ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς επηρεάζουν τα υποκατάστατα ζάχαρης το ανθρώπινο σώμα;

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Weizmann τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν να αλλάξουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης σας.

Πώς επηρεάζουν τα υποκατάστατα ζάχαρης το ανθρώπινο σώμα;

Τα τεχνητά γλυκαντικά θεωρούνται θεϊκό δώρο για τους διαβητικούς και τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος. Αυτά τα υποκατάστατα ζάχαρης, γνωστά και ως μη θρεπτικά γλυκαντικά, περιλαμβάνουν τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, την ασπαρτάμη και τη στέβια.

Αλλά μια ελεγχόμενη δοκιμή που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann στο Rehovot, που μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, δείχνει ότι, αντίθετα με την προηγούμενη πεποίθηση, τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται.

Έχουν επίδραση στο ανθρώπινο σώμα και μερικά μπορούν να αλλάξουν τα μικροβιώματα των ανθρώπινων καταναλωτών - τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο έντερό μας - με τρόπο που μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου και το μεταβολισμό της γλυκόζης. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αποτελέσματα που παράγουν αυτά τα γλυκαντικά ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων.

ypokatastata zaxaris

Εξετάστηκαν αλλαγές στον μεταβολισμό του σακχάρου

Το 2014, μια μελέτη του ινστιτούτου Weizmann σε ποντίκια έδειξε ότι ορισμένα μη θρεπτικά γλυκαντικά μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλλουν σε αλλαγές στον μεταβολισμό του σακχάρου που προορίζονται να αποτρέψουν.

Στη νέα δοκιμή, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Eran Elinav του τμήματος ανοσολογίας συστημάτων του Weizmann εξέτασε σχεδόν 1.400 πιθανούς συμμετέχοντες, επιλέγοντας 120 που απέφευγαν αυστηρά οποιαδήποτε τεχνητά ζαχαρούχα τρόφιμα ή ποτά. Στη συνέχεια οι εθελοντές χωρίστηκαν σε έξι ομάδες.

Σε τέσσερις από τις ομάδες δόθηκαν φακελάκια με κοινά μη θρεπτικά γλυκαντικά που περιείχαν ποσότητες χαμηλότερες από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, ένα γλυκαντικό ανά ομάδα - σακχαρίνη, σουκραλόζη, ασπαρτάμη ή στέβια. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες χρησίμευσαν ως ομάδες ελέγχου.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ. Jotham Suez, πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής του Elinav και τώρα κύριος ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ και ο Yotam Cohen, μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριο του Elinav. Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με τον καθηγητή Eran Segal των τμημάτων πληροφορικής και εφαρμοσμένων μαθηματικών και μοριακής κυτταρικής βιολογίας του Weizmann.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από δύο εβδομάδες κατανάλωσης και των τεσσάρων γλυκαντικών, η σύνθεση και η λειτουργία του μικροβιώματος και των μικρών μορίων που εκκρίνουν τα μικρόβια του εντέρου στο αίμα των ανθρώπων άλλαξε. Διαπίστωσαν επίσης ότι δύο από τις γλυκαντικές ουσίες, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη, άλλαξαν σημαντικά την ανοχή στη γλυκόζη – τον ​​σωστό δηλαδή μεταβολισμό της γλυκόζης – στους συμμετέχοντες. Τέτοιες αλλαγές, με τη σειρά τους, μπορεί να συμβάλλουν σε μεταβολικές ασθένειες. Αντίθετα, δεν βρέθηκαν αλλαγές ούτε στο μικροβίωμα ούτε στην ανοχή στη γλυκόζη στις δύο ομάδες ελέγχου.

Οι αλλαγές που προκαλούνται από τα γλυκαντικά στα μικρόβια του εντέρου συσχετίστηκαν στενά με τις αλλαγές στην ανοχή στη γλυκόζη. «Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη του μικροβιώματος ως κόμβου που ενσωματώνει τα σήματα που προέρχονται από τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και από εξωτερικούς παράγοντες όπως η τροφή που τρώμε, τα φάρμακα που παίρνουμε, ο τρόπος ζωής και το φυσικό μας περιβάλλον», σημείωσε ο Elinav.

Για να ελέγξουν εάν οι αλλαγές στο μικροβίωμα ήταν πράγματι υπεύθυνες για τη μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, οι ερευνητές μεταμόσχευσαν μικρόβια του εντέρου από περισσότερους από 40 συμμετέχοντες στη δοκιμή σε ομάδες ποντικών χωρίς μικρόβια που δεν είχαν καταναλώσει ποτέ μη θρεπτικά γλυκαντικά. Σε κάθε ομάδα δοκιμής, τα μοσχεύματα είχαν συλλεχθεί από πολλούς «κορυφαίους ανταποκρινόμενους» (συμμετέχοντες στη δοκιμή με τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ανοχή γλυκόζης) και από πολλούς «κατώτατους ανταποκρινόμενους» (αυτούς που εμφανίζουν τις λιγότερες αλλαγές στην ανοχή γλυκόζης).

Εντυπωσιακά, τα ποντίκια-αποδέκτες παρουσίασαν πρότυπα ανοχής στη γλυκόζη που αντικατόπτριζαν σε μεγάλο βαθμό αυτά των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα. Τα ποντίκια που έλαβαν μικροβιώματα από τους «κορυφαίους ανταποκρινόμενους» είχαν τις πιο έντονες αλλαγές στην ανοχή στη γλυκόζη, σε σύγκριση με αυτά που έλαβαν μικροβιώματα από «κατώτατα ανταποκρινόμενα» και από ανθρώπους ελέγχου.

Σε πείραμα παρακολούθησης, οι ερευνητές προσδιόρισαν πώς τα διαφορετικά γλυκαντικά επηρέασαν συγκεκριμένα είδη βακτηρίων του εντέρου, τη λειτουργία τους και τα μικρά μόρια που εκκρίνουν στην κυκλοφορία του αίματος.

«Η δοκιμή μας έδειξε ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά μπορεί να βλάψουν τις αποκρίσεις της γλυκόζης αλλάζοντας το μικροβίωμα μας, και το κάνουν με εξαιρετικά εξατομικευμένο τρόπο, δηλαδή επηρεάζοντας κάθε άτομο με μοναδικό τρόπο», είπε ο Elinav. «Στην πραγματικότητα, αυτή η μεταβλητότητα ήταν αναμενόμενη, λόγω της μοναδικής σύνθεσης του μικροβιώματος κάθε ατόμου».

«Αξιολογήσαμε τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, την ασπαρτάμη και τη στέβια που παρέχονται σε φακελάκια του εμπορίου. Δεδομένου ότι όλα αυτά περιέχουν μικρές ποσότητες (5 g) χρησιμοποιήσαμε δύο ανθρώπινες ομάδες ελέγχου, αυτές που λαμβάνουν μόνο μικρές ποσότητες γλυκόζης και αυτές που δεν λαμβάνουν τίποτα. Επομένως, δεν συγκρίναμε τη γλυκόζη με τα γλυκαντικά».

Τα τεχνητά γλυκαντικά, συνέχισε, ενδέχεται να δημιουργούν αλλαγές στους ανθρώπους, πιθανώς με έναν εξαιρετικά εξατομικευμένο τρόπο που προέρχονται από τους μοναδικούς πληθυσμούς μικροβίων του εντέρου διαφορετικών ανθρώπων.

«Ως εκ τούτου, οι μακροπρόθεσμες κλινικές επιπτώσεις των ευρημάτων μας αξίζουν μελλοντικές τυχαιοποιημένες, παρεμβατικές και μη χρηματοδοτούμενες από τη βιομηχανία μελέτες. Μέχρι τότε, συνιστούμε να είστε προσεκτικοί, ειδικά των πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι η κατανάλωση ζάχαρης εξακολουθεί να αποτελεί έναν πολύ κακό και αποδεδειγμένο κίνδυνο για την υγεία για την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις επιπτώσεις τους στην υγεία και τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν ούτε προωθούν την κατανάλωση ζάχαρης σε οποιαδήποτε μορφή ή σχήμα.

«Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα ευρήματά μας δεν υπονοούν με κανέναν τρόπο ότι η κατανάλωση ζάχαρης, που έχει αποδειχθεί επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία σε πολλές μελέτες, είναι ανώτερη από τα μη θρεπτικά γλυκαντικά. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κατανάλωση ζάχαρης πρέπει να ελαχιστοποιείται και να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Μεταξύ όλων των επιλογών, το άγλυκο νερό φαίνεται να είναι η ασφαλέστερη και καλύτερη επιλογή».

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε πρόσφατα ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του βάρους ή για τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών.

«Αυτή η σύσταση βασίστηκε σε μια συστηματική ανασκόπηση που αξιολόγησε τις επιπτώσεις στην υγεία της υψηλότερης σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη και δεν βρήκε στοιχεία μακροπρόθεσμου οφέλους σε μετρήσεις σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από χρήση του όρου με τη μορφή αυξημένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας σε ενήλικες. Περιορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες με τη μορφή αυξημένου κινδύνου πρόωρου τοκετού, εάν ληφθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Πηγή: jpost.com