ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μέχρι πόσο αλκοόλ επιτρέπεται αν έχετε υπέρταση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τα αλκοολούχα ποτά σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Μέχρι πόσο αλκοόλ επιτρέπεται αν έχετε υπέρταση
Bigstock

Εάν έχετε ήδη υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί να σας έχει συμβουλεύσει να πίνετε αλκοόλ με μέτρο και να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη αλκοόλ.

“Αν και δεν λέμε στους υπερτασικούς ασθενείς να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ, συνιστούμε να μετριάσουν ή να μειώσουν την κατανάλωσή του”, λέει ο δρ. Sahadeo Ramnauth, διευθυντής καρδιολογίας στο νοσοκομείο New York-Presbyterian.

Μια έρευνα του 2023 διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 30 γραμμάρια την ημέρα) τακτικά, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), όσο περισσότερα αλκοολούχα ποτά πίνετε κάθε μέρα, τόσο υψηλότερη τείνει να είναι η συστολική σας πίεση.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (SNS) και να το κάνει να λειτουργεί σκληρότερα από το συνηθισμένο: μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς και να συσπάσει τα αιμοφόρα αγγεία. Η παρατεταμένη ενεργοποίηση του SNS μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση.

Ο δρ. Ramnauth λέει ότι το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει ή να μειώσει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που αντιλαμβάνονται την αρτηριακή πίεση (βαροϋποδοχείς). Αυτοί ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, ανιχνεύοντας αλλαγές και δίνοντας σήμα στο σώμα να προσαρμοστεί αναλόγως. Όταν εξασθενούν από την κατανάλωση αλκοόλ, το σώμα μπορεί να μην ανταποκρίνεται τόσο αποτελεσματικά στις αλλαγές της αρτηριακής πίεσης, οδηγώντας σε επίμονη υπέρταση.

Το αλκοόλ διεγείρει επίσης την απελευθέρωση αδρεναλίνης και θέτει το σώμα σε κατάσταση “μάχης ή φυγής”, οδηγώντας σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

“Αυτή η πολύπλοκη αλληλεπίδραση οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και επακόλουθη υπέρταση. Ωστόσο, καθώς ο καθένας έχει διαφορετική φυσιολογία, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν στην ίδια ποσότητα αλκοόλ με διάφορους τρόπους”, είπε ο δρ. Ramnauth.

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια εάν έχετε υπέρταση

Η ποσότητα αλκοόλ για κάποιον με υπέρταση ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ατομική κατάσταση υγείας, η ηλικία, το βάρος, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και πολλά άλλα, σύμφωνα με τον δρ. Louis Morledge, παθολόγο στο Northwell Health.

Γενικά, οι ειδικοί προτείνουν ότι τα άτομα με υπέρταση να μην υπερβαίνουν την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η οποία είναι το πολύ 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και το πολύ 2 ποτά για τους άνδρες.

Το είδος του αλκοολούχου ποτού δεν έχει σημασία, αλλά η συχνότητα της κατανάλωσης, σύμφωνα με τον δρ. Sameer Amin, καρδιολόγο και επικεφαλής στο LA Care Health Plan:

“Δεν υπάρχουν σημαντικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ένα αλκοολούχο ποτό έναντι ενός άλλου. Γίνεται γενικά κατανοητό ότι η επίδραση στην υγεία κάποιου εξαρτάται περισσότερο από την ποσότητα αλκοόλ και όχι τον τύπο ποτού που καταναλώνει”.

Εκτός από την μείωση του αλκοόλ, μπορείτε να ενσωματώσετε και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες, για να βοηθήσετε στην μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

Πηγή: verywellhealth.com