ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς οι δίαιτες νηστείας βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα νηστείας θα μπορούσε να έχει αξιοσημείωτα οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί ακόμη και να παίξει ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Πώς οι δίαιτες νηστείας βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου
Bigstock

Συγκεκριμένα, μελέτη που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering, αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ της νηστείας και του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, ιδιαίτερα των φυσικών φονικών κυττάρων.

Τα φυσικά φονικά κύτταρα (ΝΚ) είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να εξαλείψουν μη φυσιολογικά ή μολυσμένα κύτταρα, όπως καρκινικά ή κύτταρα μολυσμένα από ιούς, χωρίς να έχουν προηγουμένως εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς. Σε αντίθεση με τα Τ κύτταρα, δεν απαιτούν προηγούμενες “συναντήσεις” τους εισβολείς (όπως γίνεται με τα εμβόλια), για να ανταποκριθούν. Η ύπαρξη περισσότερων φυσικών φονικών κυττάρων σε έναν όγκο συνήθως υποδηλώνει καλύτερη πρόγνωση για τον ασθενή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία έγινε σε ποντίκια, μια δίαιτα νηστείας μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό των φυσικών φονικών κυττάρων (ΝΚ), επιτρέποντάς τους να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες μέσα και γύρω από τους όγκους και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση του καρκίνου.

"Οι όγκοι είναι πολύ... πεινασμένοι. Προσλαμβάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά, δημιουργώντας ένα εχθρικό περιβάλλον συχνά πλούσιο σε λιπίδια που είναι επιζήμια για τα περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό που δείξαμε είναι ότι η νηστεία επαναπρογραμματίζει αυτά τα φυσικά φονικά κύτταρα, για να επιβιώσουν καλύτερα σε αυτό το κατασταλτικό περιβάλλον", είπε ο ανοσολόγος Joseph Sun, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, τα ποντίκια με καρκίνο ακολούθησαν ένα πρόγραμμα περιορισμένης διατροφής: νήστευαν για 24 ώρες δύο φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια έκαναν απεριόριστη κατανάλωση φαγητού μεταξύ των νηστειών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτή η προσέγγιση απέτρεψε την απώλεια βάρους στα ποντίκια, αλλά επηρέασε σημαντικά τα ΝΚ κύτταρά τους. Η νηστεία προκάλεσε ανακατανομή των κυττάρων ΝΚ σε όλο το σώμα. Πολλά από αυτά τα κύτταρα μετανάστευσαν στον μυελό των οστών, όπου συνάντησαν πολλή ιντερλευκίνη-12, μια κρίσιμη πρωτεΐνη σηματοδότησης. Αυτό ενίσχυσε την παραγωγή ιντερφερόνης-γάμα, μια κυτοκίνη που είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των όγκων. Η νηστεία είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον επαναπρογραμματισμό των ΝΚ κυττάρων στην σπλήνα, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά στη χρήση λιπιδίων για ενέργεια.

"Κατά τη διάρκεια καθενός από αυτούς τους κύκλους νηστείας, τα κύτταρα ΝΚ έμαθαν να χρησιμοποιούν αυτά τα λιπαρά οξέα ως εναλλακτική πηγή καυσίμου στη γλυκόζη. Αυτό βελτιστοποιεί την αντικαρκινική τους απόκριση, επειδή το μικροπεριβάλλον του όγκου περιέχει υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων και τώρα είναι σε θέση να εισέλθουν στον όγκο και επιβιώνουν καλύτερα λόγω αυτής της μεταβολικής εκπαίδευσης, είπαν οι ερευνητές.

“Τα ευρήματά μας εντοπίζουν μια σύνδεση μεταξύ του διατροφικού περιορισμού και των βελτιστοποιημένων έμφυτων ανοσολογικών αποκρίσεων, με τη δυνατότητα ενίσχυσης των στρατηγικών ανοσοθεραπείας”, κατέληξαν.

Πηγές: mskcc.org, medicaldaily.com