Μακεδονικός χαλβάς: Ένα γλύκισμα με ιστορία και υψηλή διατροφική αξία
Ο χαλβάς είναι γλύκισμα με ιστορία πολλών χρόνων. Ο πρώτος χαλβάς που παρασκευάστηκε δεν ήταν νηστήσιμος, καθώς φτιαχνόταν από χουρμάδες και γάλα. Ονομαζόταν ''χαλ'' από την αραβική λέξη γλυκό.
Οι άραβες αφαίρεσαν το γάλα και πρόσθεσαν άλλα υλικά όπως αλεύρι, σιμιγδάλι, πετιμέζι, μέλι, ξηρούς καρπούς.
Στην Ελλάδα ήρθε μετά την καταστροφή της Σμύρνης με τους πρόσφυγες, οι οποίοι πουλούσαν χαλβάδες σε μικρά εργαστήρια ή παράγκες. Επειδή αρχικά ήταν πολύ διαδεδομένος στη Μακεδονία, επικράτησε η ονομασία μακεδονικός χαλβάς. Τον λέμε επίσης και «χαλβά του μπακάλη».
Πώς παρασκευάζεται
Βασικό συστατικό του μακεδονικού χαλβά είναι το ταχίνι (λιωμένο σουσάμι).
Αρχικά το σουσάμι μπαίνει σε δεξαμενή με αλατόνερο. Αφού φουσκώσει ξεπλένεται, ψήνεται και αλέθεται για να δώσει το ταχίνι. Ο κλασικός χαλβάς παρασκευάζεται με ταχίνι, καραμελωμένο σιρόπι και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλο ή φιστίκι ή σοκολάτα.
Θρεπτική αξία
Λόγω του σουσαμιού αλλά και των ξηρών καρπών που συνήθως περιέχει, ο χαλβάς βρίσκεται ψηλά στη λίστα των υψηλής διατροφικής αξίας τροφών.
Γι΄ αυτό και συγκαταλέγεται στις βασικές τροφές της σαρακοστής.
Η κατανάλωσή του βοηθά:
-Στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αφού περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
-Στο μεταβολισμό λόγω των συνενζύμων και των βιταμινών που περιέχει.
-Στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω των βιταμινών Β1, Β2 και νιασίνης.
-Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη διατήρηση της οστικής μάζας επειδή περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο.
-Λόγω του σεληνίου και της βιταμίνης Ε, θεωρείται μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές κατά του καρκίνου.
Θερμίδες
Οι θερμίδες που αποδίδει ο χαλβάς εμπορίου υπολογίζονται από 350-450 ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.