ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η δύναμη της Μεσογειακής Διατροφής: Πρωτόκολλο μεταξύ ΑΠΘ & Σέφιλντ Βρετανίας

Πλήθος μελετών έχουν αναδείξει τα πολυποίκιλα οφέλη από την υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία και την ποιότητα ζωής.

Η δύναμη της Μεσογειακής Διατροφής: Πρωτόκολλο μεταξύ ΑΠΘ & Σέφιλντ Βρετανίας

Μεταξύ αυτών, ο χαμηλότερος επιπολασμός υπέρτασης, υπερβαρότητας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη κ.ά.

Ορισμένα όμως ερευνητικά ερωτήματα παραμένουν: Αρκεί η σύντομης διάρκειας υιοθέτηση του προτύπου της Μεσογειακής διατροφής για να βελτιωθεί η λειτουργία των μικρών αγγείων, η οποία με τη σειρά της θα μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων; Αν όχι, κατά πόσο υπερτερεί η υιοθέτηση της μακροχρόνιας Μεσογειακής διατροφής έναντι της σύντομης ως προς τη μικροαγγειακή λειτουργία;

Για την απάντηση αυτών των πολύ σοβαρών ερωτημάτων, που θα επιτρέψουν σε γιατρούς και επιστήμονες να καθορίσουν τη βέλτιστη διάρκεια διατροφικών παρεμβάσεων σε υγιείς πληθυσμούς, καθώς και σε αυτούς με υψηλό ρίσκο, το Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης συνεργάζονται σε ένα πρωτοπόρο διακρατικό ερευνητικό πρωτόκολλο που θα διεξαχθε τόσο στο Σέφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

«Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ εξερεύνησης της επίδρασης της Μεσογειακής διατροφής στη μικροαγγειακή λειτουργία όπου, ως ερευνητική ομάδα, εστιάζουμε τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Μάρκος Κλωνιζάκης, αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam. «Επειδή στη Μεγάλη Βρετανία η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί κάτι καινούργιο, ενώ το πλήθος των ατόμων που την υιοθετούν μακροχρόνια είναι μικρό, απευθυνθήκαμε στους συναδέλφους μας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τη βοήθειά τους, και εκείνοι δέχτηκαν με χαρά, προσφέροντας χώρο και χρόνο και βοηθώντας παράλληλα στην ανάπτυξη ενός εξαιρετικού ερευνητικού πρωτοκόλλου», συμπληρώνει ο κ. Κλωνιζάκης.

«Είναι μεγάλη χαρά μας να συμπράττουμε σε μια τόσο πρωτοποριακή έρευνα», δηλώνει από την πλευρά του ο Μιχάλης Χουρδάκης, επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας στο Α.Π.Θ. προσθέτοντας: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει μακρύ ιστορικό συνεργασιών με ξένα πανεπιστήμια και είμαστε σίγουροι ότι οι Θεσσαλονικείς θα ανταποκριθούν. Θα αναζητήσουμε περίπου 50 ενήλικες, οι οποίοι υιοθετούν τη Μεσογειακή διατροφή για χρονικό διάστημα που ξεπερνά μία 5ετία, δεν ασκούνται συστηματικά και δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να συμβάλλουν στην απάντηση αυτού του σημαντικού επιστημονικού ερωτήματος, αλλά και να πραγματοποιήσουν ένα μικρό δωρεάν τσεκ-απ. Σε αντάλλαγμα θα χρειαστούμε περίπου μία ώρα από τον χρόνο τους».

Αν η ηλικία σας ξεπερνά τα 18 έτη, τρέφεστε «υγιεινά» για τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, δεν ασκείστε τακτικά, δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε εθελοντικά στη μελέτη οποιαδήποτε ημέρα μεταξύ 11 και 20 Ιουνίου 2018, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Θεοδωρίδη μέσω e-mail ή στα τηλέφωνα 2310999134 και 6945079567.

Για όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το ερωτηματολόγιο για τη διερεύνηση επιλεξιμότητας για τη μελέτη υπάρχει εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

Αιφνίδιος θάνατος από καρδιαγγειακά: Ο κρίσιμος ρόλος του γονιδιακού ελέγχου

Οι δύο υγιεινές δίαιτες που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η μεσογειακή διατροφή πολύτιμος σύμμαχος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή