Πώς να αποφύγετε τη δυσπεψία του Πάσχα & tips για το hangover
H Μεγάλ Εδβομάδα οδεύει προς το τέλος και τα σαρακοστιανά εδέσματα δίνουν τα σκήπτρα σε εκέινα που είναι πλούσια σε ζωικά λιπαρά (κατσίκι, αρνί, εντόσθια κτλ). Ωστόσο εάν αφεθούμε σε όλες τις απολαύσεις, το πιθανότερο είναι να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.
Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα: ο ένας στους δύο εξ ημών θα ταλαιπωρηθεί από το στομάχι του από το βράδυ της Ανάστασης και μέχρι να έρθει η Δευτέρα του Πάσχα. Αιτία η υπερκατανάλωση ζωικής προέλευσης τροφίμων, αλκοόλ και γλυκών, που «πέφτουν βαριά» στο στομάχι και μας κάνουν να νιώθουμε ότι θα... σκάσουμε.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το στομάχι «αντιλαμβάνεται» ότι έχει αυξημένο... φόρτο εργασίας, και έτσι παράγει μεγαλύτερες από το συνηθισμένο ποσότητες γαστρικών οξέων για να πέψει την τροφή. Ορισμένα συστατικά του γεύματος, όμως, όπως το αλκοόλ, η ζάχαρη και τα λίπη, χαλαρώνουν τον μυ που κλείνει το άνοιγμα συνδέσεως του στομάχου με τον οισοφάγο – και έτσι, τα γαστρικά οξέα βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εμφανίζεται ναυτία, φούσκωμα, ανακατωμένο στομάχι και δυσάρεστη γεύση στο στόμα.
Άτομα με τις ακόλουθες παθήσεις είναι πιθανότερο να υποφέρουν από δυσπεψία:
- χολολιθίαση (πέτρες στη χολή)
- γαστρίτιδα (η φλεγμονή ή διόγκωση στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου)
- παγκρεατίτιδα (η φλεγμονή του παγκρέατος)
- πεπτικό έλκος (στο στομάχι ή στο έντερο).
Υπάρχουν επίσης και φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, όπως ορισμένα αντιβιοτικά και παυσίπονα.
Ιδιαίτερα επικίνδυνες μπορεί να αποδειχθούν οι διατροφικές υπερβολές της εορταστικής περιόδου σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, όπως π.χ. διαβητικοί, άτομα με υπέρταση, χοληστερίνη αλλά και στεφανιαία νόσο.
Πολλές φαίνεται να είναι οι εισαγωγές ακόμα και στα νοσοκομεία ανήμερα το Πάσχα. Περιστατικά δυσφορίας από υψηλή κατανάλωση φαγητού, κρίσεις χολοκυστίτιδας λόγω αυξημένης κατανάλωσης λιπιδίων, περιστατικά μέθης και ατυχήματα εξαιτίας κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης καταγράφονται πολλά περιστατικά γαστρεντερίτιδας, που δεν οφείλονται σε κάποια ίωση αλλά έχουν να κάνουν με την υπερκατανάλωση φαγητού μετά από την νηστεία.
Συνεπώς, για να αποφύγουμε την δυσπεψία χωρίς να στερηθούμε τις λιχουδιές των Πάσχα καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας τα εξής:
- Το βράδυ της ανάστασης καταναλώνουμε σούπα (μαγειρίτσα), έτσι ώστε να μην βαρύνουμε το στομάχι μετά τη νηστεία της σαρακοστής.
- Καταναλώνουμε το κρέας χωρίς την πέτσα και αφαιρούμε το ορατό λίπος.
- Προτιμήστε το κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος από το αρνί.
- Δε μένουμε νηστικοί μέχρι το βράδυ.
- Δεν πέφτουμε για ύπνο προτού περάσουν 3 ώρες από τη στιγμή που φάγαμε.
- Χορεύουμε ή περπατάμε μετά το φαγητό. Η άσκηση διευκολύνει τη χώνεψη.
- Συνοδεύουμε το γεύμα με σαλάτα.
- Προτιμάμε το κρασί, συγκριτικά με όλα τα άλλαο αλκοολούχα ποτά.
- Αντιμετωπίζουμε εναλλακτικά τη δυσπεψία, πίνοντας σόδα ή αφεψήματα (π.χ. μέντα, δενδρολίβανο, χαμομήλι)
Το αλκοόλ σας προκάλεσε χανγκόβερ ή μεθύσατε
Τα αλκοολούχα ποτά σπάνια λείπουν από το πρόγραμμα τις ημέρες των γιορτών. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις, όπως πονοκέφαλο και μέθη.
Τι ποτό να πιείτε: Προτιμήστε κρασί, είτε κόκκινο είτε λευκό. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα ποτά, μας αποδίδει πολύ λιγότερες θερμίδες (60-80), ενώ τα υπόλοιπα ποτά πάνω από 100 θερμίδες ανά ποτήρι.
Πώς θα το αποφύγετε
- Για να αποφύγουν τη μέθη, οι Ρωμαίοι έπιναν ένα μικρό ποτήρι ελαιόλαδο πριν το ποτό. Εσείς αρκεστείτε σε μικρότερη ποσότητα. Πιείτε μια κ.σ. λάδι, μία ώρα προτού καταναλώσετε αλκοόλ. Παρόμοια δράση έχουν, επίσης, ένα ποτήρι γάλα.
- Πίνετε αρκετό νερό μαζί με το ποτό σας.
- Μην αναμειγνύετε αναψυκτικά με αλκοόλ.
- Μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι.
- Αντιμετωπίστε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πίνοντας αφέψημα από γαρίφαλο.
Τέλος, η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στην καλύτερη εντερική λειτουργία και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας.
Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
Διαβάστε ακόμη:
Από τη νηστεία στις... κραιπάλες του Πάσχα: Τι πρέπει να προσέξετε
Η δίαιτα της μακροζωίας: Τι περιλαμβάνει και γιατί αμφισβητείται