Διαλείπουσα νηστεία: Πώς θα ξεκινήσετε
Ανανεώθηκε:
Η διαλείπουσα νηστεία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς αποτελεί μία εύκολη λύση και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να είναι ευεργετική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό. Συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, με μειωμένους δείκτες φλεγμονής και βελτιωμένη υγεία της καρδιάς
Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί τύποι διαλείπουσας νηστείας, στις οποίες έχετε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο μπορείτε να καταναλώνετε τα γεύματά σας και μία (μεγαλύτερη) περίοδο κατά την οποία δεν πρέπει να τρώτε καθόλου ή μπορείτε να καταναλώνετε ελάχιστες θερμίδες.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου που μπορείτε να τρώτε, είναι σημαντικό να μην οδηγείστε σε υπερκατανάλωση τροφής.Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για να ακολουθήσετε τη διαλείπουσα νηστεία και ο τύπος που θα επιλέξετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας. Πολλοί δοκιμάζουν τις παρακάτω μεθόδους για μερικές εβδομάδες πριν αποφασίσουν αν τελικά λειτουργούν.
Ποιες είναι οι μέθοδοι διαλείπουσας νηστείας
Η μέθοδος 16:8 : Η προσέγγιση αυτή μπορεί να είναι μία από τις πιο ευέλικτες. Πρέπει απλώς να νηστεύετε για 16 ώρες και να τρώτε τα γεύματά σας τις υπόλοιπες οκτώ ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα από τις 12 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Μετά τις 8 μ.μ. και έως τις 12 μ.μ. την επόμενη μέρα, μπορείτε να πιείτε μόνο ποτά χωρίς θερμίδες όπως το νερό, το τσάι και ο καφές.
Η μέθοδος 5:2 : Επίσης γνωστή ως εναλλακτική ημέρα νηστείας, αυτή η μέθοδος προϋποθέτει ότι τρώτε κανονικά πέντε ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια νηστεύετε για 24 ώρες, επιτρέποντας στον εαυτό σας να καταναλώσει μόνο 500 έως 600 θερμίδες. Μπορείτε να επιλέξετε δύο μέρες την εβδομάδα για να νηστέψετε, όπως τη Δευτέρα και την Πέμπτη, για παράδειγμα.
Υπάρχει επίσης και η εναλλακτική λύση, να επιλέξετε να μην καταναλώνετε καθόλου θερμίδες τις δύο μη διαδοχικές ημέρες της εβδομάδας που νηστεύετε.
Η μέθοδος του πολεμιστή: Όσοι επιλέγουν αυτή τη μέθοδο καταναλώνουν το φαγητό τους σε μόλις τέσσερις ώρες την ημέρα και νηστεύουν τις υπόλοιπες 20 ώρες.
Τι συμβαίνει στο σώμα σας, κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας;
Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι ευεργετική, λόγω αρκετών χημικών και ορμονικών αντιδράσεων που συμβαίνουν όταν το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως καύσιμα. Πιο συγκεκριμένα:
Αυξημένη αυξητική ορμόνη (HGH): Με περισσότερη HGH, το σώμα σας μπορεί να ενισχύσει την απώλεια λίπους και την αύξηση μυών.
Καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη: Η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα ινσουλίνης είναι χαμηλότερα για όσους νηστεύουν και τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης επιτρέπουν στο σώμα σας να έχει πιο εύκολη πρόσβαση στο αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Κυτταρική επισκευή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, τα κύτταρα σας εισέρχονται σε μία διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρούν την συσσώρευση πρωτεϊνών και τα νεκρά ή κατεστραμμένα συστατικά του κυττάρου.
Αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση: Η διαδικασία αυτή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αναπτύσσει ορισμένες ασθένειες.
Πηγή: Reader’s Digest
Διαβάστε επίσης:
Λεύκανση δοντιών με λάδι καρύδας: Πώς θα το κάνετε
Ανεβασμένη χοληστερίνη: Καλύτερο το μοσχάρι από το κοτόπουλο;