Οι ενήλικες δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά
Σημαντικές είναι οι ελλείψεις στη διατροφή των ανθρώπων, ανά τον κόσμο, όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού British Journal of Nutrition (Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής), και περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Έκθεση Φυτοθρεπτικών (Global Phytonutrient Report) που μόλις κυκλοφόρησε.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ενηλίκων παγκοσμίως θα έπρεπε τουλάχιστον να διπλασιάσει την τρέχουσα κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά προκειμένου να λαμβάνει την ελάχιστη πρόσληψη πέντε μερίδων (400 γραμμάρια) ημερησίως που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, η μέγιστη πλειοψηφία των ενηλίκων παγκοσμίως – 60% με 87% σε 13 γεωγραφικές περιοχές με βάση τη διατροφή – λαμβάνουν μικρότερη ποσότητα από τη συνιστώμενη και χάνουν σημαντικά πλεονεκτήματα διατροφής και υγείας.
H έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό του Nutrilite Health Institute της Amway και υπολόγισε την πρόσληψη φυτοθρεπτικών σε 13 περιοχές. Συγκεκριμένα, αναλύει τα δεδομένα που αφορούν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών της Παγκόσμιας Επισκόπησης Υγείας του ΠΟΥ (World Health Survey) καθώς και τα δεδομένα υπολογισμών προσφοράς- εκμετάλλευσης της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization/FOA), σε συνδυασμό με δεδομένα συγκέντρωσης φυτοθρεπτικών από τις βάσεις δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας και τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία.
Τα εννέα φυτοθρεπτικά που περιλαμβάνονται στην ανάλυση εντοπίζονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά και αντιπροσωπεύουν σημαντικές τάξεις φυτοχημικών (καροτενοειδή, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα).
Κατά τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι ενήλικες παγκοσμίως δεν λαμβάνουν την ποσότητα ή την ποικιλία των φυτοθρεπτικών συστατικών – πρόκειται για οργανικές ενώσεις που εντοπίζονται σε φρούτα και λαχανικά – που ενδεχομένως χρειάζονται για την υποστήριξη της υγείας και της ευεξίας τους. Ενώ δεν έχουν καθοριστεί ακόμη ενιαία επίπεδα συνιστώμενης κατανάλωσης φυτοθρεπτικών παγκοσμίως, ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτοθρεπτικά πιθανώς παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την προαγωγή της υγείας των ματιών, των οστών και της καρδιάς μέχρι την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου. Αρκετά φυτοθρεπτικά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της βλάβης που προκαλείται στα κύτταρα του σώματος με την πάροδο του χρόνου.
Στοιχεία που επιβεβαιώνει και ο Keith Randolph, Ph.D., στρατηγικός αναλυτής διατροφικής τεχνολογίας στο Nutrilite Health Institute και συμπράττων συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition ο οποίος δήλωσε: «Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν μια παγκόσμια ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την πρόσληψη φυτοθρεπτικών».
Βασικά Συμπεράσματα Βασικά Ευρήματα
Η πλειοψηφία των ενηλίκων παγκοσμίως δεν καταναλώνει την ελάχιστη ποσότητα φρούτων και λαχανικών που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι περισσότεροι θα έπρεπε τουλάχιστον να διπλασιάσουν την τρέχουσα κατανάλωσή τους για να μπορούν να συμβαδίσουν με την παγκόσμια σύσταση ελάχιστης κατανάλωσης. Εμπόδια στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ενδέχεται να αποτελούν: οι έντονοι ρυθμοί ζωής, το κόστος, η εποχική και γεωγραφική διαθεσιμότητα.
• Το 60-87% των ανθρώπων παγκοσμίως δεν καταφέρνει να καλύψει τη συνιστώμενη ελάχιστη πρόσληψη πέντε μερίδων (ή 400 γραμμαρίων) φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
• Ανάμεσα σε αυτούς που καταναλώνουν λιγότερες από πέντε μερίδες την ημέρα («άτομα χαμηλής κατανάλωσης»), η μέση κατανάλωση αντιστοιχεί σε περίπου το ένα-τρίτο έως το μισό της ελάχιστης συνιστώμενης ποσότητας.
Λίγες κατηγορίες φρούτων και λαχανικών είναι πιθανό να καταναλώνονται ευρέως ανά τον κόσμο εξαιτίας της διαθεσιμότητάς τους.
• Τα φρούτα και λαχανικά που είναι πιο συχνά διαθέσιμα στις υπό εξέταση περιοχές και παραδείγματα των φυτοθρεπτικών που περιέχουν αποτελούν:
• Φρουτώδη λαχανικά, όπως ντομάτες (άλφα-καροτίνη, βήτα-καροτίνη και λυκοπένιο), καλαμπόκι (λουτεΐνη/ζεαξανθίνη) και μελιτζάνες (ανθοκυανιδίνη).
• Τροπικά και υποτροπικά φρούτα, όπως μπανάνες Αντιλλών (άλφα-καροτίνη και βήτα-καροτίνη), μάνγκο (βήτα-καροτίνη), παπάγια (βήτα-κρυπτοξανθίνη) και γκουάβα (λυκοπένιο).
Η ποικιλία και η ποσότητα των φυτοθρεπτικών που καταναλώνονται ενδέχεται να ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή με βάση τις διαφορές στην κατά τόπους διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών.
Φρούτα
• Τα εσπεριδοειδή είναι συχνά διαθέσιμα στην Αμερική, την Αυστραλία, και τη Νότια/Κεντρική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική/Μέση Ανατολή, αλλά λιγότερα συχνά σε άλλες περιοχές.
• Τα πεπόνια είναι περισσότερο διαθέσιμα στην Ανατολική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική/Μέση Ανατολή και την Ασία σε σχέση με άλλες περιοχές.
• Τα πομοειδή (μηλοειδή) είναι κυρίως διαθέσιμα σε ευρωπαϊκές περιοχές.
Λαχανικά
• Τα κραμβοειδή λαχανικά είναι περισσότερο διαθέσιμα στην Ασία, τη Νότια Αφρική και τη Δυτική, Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη σε σχέση με άλλες περιοχές.
• Τα ριζώδη λαχανικά είναι κυρίως διαθέσιμα σε ευρωπαϊκές περιοχές.