ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανθρακούχο νερό: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ανθρακούχο νερό έχει κερδίσει δημοτικότητα ως μια αναζωογονητική εναλλακτική λύση για το απλό νερό, αλλά πολλοί αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις του και τα συνολικά οφέλη του στην υγεία.

Ανθρακούχο νερό: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες
Bigstock

Είναι τόσο ενυδατικό όσο και το κανονικό νερό; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να πίνει κανείς καθημερινό ανθρακούχο νερό;

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στις λεπτομέρειες του τρόπου παρασκευής του ανθρακούχου νερού, των επιπτώσεών του στην υγεία -ιδιαίτερα στα νεφρά- και πώς συγκρίνεται με την κοινή σόδα.

Πώς παράγεται το ανθρακούχο νερό

Το ανθρακούχο νερό δημιουργείται με την έγχυση αερίου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε απλό νερό υπό πίεση. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες και την αφρώδη υφή του ανθρακούχου νερού.

Η ενανθράκωση, όπως ονομάζεται, μπορεί να συμβεί φυσικά σε ορισμένες μεταλλικές πηγές, αλλά τα περισσότερα εμπορικά ανθρακούχα νερά είναι τεχνητά. Το CO2 όχι μόνο προσθέτει φυσαλίδες, αλλά και αυξάνει ελαφρώς την οξύτητα του νερού, δίνοντάς του μια κάπως πιο πικάντικη γεύση.

Ανθρακούχο νερό: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υγείας

Πλεονεκτήματα

  • Ενυδάτωση: Το ανθρακούχο νερό ενυδατώνει εξίσου αποτελεσματικά με το απλό νερό, καθιστώντας το μια καλή εναλλακτική για όσους βρίσκουν το απλό νερό μη ελκυστικό.
  • Μηδενικές θερμίδες: Τα περισσότερα ανθρακούχα νερά δεν έχουν θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλη επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη: Μερικοί βρίσκουν ότι το ανθρακούχο νερό βοηθά στην πέψη και ανακουφίζει συμπτώματα, όπως το φούσκωμα και η δυσπεψία.

Μειονεκτήματα

  • Οδοντική υγεία: Η αυξημένη οξύτητα από το CO2 μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε αρωματικές ποικιλίες ανθρακούχων νερών, που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή κιτρικό οξύ.
  • Πεπτικά προβλήματα: Για μερικούς, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια ή δυσφορία, ειδικά αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.
  • Περιεκτικότητα σε νάτριο: Ορισμένα ανθρακούχα νερά, ειδικά το νερό-σόδα, περιέχουν πρόσθετο νάτριο, το οποίο μπορεί να είναι ανησυχητικό για άτομα με υπέρταση.

Είναι το ανθρακούχο νερό το ίδιο ωφέλιμο με το απλό νερό;

Όσον αφορά την ενυδάτωση, το ανθρακούχο νερό είναι εξίσου αποτελεσματικό με το απλό νερό. Και τα δύο συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής ενυδάτωσης του σώματος. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία ενανθράκωσης δεν ενισχύει τα οφέλη του νερού πέρα από την ενυδάτωση. Είναι σημαντικό να επιλέγετε μάρκες ανθρακούχων νερών χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητές γεύσεις, για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία.

Είναι το ανθρακούχο νερό εντάξει για τα νεφρά;

Το ανθρακούχο νερό είναι γενικά ασφαλές για την υγεία των νεφρών, αλλά η κατανάλωση με μέτρο είναι πάντα το κλειδί σε ζητήματα διατροφής. Σε αντίθεση με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, δεν περιέχει επιβλαβή συστατικά, όπως το φωσφορικό οξύ, το οποίο συνδέεται με βλάβες στα νεφρά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, τα άτομα που είναι επιρρεπή σε πέτρες στα νεφρά θα πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το προστιθέμενο νάτριο σε ορισμένα ανθρακούχα νερά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης. Η επιλογή του ανθρακούχου νερού χωρίς νάτριο μπορεί να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο.

fizzy-sparkling-water-lemon

Σε τι διαφέρει το ανθρακούχο νερό από τη σόδα

Οι όροι "ανθρακούχο νερό" και "σόδα" χρησιμοποιούνται συχνά με ταυτόσημη έννοια, αλλά αφορούν διαφορετικά προϊόντα:

  • Ανθρακούχο νερό: Φυσικά ή τεχνητά ανθρακούχο νερό χωρίς πρόσθετα. Συχνά καταναλώνεται σκέτο ή με μια νότα φυσικής γεύσης.
  • Σόδα: Συχνά περιέχει πρόσθετα μέταλλα, όπως διττανθρακικό νάτριο, θειικό κάλιο ή φωσφορικό δινάτριο, για ενίσχυση της γεύσης. Αυτά τα πρόσθετα δίνουν στη σόδα μια ελαφρώς διαφορετική γεύση σε σύγκριση με το απλό ανθρακούχο νερό.

Συνοπτικά

Το ανθρακούχο νερό είναι μια δημοφιλής και αναζωογονητική εναλλακτική λύση για το απλό νερό, προσφέροντας παρόμοια οφέλη ενυδάτωσης. Αν και είναι γενικά ασφαλές, είναι σημαντικό να προσέχουμε τις πιθανές επιπτώσεις του στην οδοντική υγεία και την πέψη. Όταν επιλέγετε μεταξύ ανθρακούχου νερού και σόδας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τυχόν πρόσθετα μέταλλα ή νάτριο, ειδικά για αν έχετε συγκεκριμένες διατροφικές ανησυχίες. Για βέλτιστη υγεία των νεφρών, επιλέξτε ποικιλίες χωρίς νάτριο και απολαύστε το ανθρακούχο νερό με μέτρο.

Πηγές: health.com, svalbardi.com, eatingwell.com, thewatercoolercompany.com, dash-water.com