Όλοι έχουμε τη δική μας σωματική μυρωδιά η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια, την κατάσταση της υγείας μας και βέβαια από την προσωπική μας υγιεινή.
Όμως η μυρωδιά του σώματός μας μπορεί να επηρεαστεί και από το περιεχόμενο του.. πιάτου μας.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μυρωδιά μας, τουλάχιστον προσωρινά.
Και δεν εννοούν μόνο το σκόρδο και το κρεμμύδι που όλοι ξέρουμε ότι μπορεί να μας οδηγήσουν σε… κοινωνική απομόνωση. Υπάρχουν δεκάδες άλλα τρόφιμα, όχι κατ’ ανάγκη ανθυγιεινά, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη μυρωδιά του σώματός μας προς το χειρότερο!
Δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά.
Πηγή: Reader's Digest
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του σκόρδου και του κρεμμυδιού στην αναπνοή
Photo 1/6
Κόκκινο κρέας: Μεταβολίζεται δύσκολα, άρα παραμένει για περισσότερο χρόνο στο πεπτικό σύστημα. Άρα μπορεί να γίνει εστία βακτηρίων που προκαλούν δύσοσμη εφίδρωση και δυσάρεστη αναπνοή. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Chemical Senses, οι γυναίκες χαρακτήρισαν πιο ευχάριστη τη μυρωδιά ανδρών vegetarian σε σύγκριση με αυτών που έτρωγαν κρέας.
Photo 2/6
Κάρυ και κύμινο: Προσδίδουν ιδιαίτερη και εξωτική γεύση στα φαγητά και βαριά οσμή στον ιδρώτα! Έχει διαπιστωθεί μάλιστα πως η μυρωδιά τους μπορεί να εκπέμπεται για μεγάλο διάστημα από τους πόρους του σώματος. Το κάρδαμο, το δενδρολίβανο, η κανέλα και το θυμάρι μπορούν να βοηθήσουν να εξισορροπήσουμε τη δυσοσμία από το κάρυ και το κύμινο.
Photo 3/6
Σταυρανθή λαχανικά: Τα σταυρανθή όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών προκαλούν δύσοσμα αέρια λόγω του θείου που περιέχουν αλλά και της ικανότητάς τους να καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες. Τα οφέλη αυτών των λαχανικών είναι πολύ σημαντικά για να τα «εξορίσουμε» από τη διατροφή μας. Ένα τρικ που μπορεί να μειώσει τη δυσάρεστη οσμή είναι να τα τρώμε βραστά και να τα μασάμε καλά, κάτι που θα βοηθήσει το σώμα να τα μεταβολίσει καλύτερα.
Photo 4/6
Ψάρι: Κάποιοι άνθρωποι έχουν κληρονομική μεταβολική διαταραχή του «συνδρόμου οσμής ψαριού» ή τριμεθυλαμινουρία και αναπτύσσουν μια οσμή όταν τρώνε ψάρια ή άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό οφείλεται στην ανικανότητα διάσπασης της τριμεθυλαμίνης, η οποία στη συνέχεια συσσωρεύεται στο σώμα και απελευθερώνεται με τον ιδρώτα, την αναπνοή και τα ούρα.
Photo 5/6
Αλκοόλ: Στο μεγαλύτερο μέρος, μεταβολίζεται από το ήπαρ σε αιθανικό ή οξικό οξύ. Ωστόσο, λίγο από το αλκοόλ που καταναλώνουμε απελευθερώνεται μέσω του ιδρώτα και του αναπνευστικού συστήματος.
Photo 6/6
Καφές: Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάνοντας τους ιδρωτοποιούς αδένες να εκπέμπουν μυρωδιά μέσω του ιδρώτα. Επιπλέον, ο καφές προκαλεί ξηροστομία, άρα και ανάπτυξη βακτηρίων άρα και κακοσμία στόματος!