ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνουν διάφορες μυρωδιές του σώματος για την υγεία σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η μυρωδιά του σώματος, μια κοινή ανησυχία για πολλούς, μπορεί μερικές φορές να είναι κάτι περισσότερο από μια δυσάρεστη μυρωδιά.

Τι σημαίνουν διάφορες μυρωδιές του σώματος για την υγεία σας
Bigstock

Μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα προβλήματα υγείας ή να προκαλείται από παράγοντες πέρα από την κακή υγιεινή.

Αυτό το άρθρο διερευνά εάν η οσμή του σώματος μπορεί να σηματοδοτεί ασθένεια, τους λόγους για την επίμονη οσμή του σώματος παρά τις πρακτικές καλής υγιεινής και τους φυσικούς τρόπους για να μειώσετε τη μυρωδιά του σώματος.

Μπορεί η οσμή του σώματος να υποδηλώνει ασθένεια;

Η οσμή του σώματος μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας. Αν και ο καθαυτός ιδρώτας είναι άοσμος, μπορεί να αλληλεπιδράσει με βακτήρια στο δέρμα, οδηγώντας σε δυσάρεστες οσμές. Ακολουθούν ορισμένες καταστάσεις όπου η οσμή του σώματος μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα υγείας:

1. Μεταβολικές διαταραχές

Ορισμένες μεταβολικές διαταραχές, όπως η τριμεθυλαμινουρία (σύνδρομο οσμής ψαριού), μπορεί να προκαλέσουν μια έντονη και χαρακτηριστική οσμή του σώματος. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει την τριμεθυλαμίνη, μια ένωση που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα.

2. Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να αναπτύξουν φρουτώδη ή γλυκά χνώτα κατά την αναπνοή, λόγω των υψηλών επιπέδων κετονών στο αίμα, μια κατάσταση γνωστή ως κετοξέωση. Αυτό μερικές φορές μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως μυρωδιά του σώματος.

3. Ηπατική ή νεφρική νόσος

Τόσο οι ασθένειες του ήπατος όσο και των νεφρών μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση τοξινών στο σώμα, που μπορεί να προκαλέσουν μια ασυνήθιστη οσμή του σώματος.

4. Υπεριδρωσία

Αυτή η κατάσταση προκαλεί υπερβολική εφίδρωση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την οσμή του σώματος λόγω της συνεχούς υγρασίας που προωθεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

Γιατί κάποιος μπορεί να μυρίζει άσχημα ακόμα και με καλή προσωπική υγιεινή

Οι καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το τακτικό ντους/μπάνιο και η χρήση αποσμητικού, είναι συνήθως αρκετές για τη διαχείριση των οσμών του σώματος. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εξακολουθούν να αποπνέουν δυσάρεστες οσμές λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως:

1. Διατροφή

Ορισμένα τρόφιμα, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πικάντικα πιάτα, μπορούν να συμβάλλουν στη δυσοσμία του σώματος. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν πτητικές ενώσεις που απεκκρίνονται μέσω του ιδρώτα.

2. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία σώματος ως παρενέργεια. Αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τον διαβήτη.

3. Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά την εφηβεία, την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή ιδρώτα και να αλλάξουν την οσμή του σώματος.

4. Γενετική

Οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τα τρόφιμα και παράγει ιδρώτα, επηρεάζοντας το φυσικό άρωμα του ατόμου.

5. Στρες και άγχος

Το συναισθηματικό στρες και το άγχος μπορούν να ενεργοποιήσουν τους αποκρινείς αδένες, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή ιδρώτα και έντονη οσμή του σώματος.

Dry Clean Armpit

Πώς να αφαιρέσετε την μυρωδιά του σώματος με φυσικό τρόπο

Για όσους αναζητούν φυσικούς τρόπους διαχείρισης της μυρωδιάς του σώματος, διάφορες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν:

1. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των βακτηρίων τα οποία προκαλούν δυσοσμία. Απλώστε το στις μασχάλες σας με ένα βαμβάκι ή προσθέστε το στη γεμάτη μπανιέρα για το αφρόλουτρο.

2. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα απορροφά την υγρασία και εξουδετερώνει τις οσμές. Απλώστε μια μικρή ποσότητα στις μασχάλες σας για να τις διατηρήσετε στεγνές και χωρίς μυρωδιές.

3. Χυμός λεμονιού

Η όξινη φύση του χυμού λεμονιού μπορεί να μειώσει το pH του δέρματός σας, καθιστώντας το λιγότερο φιλόξενο για τα βακτήρια. Απλώστε χυμό λεμονιού στις μασχάλες σας και ξεπλύνετε μετά από λίγα λεπτά.

4. Έλαιο από δέντρο τσαγιού

Το λάδι δέντρου τσαγιού έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αραιώστε μερικές σταγόνες σε νερό και απλώστε στις μασχάλες σας, για να καταπολεμήσετε την κακοσμία του σώματος.

5. Αμαμελίδα (Witch hazel)

Η αμαμελίδα δρα ως φυσικό στυπτικό και μπορεί να μειώσει την παραγωγή ιδρώτα. Απλώστε τη στις μασχάλες σας με ένα βαμβάκι.

6. Έλαιο καρύδας

Το καρυδέλαιο περιέχει λαυρικό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Εφαρμόστε το στο δέρμα σας, για να μειώσετε τα βακτήρια και για ενυδάτωση.

7. Διατροφικές αλλαγές

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της οσμής του σώματος. Αποφύγετε τρόφιμα που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη δυσοσμία σώματος, όπως το κόκκινο κρέας και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συμπέρασμα

Η οσμή του σώματος είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενες παθήσεις. Παράγοντες όπως η διατροφή, τα φάρμακα, οι ορμονικές αλλαγές και η γενετική μπορεί να επηρεάσουν την οσμή του σώματος, ακόμη και υπό συνθήκες καλής προσωπικής υγιεινής. Κατανοώντας αυτές τις αιτίες και ενσωματώνοντας φυσικές θεραπείες, μπορείτε να διαχειριστείτε και να μειώσετε αποτελεσματικά την οσμή του σώματος.

Εάν εμφανιστεί επίμονη ή ασυνήθιστη οσμή σώματος, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, για να αποκλείσετε τυχόν πιο σοβαρές υποκείμενες παθήσεις.

Πηγές: clevelandclinic.org, verywellhealth.com, mayoclinic.org