ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προσοχή στο χύμα τσίπουρο: βλάπτει την υγεία & την οικονομία

Άγιο μου τσιπουράκι σε γυάλινο κορμάκι, λέει ένα παλιό τραγούδι. Είναι όμως άγιο το χύμα τσιπουράκι που οι περισσότεροι Έλληνες απολαμβάνουν λόγω οικονομικής στενότητος; Γιατροί και ειδικοί (Γενικό Χημείο του Κράτους, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) έχουν κατά καιρούς επιστήσει την προσοχή στα συστατικά που μπορεί να περιέχονται σε σπιτικά αποστάγματα.

Προσοχή στο χύμα τσίπουρο: βλάπτει την υγεία & την οικονομία

Παιδιά της πόλης οι περισσότεροι, έχουμε συνδέσει το «χύμα» με την παράδοση, την ποιότητα, την αυθεντικότητα, τους παπούδες στο χωριό. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία των αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας, έχει φέρει τα τελευταία χρόνια μια στροφή στα παραδοσιακά αποστάγματα.

Πόσο αγνό είναι όμως το τσίπουρο που κυκλοφορεί στην αγορά σε πλαστικά μπουκαλάκια (ενίοτε και μεταχειρισμένα) χωρίς ίχνος ετικέτας ή τυποποίησης; Πότε χρειάζεται προσοχή και μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε κάπως τη στάση μας απέναντι στο παραδοσιακό αυτό προϊόν;

Κερδοσκοπία, νοθεία και λαθρεμπόριο

Δυστυχώς, η εικόνα του μερακλή παππού που καζανεύει τσίπουρα στο χωριό δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Παρότι μεγάλος αριθμός παραγωγών χύμα αποσταγμάτων σέβεται την υφιστάμενη νομοθεσία παράγοντας και διακινώντας τσίπουρο με νόμιμο και ασφαλή τρόπο, το διάτρητο πλαίσιο αφήνει χώρο για τους επιτήδειους που κινούνται με κίνητρο το κέρδος αδιαφορώντας για τις επικίνδυνες συνέπειες των πράξεών τους. Εξάλλου, η ανυπαρξία κρατικού ελέγχου τόσο στις εισαγωγές, όσο και στην παράνομη εγχώρια παραγωγή και διακίνηση του χύμα τσίπουρου έχει δημιουργήσει τεράστιο περιθώριο κέρδους για όσους επιδίδονται στο παρεμπόριο.

Ζητήματα ασφάλειας για τον ανυποψίαστο καταναλωτή

Οι κίνδυνοι για την υγεία ενδέχεται να προκύψουν από τη χρήση οινοπνεύματος αμφίβολης ποιότητας, τη μεταφορά αποσταγμάτων σε ακατάλληλες πλαστικές αντί για γυάλινες συσκευασίες για λόγους ευκολίας και κόστους, καθώς και την πιθανή περιεκτικότητα σε επικίνδυνες ουσίες, όπως μεθανόλη, μελάσα ή βαρέα μέταλλα (κασσίτερος, μόλυβδος, χαλκός) κ.α.

Οι συνέπειες από την κατανάλωση αποσταγμάτων αυτού του είδους μπορεί να είναι σοβαρές. Ο ανυποψίαστος καταναλωτής μπορεί να αισθανθεί από ζαλάδες μέχρι και γαστρεντερολογικές διαταραχές από δηλητηρίαση, ενώ η ακατάλληλη και τοξική μεθανόλη ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση. Πιο δύσκολο να εκτιμηθούν είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες ακατάλληλου και επικίνδυνου τσίπουρου που περιέχει καρκινογόνες ουσίες, όπως η ωχρατοξίνη Α.

Το ποτό των Ελλήνων που μπορεί να ακολουθήσει διεθνή καριέρα

Τσίπουρο, τσικουδιά, ρακή... Όπως και να το λένε στον τόπο καταγωγής μας, στο αγαπημένο μας μεζεδοπωλείο ή εκεί όπου αγαπάμε να περνάμε τα καλοκαίρια μας, το ποτό αυτό κατέχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των Ελλήνων. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών θέλησε να το συστήσει ... επίσημα στους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά τη διάρκεια δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το τσίπουρο διαθέτει πολλά από εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να ακολουθήσει τη λαμπρή διεθνή καριέρα του έτερου αγαπημένου ελληνικού αποστάγματος, του ούζου. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να διατηρηθεί αλώβητη η ουσία και ο χαρακτήρας του

• να βελτιωθούν οι πρακτικές παραγωγής και διακίνησης σπιτικών αποσταγμάτων και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι

• να προστατευθεί ως brand name που κλείνει μέσα του όλη την Ελλάδα, τις παραδοσιακές αξίες της ελληνικής φύσης, τα πολύτιμα αγαθά της υπαίθρου, τον αυθεντικό και φιλόξενο χαρακτήρα των κατοίκων αυτής της χώρας.

Κατανάλωση με σύνεση

Γι' αυτό καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε σύνεση στην αγορά και κατανάλωση αποσταγμάτων με σωστή ενημέρωση, προσοχή στα ανώνυμα προϊόντα και ενημερωμένες επιλογές, ώστε την επόμενη φορά που θα κεράσουμε ένα τσιπουράκι το φίλο, τον ξένο, τον τουρίστα ή τον περαστικό να είμαστε βέβαιοι ότι το κέρασμά μας είναι 100% ασφαλές!