Ο κρυφός κίνδυνος από την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων
Η κατανάλωση δύο μόλις κομματιών μπέικον ή ενός λουκάνικουτην ημέρα, επιφυλάσσει μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που θα μπορούσατε ναφανταστείτε.
Η κατανάλωση δύο μόλις κομματιών μπέικον ή ενός λουκάνικουτην ημέρα, επιφυλάσσει μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που θα μπορούσατε ναφανταστείτε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησανερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinskaτης Στοκχόλμης, μόλις 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, μπορεί νααυξήσουν τον κίνδυνο ενός δυνητικά θανατηφόρου καρκίνου στο πάγκρεας κατά 19%.
Όπως εξηγούν στην επιστημονική τους έκθεση, το κύριοπρόβλημα με τον καρκίνο στο πάγκρεας είναι ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο ναεντοπιστεί.
Αφενός, γιατί δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση γιατον εντοπισμό αυτού του τύπου καρκίνου και αφετέρου γιατί όταν ένας ασθενήςεμφανίζει συμπτώματα όπως ίκτερο, κοιλιακό άλγος και απώλεια βάρους, συνήθωςδεν ανησυχεί ιδιαίτερα έως ότου ο καρκίνος έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι ο καρκίνος τουπαγκρέατος είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί νωρίς, θα πρέπει να μας κάνει να δίνουμεακόμη μεγαλύτερη σημασία στα ποσοστά της παχυσαρκίας και να αναγνωρίζουμε ότι ηκαλή διατροφή είναι το κλειδί της πρόληψης.