ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπανάνα και ουρικό οξύ: Ο ρόλος της φρουκτόζης στην ουρική αρθρίτιδα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που χαρακτηρίζεται από ξαφνικό και έντονο πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο στις αρθρώσεις.

Μπανάνα και ουρικό οξύ: Ο ρόλος της φρουκτόζης στην ουρική αρθρίτιδα
Bigstock

Εμφανίζεται όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα αυξάνονται, οδηγώντας στον σχηματισμό αιχμηρών κρυστάλλων στις αρθρώσεις.

Ένας βασικός διατροφικός παράγοντας, που επηρεάζει τα επίπεδα ουρικού οξέος, είναι η φρουκτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται σε πολλά φρούτα.

Φρουκτόζη και ουρικό οξύ

Όταν το σώμα διασπά τη φρουκτόζη, παράγει ουρικό οξύ ως υποπροϊόν. Η υψηλή πρόσληψη τροφών και ποτών πλούσιων σε φρουκτόζη μπορεί, επομένως, να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος, προκαλώντας πιθανώς κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, ειδικά από ζαχαρούχα ποτά και επεξεργασμένα τρόφιμα, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Φρούτα και ουρικό οξύ

Τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, αλλά προσφέρουν επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Η επίδραση της κατανάλωσης φρούτων στα επίπεδα ουρικού οξέος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του φρούτου και την ποσότητα που καταναλώνεται. Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ της φυσικής φρουκτόζης από ολόκληρα φρούτα και εκείνης από επεξεργασμένες πηγές. Τα ολόκληρα φρούτα παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, που μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της φρουκτόζης στα επίπεδα ουρικού οξέος.

Επηρεάζουν οι μπανάνες τα επίπεδα ουρικού οξέος;

Διατροφικό προφίλ μπανάνας

Οι μπανάνες είναι ένα δημοφιλές και θρεπτικό φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα (περίπου 118 γραμμάρια) παρέχει:

  • Θερμίδες: 105 kcal
  • Υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
  • Σάκχαρα (συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης): 14 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 10% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
  • Κάλιο: 12% DV
  • Βιταμίνη Β6: 20% DV

Μέτρια περιεκτικότητα σε φρουκτόζη

Οι μπανάνες περιέχουν μέτρια επίπεδα φρουκτόζης, που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ουρικού οξέος. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε φρουκτόζη στις μπανάνες είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Οι φυτικές ίνες στις μπανάνες βοηθούν, επίσης, στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, κάτι που περιορίζει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ουρικού οξέος.

Οφέλη από το κάλιο

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, ένα μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας. Το κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών στο σώμα, υποστηρίζει την λειτουργία των μυών και μπορεί, ενδεχομένως, να μειώσει τον κίνδυνο έξαρσης ουρικής αρθρίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει, ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος, προάγοντας την απέκκριση του ουρικού οξέος μέσω των ούρων.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Αυτές οι ιδιότητες συμβάλλουν στον μετριασμό της σοβαρότητας και της συχνότητας των εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Τα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν τη γενική υγεία των αρθρώσεων και προστατεύουν από τις βλάβες, που προκαλούνται από τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος.

Συμπέρασμα

Αν και η σύνδεση φρουκτόζης-ουρικής αρθρίτιδας υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης, ο αντίκτυπος της κατανάλωσης ολόκληρων φρούτων -όπως οι μπανάνες- είναι αρκετά διαφοροποιημένος.

Οι μπανάνες, με την μέτρια περιεκτικότητά τους σε φρουκτόζη, τα υψηλά επίπεδα καλίου και τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά τους, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για άτομα που πασχίζουν με την ουρική αρθρίτιδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μπανάνες και άλλα φρούτα με μέτρο και να επικεντρώνεστε σε μια διατροφή πλούσια σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για τη διατήρηση υγιών επιπέδων ουρικού οξέος.

Εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα ή διατρέχετε σχετικό κίνδυνο, η διαβούλευση με έναν γιατρό ή έναν διαιτολόγο μπορεί να σας παρέχει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές, προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Πηγές: medicalnewstoday.com, healthline.com, arthritis.org