Ποια είναι η ιδανική ποσότητα φαγητού για μία έγκυο!
Τα παιδιά των εγκύων που τρώνε πάρα πολύ ή πολύ λίγο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν αργότερα στη ζωή τους παχύσαρκα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως είναι πιο πιθανό να συμβεί στα παιδιά όσων ξεκινούν την εγκυμοσύνη με φυσιολογικό βάρος.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες παρακολούθησαν το βάρος 4.000 εγκύων γυναικών και των παιδιών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 20,4% των αγοριών και των κοριτσιών που γεννήθηκαν από μητέρες που πήραν περισσότερα από τα «φυσιολογικά» κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα ανάμεσα στις ηλικίες των 2 και των 5 ετών.
Το ίδιο παρατηρήθηκε, όμως, και στα παιδιά των γυναικών που πήραν πολύ λιγότερο βάρος από το προτεινόμενο από τους ειδικούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Την ίδια ώρα, τα νούμερα που σχετίζονταν με τις γυναίκες που ξεκίνησαν την εγκυμοσύνη με φυσιολογικό βάρος και έτρωγαν μεγάλες ποσότητες ήταν τα πιο «απρόσμενα», καθώς είχαν 80% μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν παχύσαρκο παιδί από ότι όσες έτρωγαν σωστά.
Αντίστοιχα, όσες έτρωγαν πολύ λίγο ήταν 63% πιο πιθανό να κάνουν ένα παιδί που στο μέλλον θα γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα, υποδεικνύουν ότι δεν ευθύνονται τόσο τα γονίδια, αλλά ότι οι συνθήκες στη μήτρα προγραμματίζουν το παιδί, για τα μετέπειτα χρόνια, τουλάχιστον όσον αφορά το βάρος του.