Η κατανάλωση αλλαντικών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος
Ανανεώθηκε:
Τα αλλαντικά έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ η υψηλή κατανάλωσή τους, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση αλλαντικών συνδέεται επίσης με επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος με την πάροδο του χρόνου.
Η μελέτη EGEA (Επιδημιολογική μελέτη για την γενετική και το περιβάλλον του άσθματος, της βρογχικής υπεραντιδραστικότητας και της ατοπίας) είναι μία διαμήκης μελέτη με αρχική ομάδα των περιπτώσεων άσθματος, συγγενείς πρώτου βαθμού τους, και μια ομάδα ελέγχου, που ακολουθείται πάνω από 20 χρόνια από δύο μεταγενέστερες έρευνες.
Δεδομένου ότι η δίαιτα μετρήθηκε στην EGEA2 έρευνα μόνο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέγονται στην EGEA2 ως έναρξη και στην EGEA3 ως παρακολούθηση. Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια ανάλυση της διαμεσολάβησης για το αντίστροφο πλαίσιο, ένα οριακά διαρθρωτικό μοντέλο (MSM), για να εκτιμηθεί η άμεση επίδραση της πρόσληψης αλλαντικών στην αλλαγή των συμπτώματα του άσθματος και την έμμεση επίδραση που προκαλείται στο ΔΜΣ.
Μεταξύ των 971 συμμετεχόντων, το 20% ανέφερε επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης επτά ετών.
Χρησιμοποιώντας το MSM, οι ερευνητές ανέφεραν θετική άμεση επίδραση της πρόσληψης αλλαντικών (≥4 μερίδες / εβδομάδα) στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
Ενώ το έμμεσο αποτέλεσμα που προκαλείται μέσω του ΔΜΣ αντιπροσώπευε μόνο το 14% αυτής της σύνδεσης, το άμεσο αποτέλεσμα εξηγείται από μία μεγαλύτερη αναλογία, υποδηλώνοντας έναν επιβλαβή ρόλο των αλλαντικών ανεξάρτητο από το ΔΜΣ.
Ιωάννα Τσόλκα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Διαβάστε ακόμη:
Οι τροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση των πνευμόνων
Αλλαντικά & καρκίνος του μαστού: Σε ποια ποσότητα είναι επικίνδυνα
«Ένοχα» και για καρκίνο του στομάχου τα αλλαντικά – Σε ποια ποσότητα θεωρούνται επικίνδυνα
Κόκκινο κρέας & αλλαντικά: Διευκρινίσεις του ΠΟΥ για ασφαλή κατανάλωση