουμε νέα μέρη στον πλανήτη.

Όταν λοιπόν σκέφτεστε μια νέα διατροφή, σκεφτείτε πώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικές στιγμές σας. Αν για παράδειγμα πρόκειται να ταξιδέψετε, θα επηρεάσει η διατροφή σας τις επιλογές φαγητού που θα κάνετε; Θα νιώσετε ότι δεν μπορείτε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα; Θα σας αποτρέψει να βγείτε για φαγητό με φίλους εξαιτίας της επιλογής του εστιατορίου;

Θα με κάνει αυτή να νιώσω ενοχές ή θα επηρεάσει την ψυχική μου υγεία;

Ποιο είναι το αγαπημένο σας γεύμα; Σας «επιτρέπει» αυτή η δίαιτα να το φάτε;

Φανταστείτε να επισκέπτεστε τη μητέρα σας, η οποία έχει ετοιμάσει το αγαπημένο σας παιδικό φαγητό. Πώς θα επηρεάσει η δίαιτα τα συναισθήματά σας για αυτά τα ιδιαίτερα φαγητά; Θα σας κάνει να νιώσετε άγχος ή ενοχές για την απόλαυση μιας τούρτας γενεθλίων ή ενός γεύματος που έχει μαγειρέψει ένα αγαπημένο σας πρόσωπο;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία και η παράλειψη γευμάτων μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Πολλές δίαιτες αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους τις ψυχολογικές πτυχές του φαγητού, παρόλο που η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Το φαγητό δεν πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε άγχος, ανησυχία ή ενοχές.

Πριν ξεκινήσετε λοιπόν μια ακόμη δίαιτα, σκεφτείτε πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία.

Απομακρυνθείτε από τη νοοτροπία της δίαιτας

Μας λένε συχνά ότι η απώλεια βάρους είναι ο δρόμος για καλύτερη υγεία. Μπορούμε ωστόσο να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία μας χωρίς να εστιάζουμε στο βάρος μας. Τα συνεχή μηνύματα σχετικά με την ανάγκη απώλειας βάρους μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή για την ψυχική υγεία και όχι απαραίτητα χρήσιμα για τη σωματική υγεία.

Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η διατροφή που δίνει προτεραιότητα στην υγεία έναντι της απώλειας βάρους συνδέεται με μια σειρά θετικών επιδράσεων στην υγεία και την ευημερία μας. Αυτά περιλαμβάνουν μια πιο θετική σχέση με το φαγητό και λιγότερες ενοχές και άγχος.

Δείχνουν επίσης ότι οι πρακτικές προσεκτικής και διαισθητικής διατροφής -οι οποίες εστιάζουν στις εσωτερικές ενδείξεις, στην εμπιστοσύνη στο σώμα και στο να είμαστε παρόντες και προσεκτικοί όταν τρώμε- σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, καθώς και με καλύτερη εικόνα του σώματος και αυτοσυμπόνια.

Όπως όλα τα πράγματα όμως, χρειάζεται εξάσκηση και χρόνος για να οικοδομήσουμε μια θετική σχέση με το φαγητό. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, να αναζητάτε επαγγελματίες υγείας που λαμβάνουν υπόψη το βάρος και οι αλλαγές θα έρθουν. Τέλος, να θυμάστε ότι επιτρέπεται να βρίσκετε χαρά στο φαγητό.

Πηγή: Medical Express