Κοτόπουλο & τροφική δηλητηρίαση: Τι πρέπει να προσέξουμε
Ερευνητές από το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας των Τροφίμων (IFR) διαπίστωσαν ότι είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθούν επικίνδυνα βακτήρια από το ωμό κοτόπουλο και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Περιγράφουν αναλυτικά πώς ακριβώς επιβιώνουν και πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια αυτά και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα υγρά από το ωμό κοτόπουλο αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ώστε τα καµπυλοβακτηρίδια –οµάδα βακτηρίων σπειροειδούς σχήµατος που ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης– να εξαπλωθούν επικίνδυνα.
Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, συνέλεξαν δείγματα από τα υγρά που παράγονται όταν ξεπαγώνει το κοτόπουλο. Όπως τόνισε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Helen Brown, τα υγρά αυτά που περιέχουν οργανικά υπολείμματα από το σώμα του νεκρού κοτόπουλου διευκολύνουν τα καµπυλοβακτηρίδια να προσκολλώνται στις επιφάνειες και να σχηματίζουν μια βιολογική μεμβράνη. Αυτή η μεμβράνη προστατεύει το μικροοργανισμό και τον βοηθά να επιβιώσει.
Τα καµπυλοβακτηρίδια δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά κι έτσι οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν πώς καταφέρνουν να επιβιώσουν εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, δηλαδή του γαστρεντερικού των πουλερικών. Τα καµπυλοβακτηρίδια είναι ευαίσθητα όταν εκτίθενται στο οξυγόνο και σε αντιμικροβιακά καθαριστικά, όπως ο σχηματισμός της βιολογικής μεμβράνης αποδεικνύεται πως τα προστατεύει και τα κάνει πιο ανθεκτικά.
Αν και με το μαγείρεμα εξολοθρεύονται τα βακτήρια που υπάρχουν στο κοτόπουλο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ακουμπάμε και προετοιμάζουμε το ωμό κοτόπουλο. Θα πρέπει να καθαρίζουμε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες, τα εργαλεία και τα σκεύη με τα οποία έχει έρθει σε επαφή το ωμό κοτόπουλο. Θα πρέπει να προσέχουμε να μην έρθουν τα υγρά του κοτόπουλου σε επαφή με άλλα τρόφιμα και να μη στάξουν μέσα στο ψυγείο, στο πάτωμα ή άλλες επιφάνειες της κουζίνας.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα καταλάβετε ότι πάθατε τροφική δηλητηρίαση
Ξαναζεσταμένο φαγητό & δηλητηρίαση: Τι πρέπει να προσέξετε