Σε ποια θερμοκρασία σκοτώνονται τα βακτήρια στο νερό και στα τρόφιμα
Η βέλτιστη θερμοκρασία για να σκοτωθούν τα βακτήρια στα τρόφιμα εξαρτάται από τον τύπο του τροφίμου.
Τα βακτήρια είναι μικροσκοπικοί, μονοκύτταροι οργανισμοί. Βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, ακόμη και μέσα στο σώμα μας.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι έχουμε δέκα φορές περισσότερα βακτηριακά κύτταρα στο σώμα μας απ' ό,τι ανθρώπινα!
Αν και τα περισσότερα βακτήρια δεν προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο, υπάρχουν μερικά που το κάνουν. Αυτά ονομάζονται παθογόνα βακτήρια. Μερικά παραδείγματα είναι:
- τα είδη της σαλμονέλας
- Ε. coli
- ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA)
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε λαμβάνοντας μέτρα για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτούς τους τύπους βακτηρίων. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξόντωσης παθογόνων βακτηρίων στο νερό και στα τρόφιμα.
Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στις θερμοκρασίες που μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια σε αυτά που τρώμε.
Ποια θερμοκρασία σκοτώνει τα βακτήρια στο νερό
Στο νερό μπορεί να υπάρχουν διάφοροι τύποι οργανισμών που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων. Μερικά παραδείγματα βακτηριακών ασθενειών που μπορείτε να οφείλονται σε μολυσμένο νερό είναι:
- σαλμονέλωση
- σιγκέλλωση
- γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από το E.coli καθώς και από ορισμένα είδη Vibrio
- δυσεντερία
- τυφοειδής πυρετός
- χολέρα
Λόγω των σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας νερού, αυτές οι ασθένειες δεν μας ανησυχούν πλέον τόσο πολύ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει ότι τα βακτήρια σκοτώνονται γρήγορα σε θερμοκρασίες άνω των 65°C. Αυτή η θερμοκρασία είναι φυσικά πολύ χαμηλότερη από εκείνη του βρασμού του νερού.
Για να είστε σίγουροι ότι έχετε σκοτώσει παθογόνα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στο νερό, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν τα εξής:
- Εάν το νερό είναι θολό, είτε αφήστε το να “καθίσει” ή διηθήστε το μέσω ενός φίλτρου καφέ ή ενός καθαρού υφάσματος πριν το βράσετε
- Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού και αφήστε το να βράσει για τουλάχιστον 1 λεπτό
- Αφήστε το να κρυώσει
- Μόλις κρυώσει, αποθηκεύστε το σε ένα καθαρό, καλά στερεωμένο δοχείο
Ποια θερμοκρασία σκοτώνει τα βακτήρια στα τρόφιμα;
Ορισμένοι τύποι βακτηρίων μπορεί να είναι πιθανή αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Μερικές κοινές τροφές που σχετίζονται με βακτηριακή τροφική δηλητηρίαση είναι:
- ωμά ή μισοψημένα πουλερικά (Salmonella, Campylobacter)
- ωμά ή κακοψημένα κρέατα (E. coli, Salmonella)
- ωμά ή κακοψημένα θαλασσινά και οστρακοειδή (Vibrio, Salmonella, Shigella)
- φρέσκα προϊόντα, όπως λαχανικά και φρούτα (E. coli, Salmonella, Listeria)
- αυγά (σαλμονέλα)
- μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (Salmonella, E. coli, Campylobacter, Listeria)
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εκτεθείτε σε παθογόνα βακτήρια μέσα ή πάνω στα τρόφιμα, όπως:
- τρώγοντας κρέας, πουλερικά ή ψάρι που είναι ωμά ή κακοψημένα
- από κατανάλωση φρέσκων προϊόντων που δεν έχουν πλυθεί
- τρώγοντας γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν παστεριωθεί
- επιτρέποντας σε ευπαθή τρόφιμα να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό
- με το μην πλένετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε ή ετοιμάσετε φαγητό
- από διασταυρούμενη μόλυνση, όπου βακτήρια από ένα τρόφιμο μεταφέρονται σε άλλο
Τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα στα τρόφιμα σε θερμοκρασίες 5-60°C. Για να σκοτώσετε αυτά τα βακτήρια, είναι σημαντικό να μαγειρεύετε όλα τα τρόφιμα σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία.
Τα CDC παραθέτουν τις ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες θερμοκρασίας για διάφορους συνήθεις τύπους τροφίμων:
- πουλερικά, ολόκληρα ή αλεσμένα: 74°C
- ολόκληρα κομμάτια κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ή μοσχαρίσιο κρέας: 64°C
- κιμάς: 71°C
- φρέσκο ζαμπόν: 64°C
- ψάρια: 64°C ή μέχρι το κρέας να είναι αδιαφανές
- υπολείμματα φαγητού ή φαγητά σε κατσαρόλα: 174°C