ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρεις τύποι λαδιού με… μαγικές ιδιότητες

Το ελαιόλαδο, το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής και της ελληνικής κουζίνας, είναι ένας δυνατός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς μας.

Τρεις τύποι λαδιού με… μαγικές ιδιότητες

Δεν είναι όμως το μόνο υγιεινό λάδι που μπορούμε να επιλέξουμε για τη μαγειρική και τις σαλάτες μας.

Δείτε τέσσερα ακόμη είδη λαδιού με μοναδικά οφέλη για την υγεία και την επιδερμίδα.

1. Σησαμέλαιο

sesame oil1

Φυτικό έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του σουσαμιού. Συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και του ηλιακού εγκαύματος. Τα μοναδικά αντιοξειδωτικά που περιέχει, σε συνδυασμό με τις λιγνίνες, βοηθούν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και παράλληλα μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Η επάλειψη μικρής ποσότητας του ελαίου στην επιδερμίδα μειώνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, πρέπει όμως να συνδυάζεται πάντα με αντηλιακό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σησαμέλαιο για το μαγείρεμα σε χαμηλή ή μέτρια φωτιά ή για τα ψητά λαχανικά.

2. Λάδι αβοκάντο

bigstock-Avocado-oil-on-table-close-up-71967841

Προστατεύει τις αρθρώσεις και χαρίζει απαλότητα στο δέρμα. Το λάδι αβοκάντο, όπως και το ελαιόλαδο, παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs) με αντιφλεγμονώδη δράση, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Σε συνδυασμό με το λάδι από σόγια σε μορφή κάψουλας, φαίνεται να μειώνει τον οξύ πόνο στις αρθρώσεις. Είναι επίσης ιδανικό για την αντιμετώπιση της ξηρότητας του δέρματος.

3. Καρυδέλαιο

WalnutOil1

Όπως και το ιχθυέλαιο, το καρυδέλαιο είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Πιο συγκεκριμένα, το α-λινολενικύ οξύ (ALA) που περιέχει αποτελεί δομικό λίθο για τα ωφέλιμα λιπίδια που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος. Μελέτες δείχνουν ότι το καρυδέλαιο βοηθά επίσης τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες και να διατηρήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στα όρια του φυσιολογικού. Πρέπει πάντα να καταναλώνεται ωμό, καθώς η θερμότητα εξαλείφει τη θρεπτική του αξία.

Διαβάστε επίσης:

Αμύγδαλα vs. Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία (γράφημα)
Τέσσερις τροφές-δυναμίτες βιταμίνης Α
Γιατί δεν πρέπει να πίνετε συχνά χυμούς