ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να προσέχετε στις συσκευασίες των τυποποιημένων τροφίμων

Τι συνηθίζετε να παρατηρείτε στη συσκευασία ενός τυποποιημένου τροφίμου πριν το αγοράσετε; Με μια πρώτη ματιά, αυτά είναι μάλλον το χρώμα της συσκευασίας, οι εικόνες που ίσως υπάρχουν σε αυτήν και η εμπορική ονομασία του τροφίμου, η οποία συνήθως δεσπόζει με μεγάλα γράμματα στην μπροστινή της όψη.

Τι πρέπει να προσέχετε στις συσκευασίες των τυποποιημένων τροφίμων

Ξέρατε, όμως, ότι στη συσκευασία των τυποποιημένων τροφίμων υπάρχουν πολλές άλλες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε;

Δείτε τις σημαντικότερες από αυτές:

1. Η ποσότητα του τροφίμου

Η ποσότητα για τα στερεά τρόφιμα αναφέρεται στο καθαρό βάρος τους (θα το δείτε να συμβολίζεται ως e και μετριέται σε γραμμάρια), ενώ για τα υγρά τρόφιμα αναφέρεται στον όγκο τους (μετριέται σε mL). Αξίζει να παρατηρήσετε ότι το ίδιο τρόφιμο μπορεί να διατίθεται στην αγορά σε διαφορετικά μεγέθη συσκευασίας, για παράδειγμα σε μικρή (ατομική), μεσαία ή μεγάλη (οικογενειακή) συσκευασία. Θυμηθείτε ότι επιλέγοντας τις μικρότερες συσκευασίες μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα του τροφίμου που θα καταναλώσετε.

2. Η λίστα με τα συστατικά του τροφίμου

Έχετε πάντα κατά νου ότι τα συστατικά του τροφίμου παρουσιάζονται κατά φθίνουσα σειρά, δηλαδή πρώτα αναγράφονται τα συστατικά που υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα στο τρόφιμο. Σε περίπτωση που έχετε κάποια τροφική αλλεργία, φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά όλα τα συστατικά της λίστας. Τα αλλεργιογόνα συστατικά αναγράφονται υποχρεωτικά στη συσκευασία των τροφίμων, ακόμα και αν περιέχονται σε πολύ μικρές ποσότητες (π.χ. «το προϊόν μπορεί να περιέχει ίχνη ξηρών καρπών»).

3. Η διατροφική ετικέτα του τροφίμου

Στη διατροφική ετικέτα παρουσιάζεται η περιεκτικότητα του τροφίμου σε ενέργεια (θερμίδες) και θρεπτικά συστατικά (π.χ. πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, σάκχαρα, λίπη, κορεσμένα λίπη, φυτικές ίνες και νάτριο/αλάτι). Κατανοώντας τις πληροφορίες αυτές, μπορείτε αδρά να αξιολογήσετε τη θρεπτική αξία ενός τροφίμου, ενώ συγκρίνοντάς τες ανάμεσα σε διαφορετικά τρόφιμα, μπορείτε να κάνετε έξυπνες διατροφικές επιλογές.

4. Η διάρκεια ζωής του τροφίμου

Η φράση «ανάλωση μέχρι» αναγράφεται στις συσκευασίες των ευπαθών τροφίμων (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα). Τα τρόφιμα αυτά δεν πρέπει να τα καταναλώνετε μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία, επειδή μπορεί να έχουν χαλάσει και να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας. Τη φράση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» θα τη συναντήσετε σε συσκευασίες τροφίμων που διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα (π.χ. δημητριακά). Μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία η γεύση και η υφή των τροφίμων αυτών ίσως έχουν αλλοιωθεί, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε με ασφάλεια.

5. Οι συνθήκες συντήρησης και οι οδηγίες χρήσης του τροφίμου

Το να καταναλώνετε ένα τυποποιημένο τρόφιμο πριν την ημερομηνία λήξης του δεν είναι από μόνο του αρκετό για να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές. Να θυμάστε πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες για την αποθήκευση και τη συντήρηση του τροφίμου που αναγράφονται στη συσκευασία του (π.χ. «διατηρείται σε δροσερό και ξηρό μέρος» ή «μετά το άνοιγμά του φυλάσσεται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες»). Ακόμα, αν το τρόφιμο δεν είναι έτοιμο προς κατανάλωση, εξασκήστε τις ικανότητές σας στην κουζίνα, ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες για την επεξεργασία ή το μαγείρεμά του.

Πηγή: Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Διαβάστε επίσης:

Τρία ροφήματα που δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά την ημερομηνία λήξης τους

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων