ΥΓΕΙΑ

Ουρικό οξύ: Τιμές αναφοράς ανά ηλικία – Τι σημαίνουν για την υγεία σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ουρικό οξύ, ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση διαφόρων καταστάσεων υγείας.

Ουρικό οξύ: Τιμές αναφοράς ανά ηλικία – Τι σημαίνουν για την υγεία σας
Bigstock

Τα επίπεδα (τιμές αναφοράς) του ουρικού οξέος μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για την μεταβολική και νεφρική υγεία του ατόμου.

Αυτό το άρθρο διερευνά τα εύρη στις τιμές αναφοράς για το ουρικό οξύ στο αίμα και τι δείχνουν αυτά τα επίπεδα για τη συνολική υγεία.

Τιμές αναφοράς για τα επίπεδα ουρικού οξέος

Τα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας. Ακολουθούν τα τυπικά εύρη αναφοράς για διαφορετικές ομάδες:

  • Ενήλικοι άνδρες: 4,0-8,5 mg/dL (0,24-0,51 mmol/L)
  • Ενήλικες γυναίκες: 2,7-7,3 mg/dL (0,16-0,43 mmol/L)
  • Ηλικιωμένοι: Μπορεί να αναμένονται ελαφρώς αυξημένα επίπεδα λόγω αλλαγών στη νεφρική λειτουργία.
  • Παιδιά: 2,5-5,5 mg/dL (0,12-0,32 mmol/L)
  • Νεογέννητα: 2,0-6,2 mg/dL

Για το ουρικό οξύ, το εύρος αναφοράς είναι 250-750 mg ανά 24 ώρες.

Τι σημαίνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος για την υγεία

Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος

Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, ή υπερουριχαιμία, μπορεί να είναι δείκτης πολλών καταστάσεων:

  1. Ουρική αρθρίτιδα: Η περίσσεια ουρικού οξέος μπορεί να κρυσταλλωθεί στις αρθρώσεις, προκαλώντας επώδυνες εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας.
  2. Δυσλειτουργία των νεφρών: Τα νεφρά παίζουν βασικό ρόλο στο φιλτράρισμα του ουρικού οξέος. Και πάλι: η μειωμένη λειτουργία τους μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ουρικού οξέος και τον σχηματισμό σχετικών κρυστάλλων, κάτι που οδηγεί σε ουρική αρθρίτιδα.
  3. Διατροφικοί παράγοντες: Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (π.χ. κόκκινο κρέας, κρέατα οργάνων και ορισμένα ψάρια) και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.
  4. Χρόνιες παθήσεις υγείας: Καταστάσεις όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος.

Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί επίσης να υποδηλώνουν αυξημένο κύκλο κυτταρικής εργασίας ή θανάτου, όπως σε θεραπείες καρκίνου ή αιμολυτική αναιμία.

Μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος

Τα χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος είναι λιγότερο συχνά, αλλά μπορεί να σχετίζονται με καταστάσεις όπως:

  1. Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ουρικοζουρικών και των υψηλών δόσεων σαλικυλικών, μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.
  2. Γενετικές καταστάσεις: Διαταραχές όπως το σύνδρομο Fanconi και η ξανθινουρία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.
  3. Χρόνιες ασθένειες: Καταστάσεις όπως το σύνδρομο ακατάλληλης έκκρισης αντιδιουρητικής ορμόνης (SIADH) και η νόσος Wilson μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα ουρικού οξέος, ειδικά εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για ουρική αρθρίτιδα ή νεφρική νόσο. Συμβουλευτείτε γιατρό, εάν αντιμετωπίζετε:

  • Επίμονος πόνος ή πρήξιμο στις αρθρώσεις
  • Συμπτώματα νεφρικής δυσλειτουργίας (π.χ. μειωμένη παραγωγή ούρων, πρήξιμο στα πόδια)
  • Ανεξήγητες μυϊκές κράμπες ή κόπωση

Η έγκαιρη διαβούλευση και η διαχείριση μπορούν να αποτρέψουν επιπλοκές, που σχετίζονται με μη φυσιολογικά επίπεδα ουρικού οξέος.

Πηγές: medscape.com, arthritis.org, medicalnewstoday.com