Μύθοι και αλήθειες για τη μαργαρίνη!
Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά για αυτήν και συγκεκριμέναγια την επίδρασή της στην υγεία μας! Αναφερόμαστε στη μαργαρίνη, η οποία έχειτόσο φανατικούς υποστηρικτές όσο και ορκισμένους εχθρούς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μαργαρίνη δεν είναι τίποταπερισσότερο από ένα μείγμα φυτικών ελαίων και νερού, που, προκειμένου να γίνουνομοιογενή, προστίθεται λεκιθίνη και γαλακτωματοποιητής.
Ποια φυτικά έλαια περιέχει
Τα φυτικά έλαια περιέχουν οι μαργαρίνες είναι το ηλιέλαιο,το οποίο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά και εξαιρετικά πλούσιο σεβιταμίνη Ε, καθώς και έλαιο κράμβης.
Η κράμβη ανήκει στην ίδια φυτική οικογένεια που ανήκει καιτο κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και ο σιναπόσπορος και χαρακτηρίζεται γιατην υψηλή περιεκτικότητα σε ω-6 καιειδικά ω-3 λιπαρά οξέα.
Επίσης, περιέχει φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται στατρόφιμα τα τελευταία 5.000 χρόνια, παράγεται κυρίως στην Αφρική και τη Ν.Α.Ασία και επιλέγεται για την ανθεκτικότητά του σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά καιγια το ότι δεν απαιτεί υδρογόνωση για να γίνει στερεό.
Ακόμη περιέχει αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Α, ενώ έχει καιαυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Μύθοι για τη μαργαρίνη που ίσως έχετε ακούσει!
Είναι πλούσια σε trans λιπαρά
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η λανθασμένη αντίληψησυνδέεται με μια διαδικασία παραγωγής της μαργαρίνης που δεν υπάρχει στηνΕλλάδα από το 1996.
Ευθύνεται για καρδιαγγειακά προβλήματα
Ο μύθος αυτός οφείλεται, επίσης, στη λανθασμένη εντύπωση ότιοι μαργαρίνες περιέχουν trans λιπαρά.
Είναι πλαστική ουσία
Λάθος! Η πρώτη ύλη του πλαστικού είναι το πετρέλαιο, ενώ ηπρώτη ύλη των μαργαρίνων είναι τα φυτικά έλαια και το νερό.
Έχει τις ίδιες θερμίδες με το βούτυρο
Το βούτυρο αγελάδας έχει 74 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ ημαργαρίνη μόλις 22 θερμίδες.